Speciality týdne na xkuchtik.cz

SKOPOVÁ ŽEBÍRKA SE ZELENIOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Tři pěkné mrkve se pokrájí na nudličky a v málo vody napolo uvaří. Poté se k nim přidá stejné množství drobně krájeného celeru a vaří do měkka. Osolí se to, trochu osladí a zacedí citronovou šťávou, zapráší moukou, nechá povařit a odstaví. Mezitím se rozpálí na pánvi máslo a skopové žebírka z mladého kusu asi na prst silná, osolená a naklepaná, opekou se v něm po každé straně asi 6-8 minut, tedy celkem 12-16 minu, vyndají se na ohřátou mísu, zelenina která nesmí být moc řídká, obloží se kolem a na okraj se dají malé, vařené brambory. Do omastku na pánev se dá trošku mouky, nechá trochu připražit, a když je to hezky červené, zaleje se vodou a osolí, dobře rozmíchá a povaří. Šťáva se naleje na maso a zeleninu, a hned se to podává. Je to způsob vhodný pro milovníky rychlé upraveného masa; kdo má rád maso měkčí, pro toho se nechají žebírka rychleji opéci a pak ještě ve šťávě dusit jako jiné maso do měkka.

LIST PLNĚNÝ UZENÝM MASEM (Srbsko)

INGREDIENCE: 400 g hlávkového zelí, 250 g uzeného masa, 150 g telecího masa, lžíce strouhané housky, 1 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 dl kyselé smetany, 1 lžíce hrubé mouky, podle chuti sůl a pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY: Listy hlávkového zelí spaříme horkou vodou, vychladíme studenou vodou a necháme odkapat. Telecí a uzené maso semeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř, strouhanou housku a vše propracujeme v těsto. Touto nádivkou plníme rozprostřené zelné listy, zavineme a klademe těsně vedle sebe do ohnivzdorné misky. Rajčatový protlak smícháme s vodou, směsí přelijeme závitky a zvolna dusíme. Do kyselé smetany zašleháme hrubou mouku, nalijeme na závitky a necháme v troubě dusit. Vhodnou přílohou je bílý chléb.

HOVĚZÍ KARBANÁTKY NA ROŠTU (Bulharsko)

INGREDIENCE: 500 g hovězího masa zadního, 2 cibule, podle chuti sůl, a mletého pepře, sekaná petrželová nať, 2 lžíce oleje, 1 dl vody.

​POSTUP PŘÍPRAVY: Kvalitní hovězí maso nakrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku. Přidáme sůl, pepř, jemně usekanou zelenou petrželovou natí a zalijeme studenou vodou a důkladně propracujeme. Cibuli jemně nakrájíme, promačkáme se solí a smícháme s masovou směsí. Rukou namočenou ve vodě formujeme karbanátky, které pečeme na roštu potřené olejem. Karbanátky obracíme a vyndáváme kleštičkami. Podáváme s různými přílohami a saláty.

GULAŠ Z DANČÍHO MASA

INGREDIENCE: 1 kg dančí plece s kosti, 75 g rostlinného tuku, 100 g cibule, česnek, 75 g rajčat, 50 g hladké mouky, sůl, trochu majoránky, papriky a pepře.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a osmažíme na celé dávce tuku do zlatova, zamícháme mletou papriku, zalijeme trochou vařící vody, přidáme očištěné na stejnoměrné kostky nasekané maso, pepř, majoránku, sul, krájená rajčata, třený česnek, zamícháme a dusíme přikryté pokličkou. Když Je maso napolo dušené, necháme šťávu vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou tolik, aby byla řídká šťáva, dodusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme drátěnou naběračkou, šťávu vydusíme do zhoustnutí, až se nám počne oddělovat tuk. Pak přecedíme přes jemný cedník na dušené maso a podáváme s přílohou.

MUŠLOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 400 g mušlí v konzervě (slávky), 50 g másla, 1 litr rybího vývaru, 150 ml mléka, 150 ml smetany, 2 lžíce škrobové moučky, 4 rajčata, 2 žloutky, sůl, bílý pepř, rozmarýn, šafrán.

POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme cibuli s česnekem, zalijeme vývarem, přidáme oloupaná a vyjadřincovaná rajčat, sůl a pepř. Vaříme asi 10 minut.Škrobovou moučku smícháme s mlékem, přidáme k vývaru a za stálého míchání vaříme ještě 10 minut. Přidáme mušle i s nálevem a špetku šafránu. Žloutky smícháme se smetanou a na závěr s nimi zjemníme polévku, posypeme sekaným rozmarýnem a podáváme.

JEHNĚČÍ DUŠENÉ SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí zadek se protáhne slaninou a osolí. Na kastrol se dá kousek másla, kousek drobně krájené šunky nebo uzeného masa, mrkev, petržel, cibule, maso na to vloží a dusí podlévané polévkou pod poklicí do měkka. Poté se maso vyndá, šťáva se zasmaží hnědou jíškou, zakápne citronovou šťávou a trochu osladí. Nechá se to povařit a vleje na maso, které musí přijít co možná horké na stůl. K tomu nudle, makarony nebo noky.

PIKANTNÍ HOVĚZÍ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na tento guláš vezme se 500 g kližky a 200 g kostí. Na rozpáleném omastku zapění se s pálivou paprikou 2 velké cibule, kosti rozsekané na menší kousky se v tom osmaží, pak teprve přidá maso, osolí, opepří, okoření majoránkou, tymiánem a hořčicí, dusí jako obvykle u guláše. Poté se vyberou kosti a do guláše rozdrobí kus domácího chleba a maso dusí do měkka. Chléb zahustí omáčku, která se necedí. Může se do ní ještě přidat nakonec česnek utřený se solí, majorán a rozsekaná kyselá okurka.
Přiloha: Domáci knedla nebo kolínka 

RUMFORDSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 100 g řídkých kostí se rozseká na kousky a dá vařit s kořenovou zeleninou. V jiné nádobě se uvaří asi 60 g hrachu, 24 hodin máčeného, může být ovšem i předem uvařený. Měkký hrách se protře do přecezeného odvaru, do vařícího přidá se asi50 g spařených krupek a když jsou již polo uvařené, asi třikrát tolik na kousky nakrájených bramborů. Osolí se a vaří, až jsou brambory i kroupy měkké. Okoření se a naleje na osmažený chléb do mísy. Tato polévka má mnoho obměn. Místo kořenové zeleniny může se dát nakrájená kapusta nebo zelí nebo i červená řepa. Místo hrachu mohou být fazole, čočka nebo kukuřičná krupice, místo krup ovesné vločky, pohanka nebo jáhly, místo kostí kůže ze slaniny nebo vepřová nožička, která se na drobno po uvaření do polévky nakrájí.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK OD BABIČKY II

INGREDIENCE: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, citrónová kůra, tuk na vymazání formy, moučkový cukr na pocukrování, forma beránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem Přidáme prosetou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200°C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180°C Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme podle vlastní fantazie.

SRNČÍ JÁTRA NA MÁSLE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Čerstvé srnčí játra se máčejí několik hodin v mléce, pak se nakrájejí na tenké plátky, opekou po obou stranách na másle se zpěněnou cibulkou. Zapráší se moukou, podlejí se trochou vody s octem nebo citronem a přikryté dusí do měkka. Solí se až před podáváním.

 

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

ITALSKÁ KACHNA ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Posekáme najemno 2 stroužky česneku, osolíme a přidáme stejnou hromádku šalvěje rozetřeného prsty. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř ...

Celý recept

MÁSLOVÁ POMAZÁNKA S ..

INGREDIENCE: 50 g másla, 1/2 lžíce jemně pokrájené cibulky, 50 g droždí, trochu mléka, 1 žloutek, 25 g strouhané housky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na p ...

Celý recept

VEJCE VE STUTDENÉ OM ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme omáčku: nakrájíme nadrobno 1 cibuli, na ni navršíme 1 lžíci hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíci křenu, lžíci jemně ...

Celý recept

KACHNA NADÍVANÁ SAR ..

INGREDIENCE: 1 kachna, sůl, 1 svazek polévkové zeleniny, 1 sardel nebo 1 lžíce sardelové pasty, l lžička kaparů, 1 lžička strouhanky, 1 vejce. Na peká ...

Celý recept

RAGÚ Z TELECÍHO MASA ..

INGREDIENCE: 600 g telecího masa, 20 g šunky, žampióny, 5 g hladké mouky, 3 lžíce mléka, g másla, 10 g eidamu, citrónová kůra a šťáva, m ...

Celý recept

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz