xFonka Speciality týdne na xkuchtik.cz

VELIKONOČNÍ KAPR V SÝROVÉ OMÁČCE

INGREDIENCE: 4 větší porce kapra (nebo jiné sladkovodní ryby), 1 citrón, 200 g žampionů, 1lžíce másla, tuk na smažení, sůl.
Omáčka: 3/4 / sladké smetany, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné žampiony překrájíme a podusíme na lžíci másla doměkka. Mírně je osolíme. Porce ryby podle možnosti vykostíme, pokapeme citrónem a osolíme. Poprášíme je hladkou moukou a na oleji osmažíme dozlatova. Vejce rozšleháme ve smetaně a vmícháme nastrouhaný sýr. Do zapékací misky nebo menšího pekáčku vložíme podušené žampiony, na ně rozložíme osmaženou rybu a pokrm přelijeme sýrovou omáčkou. Zapečeme ve velmi horké troubě 10-15 minut. Podáváme se zeleninou a s vařenými brambory.

PEČENÝ CANDÁT

INGREDIENCE: 1 candát (asi 1,3 kg), šťáva z l citrónu, 50 g másla, 1 stroužek česneku, 1 svazek kopru, 1 svazek petrželky, sůl, pepř, 50 ml zeleninového vývaru, 200 g kysané smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Candáta omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Máslo dáme na pánvičku a necháme rozpustit. K máslu přidáme oloupaný a prolisovaný česnek. Bylinky omyjeme, necháme okapat, nakrájíme nadrobno a vmícháme do česnekového másla. Rybu uvnitř i na povrchu osolíme, opepříme, potřeme bylinkovým máslem, do břicha jí vložíme hrnek a postavíme do pekáče. Takto připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut. Přitom často potíráme bylinkovým máslem. V půlce pečení přilijeme k rybě zeleninový vývar. Nakonec vmícháme do zeleninového vývaru kysanou smetanu. Vypečenou šťávu slijeme a podáváme k rybě. Jako příloha jsou dobré brambory s petrželkou a špenát.

SRNČÍ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Odleželé přední srnčí maso se nakrájí na kousky a dá na zapěněnou cibuli dusit. Osolí se, přidá sladká paprika, opepří a podlévá se vodou se šťávou z rajských jablíček i protlačenou dužinou. Měkké se zapráší moukou a šťáva ještě povaří. K tomu houskový knedlík.

SKOPOVÁ ŽEBÍRKA SE ZELENIOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Tři pěkné mrkve se pokrájí na nudličky a v málo vody napolo uvaří. Poté se k nim přidá stejné množství drobně krájeného celeru a vaří do měkka. Osolí se to, trochu osladí a zacedí citronovou šťávou, zapráší moukou, nechá povařit a odstaví. Mezitím se rozpálí na pánvi máslo a skopové žebírka z mladého kusu asi na prst silná, osolená a naklepaná, opekou se v něm po každé straně asi 6-8 minut, tedy celkem 12-16 minu, vyndají se na ohřátou mísu, zelenina která nesmí být moc řídká, obloží se kolem a na okraj se dají malé, vařené brambory. Do omastku na pánev se dá trošku mouky, nechá trochu připražit, a když je to hezky červené, zaleje se vodou a osolí, dobře rozmíchá a povaří. Šťáva se naleje na maso a zeleninu, a hned se to podává. Je to způsob vhodný pro milovníky rychlé upraveného masa; kdo má rád maso měkčí, pro toho se nechají žebírka rychleji opéci a pak ještě ve šťávě dusit jako jiné maso do měkka.

LIST PLNĚNÝ UZENÝM MASEM (Srbsko)

INGREDIENCE: 400 g hlávkového zelí, 250 g uzeného masa, 150 g telecího masa, lžíce strouhané housky, 1 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 dl kyselé smetany, 1 lžíce hrubé mouky, podle chuti sůl a pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY: Listy hlávkového zelí spaříme horkou vodou, vychladíme studenou vodou a necháme odkapat. Telecí a uzené maso semeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř, strouhanou housku a vše propracujeme v těsto. Touto nádivkou plníme rozprostřené zelné listy, zavineme a klademe těsně vedle sebe do ohnivzdorné misky. Rajčatový protlak smícháme s vodou, směsí přelijeme závitky a zvolna dusíme. Do kyselé smetany zašleháme hrubou mouku, nalijeme na závitky a necháme v troubě dusit. Vhodnou přílohou je bílý chléb.

