Reklama na xkuchtik.cz


Speciality na xkuchtik.cz

MUJ VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT ( Vaškuv )

 

MUJ VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT ( Vaškuv )

6. 12. 2016
Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný.
Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience, až dospějí k finálnímu výrobku.INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou (aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, šunkový salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji, a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku (je k dostání v domácích potřebách) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.

 

 

BLATENSKÁ ŠTIKA

 

BLATENSKÁ ŠTIKA

5. 12. 2016
INGREDIENCE: Menší štika, petrželka, 50 g másla, 1/8 l kyselé smetany, 3 lžíce strouhaného sýra, 1/2 šálku vývaru sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu vykucháme a očistíme, pak stáhneme z kůže. Polijeme ji teplým máslem a zpěněnou petrželkou a pečeme v ohnivzdorné misce v troubě. Přitom ji podléváme smetanou a sypeme strouhaným sýrem. Nakonec přilijeme vývar a chvíli podusíme. Podáváme s vařenými brambory.

 

 

ŠTIKA NA ŠAMPAŇSKÉM

 

ŠTIKA NA ŠAMPAŇSKÉM

15. 10. 2016
INGREDIENCE: 1kg štiky, 100 g másla, 160 s cibule, 4 karotky, petrželka, 3 dl bílého šampaňského vína, 2 žloutky, 100 g žampionů, sůl, pepř, kolečka citrónu na ozdobu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velkém hrnci podusíme na polovici másla nakrájenou mrkev a cibuli, osolíme a okořeníme. Potom přidáme jednotlivé porce ryby, zalijeme vše vínem a podusíme doměkka. Uvařené maso odložíme na teplé místo. Zeleninu ještě chvíli podusíme, zahustíme zbytkem másla a žloutky, dáváme pozor, aby se omáčka nesrazila - už ji nevaříme. Nakonec vmícháme zvlášť podušené žampiony. Takto připravenou omáčkou přelijeme rybu. Jednotlivé porce ozdobíme kolečky citrónu. Podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

 

 

LOSOS V RYZLINKU

 

LOSOS V RYZLINKU

1. 10. 2016
INGREDIENCE: Losos (asi 800 g), 100 ml ryzlinku, sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce míchaných čerstvé nasekaných bylinek, 100 g šlehačky, 50 g smetany, 40 g másla, 1 lžička estragonu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Lososa zevnitř i zvenku omyjeme, osušíme, pokapeme trochou vína a necháme 15 minut odležet. Potom rybu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme a s vínem a bylinkami dáme do zapékací mísy Přiklopíme poklicí vložíme do vyhřáté trouby. Zatímco se ryba peče, našleháme dotuha šlehačku. Upečenou rybu vyjmeme z mísy. Vypečenou šťávu procedíme a vmícháme do ní smetanu a estragon. Omáčku necháme vařit bez poklice asi 2 minuty a pak důkladně promícháme. Máslo nakrájíme na menší kousky a zašleháme metlou do omáčky. Opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Omáčku můžeme dochutit solí a pepřem. Rybu naporcujeme podáváme politou omáčkou. Podáváme s rýží.

 

 

OBALOVANÉ SMAŽENÉ HOUBY

 

OBALOVANÉ SMAŽENÉ HOUBY

16. 9. 2016
INGREDIENCE: 600 g smržů nebo hřibů, sůl, hladké mouka, 2 vejce, strouhanka, tuk na smaženi.

POSTUP PŘÍPRAVY: Tímto způsobem lze upravit jen velké druhy hub. Houby očistěme a povaříme 15 minut ve slané vodě. Vyjmeme je z vody, necháme odkapat a vychladnout. Obalíme je v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažíme v horkém tuku.

Nebo masaky: Oloupeme jen klobouky a obalujeme jako předešlé houby (jsou suprové). 

 

 

LOSOS V RYZLINKU

 

LOSOS V RYZLINKU

30. 8. 2016
INGREDIENCE: Losos (asi 800 g), 100 ml ryzlinku, sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce míchaných čerstvé nasekaných bylinek, 100 g šlehačky, 50 g smetany, 40 g másla, 1 lžička estragonu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Lososa zevnitř i zvenku omyjeme, osušíme, pokapeme trochou vína a necháme 15 minut odležet. Potom rybu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme a s vínem a bylinkami dáme do zapékací mísy Přiklopíme poklicí vložíme do vyhřáté trouby. Zatímco se ryba peče, našleháme dotuha šlehačku. Upečenou rybu vyjmeme z mísy. Vypečenou šťávu procedíme a vmícháme do ní smetanu a estragon. Omáčku necháme vařit bez poklice asi 2 minuty a pak důkladně promícháme. Máslo nakrájíme na menší kousky a zašleháme metlou do omáčky. Opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Omáčku můžeme dochutit solí a pepřem. Rybu naporcujeme a polijeme omáčkou. Podáváme s brambory.

 

 

BALKÁNSKÁ SARMA

 

BALKÁNSKÁ SARMA

6. 8. 2016
INGREDIENCE: 50 g slaniny, 200 g předního hovězího masa, 300 g vepřového nebo uzeného masa, petrželka, mletý pepř, 1 hrnek vařené rýže, 2 vejce, sůl, 1 hlávka zelí, olej, 400 g kysaného zelí, 1 klobása, 200 g uzeného masa, 2 cibule, 1 hrnek vývaru nebo bílého vína, rajčatová šťáva nebo bílý jogurt.

POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájenou na kostičky vysmahneme a opečeme na ní nahrubo mleté maso. Opečené maso smícháme se sekanou petrželkou, pepřem, rýží, syrovým vejcem, osolíme a plníme - zavinujeme do spařených zelných listů. Dno kastrolu vymastíme olejem, dáme vrstvu kysaného zelí, na zelí naklademe závitky, přidáme na plátky nakrájenou klobásu, plátky uzeného masa, posypeme sekanou cibulí a petrželkou a povrch překryjeme celými zelnými listy. Přelijeme vývarem nebo vínem a dusíme na mírném ohni nebo v troubě 2 hodiny. Půl hodiny před dopečením můžeme zalít rajčatovou šťávou nebo jogurtem. Podáváme s rýží nebo chlebem.

 

 

LIPTOVSKÝ ŠPÍZ

 

LIPTOVSKÝ ŠPÍZ

22. 7. 2016
INGREDIENCE: 400 g vykostěné jehněčí kýty, 2 skopové ledvinky, sůl, mletý pepř, 4 stroužky česneku, citrónová šťáva, olej, 100 g slaniny, 2 cibule, 8 drobných žampiónových kloboučků.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem zakapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme v chladnu dvě hodiny odležet. Ledvinky podélně rozřízneme, vyřízneme žilky, opláchneme, osušíme, nakrájíme na stejně velké plátky jako maso, slaninu nakrájíme na plátky. Na kovovou jehlu nebo na špejli napichujeme střídavě kousek masa, ledvinky, plátek cibule, rohlíčků slaniny a očištěnou hlavičku žampiónu. Před vložením na gril potřeme olejem. Grilujeme asi 15 minut. Při grilování špíz obracíme, aby se maso propeklo po všech stranách. Příloha: dušená rýže a kečup.

 

 

AZTECKÁ KAPSA  (Mexiko)

 

AZTECKÁ KAPSA (Mexiko)

30. 6. 2016
INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, 1 lžička tlučeného koriandru, 3 větší zelené pálivé papriky, 6 plátků ementálu, 1 stroužek česneku, 30 g slaniny, červený paprikový olej , sůl, 1 pomeranč.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety ze strany nařízneme, mírně naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélné rozříznuté oloupané a očištěné papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou nebo párátkem, pokapeme červeným olejem a necháme 3 hodiny uležet. Uleželé opečeme na roštu nebo grilu po obou stranách, osolíme a podáváme pokapané šťávou z pomeranče.
Přiloha: Grilovana zelenina

 

 

MARINOVANÁ JEHNĚČÍ ŽEBÍRKA

 

MARINOVANÁ JEHNĚČÍ ŽEBÍRKA

13. 6. 2016
INGREDIENCE: 6-8 jehněčích žebírek, 4 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, olej na opékání.

POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka odblaníme a zbavíme tuku, při okrajích nařízneme a naklepeme. Česnek utřeme se solí, smícháme s olejem, s octem a s trochou pepře. Směsí žebírka potřeme po obou stranách, složíme na sebe do misky a necháme v chladnu asi dvě hodiny odpočinout. Okapané v horkém oleji po obou stranách opékáme šest až osm minut. Podáváme s opékanými brambory a se salátem.

 

 

 

 

 

 



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz

Reklama


xBAZAR.eu - Inzerce, bazar nabídka inzerátů podle kategorií.
Služby a práce je vkládání do xBAZAR.eu zdarma