HOVĚZÍ KARBANÁTKY NA ROŠTU (Bulharsko)

INGREDIENCE: 500 g hovězího masa zadního, 2 cibule, podle chuti sůl, a mletého pepře, sekaná petrželová nať, 2 lžíce oleje, 1 dl vody.

​POSTUP PŘÍPRAVY: Kvalitní hovězí maso nakrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku. Přidáme sůl, pepř, jemně usekanou zelenou petrželovou natí a zalijeme studenou vodou a důkladně propracujeme. Cibuli jemně nakrájíme, promačkáme se solí a smícháme s masovou směsí. Rukou namočenou ve vodě formujeme karbanátky, které pečeme na roštu potřené olejem. Karbanátky obracíme a vyndáváme kleštičkami. Podáváme s různými přílohami a saláty.

GULAŠ Z DANČÍHO MASA

INGREDIENCE: 1 kg dančí plece s kosti, 75 g rostlinného tuku, 100 g cibule, česnek, 75 g rajčat, 50 g hladké mouky, sůl, trochu majoránky, papriky a pepře.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a osmažíme na celé dávce tuku do zlatova, zamícháme mletou papriku, zalijeme trochou vařící vody, přidáme očištěné na stejnoměrné kostky nasekané maso, pepř, majoránku, sul, krájená rajčata, třený česnek, zamícháme a dusíme přikryté pokličkou. Když Je maso napolo dušené, necháme šťávu vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou tolik, aby byla řídká šťáva, dodusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme drátěnou naběračkou, šťávu vydusíme do zhoustnutí, až se nám počne oddělovat tuk. Pak přecedíme přes jemný cedník na dušené maso a podáváme s přílohou.

MUŠLOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 400 g mušlí v konzervě (slávky), 50 g másla, 1 litr rybího vývaru, 150 ml mléka, 150 ml smetany, 2 lžíce škrobové moučky, 4 rajčata, 2 žloutky, sůl, bílý pepř, rozmarýn, šafrán.

POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme cibuli s česnekem, zalijeme vývarem, přidáme oloupaná a vyjadřincovaná rajčat, sůl a pepř. Vaříme asi 10 minut.Škrobovou moučku smícháme s mlékem, přidáme k vývaru a za stálého míchání vaříme ještě 10 minut. Přidáme mušle i s nálevem a špetku šafránu. Žloutky smícháme se smetanou a na závěr s nimi zjemníme polévku, posypeme sekaným rozmarýnem a podáváme.

JEHNĚČÍ DUŠENÉ SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí zadek se protáhne slaninou a osolí. Na kastrol se dá kousek másla, kousek drobně krájené šunky nebo uzeného masa, mrkev, petržel, cibule, maso na to vloží a dusí podlévané polévkou pod poklicí do měkka. Poté se maso vyndá, šťáva se zasmaží hnědou jíškou, zakápne citronovou šťávou a trochu osladí. Nechá se to povařit a vleje na maso, které musí přijít co možná horké na stůl. K tomu nudle, makarony nebo noky.

PIKANTNÍ HOVĚZÍ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na tento guláš vezme se 500 g kližky a 200 g kostí. Na rozpáleném omastku zapění se s pálivou paprikou 2 velké cibule, kosti rozsekané na menší kousky se v tom osmaží, pak teprve přidá maso, osolí, opepří, okoření majoránkou, tymiánem a hořčicí, dusí jako obvykle u guláše. Poté se vyberou kosti a do guláše rozdrobí kus domácího chleba a maso dusí do měkka. Chléb zahustí omáčku, která se necedí. Může se do ní ještě přidat nakonec česnek utřený se solí, majorán a rozsekaná kyselá okurka.
Přiloha: Domáci knedla nebo kolínka 

 

 

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

VELIKONOČNÍ KRÁLÍK ..

INGREDIENCE: 1 králíka, 1 malé hlávky zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 1 červená kapie, sůl, 1 lžička kari, 1 dcl bílého vína, 1 dc ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KOBLIHY ..

INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na sma ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ SEKANÁ ..

INGREDIENCE: 250 g tučného vepřového bůčku, 250 g telecího masa, 250 g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, mušká ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ VÁNOČKA ..

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 4 ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ MAZANEC ..

INGREDIENCE: 220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g dro ...

Celý recept

PIKANTNÍ VELIKONOČNÍ ..

INGREDIENCE: 2 kostky zeleninového vývaru, 200 g vepřového ramínka, 200 g telecího hrudí, 200 g uzeného masa, 6 housek, 1 hrst mladých kopřiv, ½ ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz