Speciality týdne na xkuchtik.cz

MUŠLOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 400 g mušlí v konzervě (slávky), 50 g másla, 1 litr rybího vývaru, 150 ml mléka, 150 ml smetany, 2 lžíce škrobové moučky, 4 rajčata, 2 žloutky, sůl, bílý pepř, rozmarýn, šafrán.

POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme cibuli s česnekem, zalijeme vývarem, přidáme oloupaná a vyjadřincovaná rajčat, sůl a pepř. Vaříme asi 10 minut.Škrobovou moučku smícháme s mlékem, přidáme k vývaru a za stálého míchání vaříme ještě 10 minut. Přidáme mušle i s nálevem a špetku šafránu. Žloutky smícháme se smetanou a na závěr s nimi zjemníme polévku, posypeme sekaným rozmarýnem a podáváme.

JEHNĚČÍ DUŠENÉ SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí zadek se protáhne slaninou a osolí. Na kastrol se dá kousek másla, kousek drobně krájené šunky nebo uzeného masa, mrkev, petržel, cibule, maso na to vloží a dusí podlévané polévkou pod poklicí do měkka. Poté se maso vyndá, šťáva se zasmaží hnědou jíškou, zakápne citronovou šťávou a trochu osladí. Nechá se to povařit a vleje na maso, které musí přijít co možná horké na stůl. K tomu nudle, makarony nebo noky.

PIKANTNÍ HOVĚZÍ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na tento guláš vezme se 500 g kližky a 200 g kostí. Na rozpáleném omastku zapění se s pálivou paprikou 2 velké cibule, kosti rozsekané na menší kousky se v tom osmaží, pak teprve přidá maso, osolí, opepří, okoření majoránkou, tymiánem a hořčicí, dusí jako obvykle u guláše. Poté se vyberou kosti a do guláše rozdrobí kus domácího chleba a maso dusí do měkka. Chléb zahustí omáčku, která se necedí. Může se do ní ještě přidat nakonec česnek utřený se solí, majorán a rozsekaná kyselá okurka.
Přiloha: Domáci knedla nebo kolínka 

RUMFORDSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 100 g řídkých kostí se rozseká na kousky a dá vařit s kořenovou zeleninou. V jiné nádobě se uvaří asi 60 g hrachu, 24 hodin máčeného, může být ovšem i předem uvařený. Měkký hrách se protře do přecezeného odvaru, do vařícího přidá se asi50 g spařených krupek a když jsou již polo uvařené, asi třikrát tolik na kousky nakrájených bramborů. Osolí se a vaří, až jsou brambory i kroupy měkké. Okoření se a naleje na osmažený chléb do mísy. Tato polévka má mnoho obměn. Místo kořenové zeleniny může se dát nakrájená kapusta nebo zelí nebo i červená řepa. Místo hrachu mohou být fazole, čočka nebo kukuřičná krupice, místo krup ovesné vločky, pohanka nebo jáhly, místo kostí kůže ze slaniny nebo vepřová nožička, která se na drobno po uvaření do polévky nakrájí.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK OD BABIČKY II

INGREDIENCE: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, citrónová kůra, tuk na vymazání formy, moučkový cukr na pocukrování, forma beránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem Přidáme prosetou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200°C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180°C Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme podle vlastní fantazie.

SRNČÍ JÁTRA NA MÁSLE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Čerstvé srnčí játra se máčejí několik hodin v mléce, pak se nakrájejí na tenké plátky, opekou po obou stranách na másle se zpěněnou cibulkou. Zapráší se moukou, podlejí se trochou vody s octem nebo citronem a přikryté dusí do měkka. Solí se až před podáváním.

HUSÍ KRKY PLNĚNÉ JÁTRY

INGREDIENCE: 4 kůže z husích krků, 50 g slaniny, 50 g cibule, 10 g česneku, několik celých pepřů, 30 g hladké mouky; nádivka: 100 g telecího masa, 100 g vepřového masa, 100 g husách jater, 50 g slaniny, špetka mletého pepře, špetka mletého zázvoru, 150 g vařené rýže, 2 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kůže z husích krků na jednom konci zašijeme a naplníme připravenou - Nádivkou: Telecí a vepřové maso i husí játra nakrájíme na kostičky. Směs opepříme, osolíme, přidáme zázvor. Vložíme na rozpálenou slaninu a na dozlatova osmaženou cibuli. Vše prudce osmáhneme, přidáme vařenou rýži, zamícháme a zahustíme dvěma vejci. Směsí plníme připravené husí krky, otvory zašijeme a krky dusíme na slanině s cibulí, česnekem a s celým pepřem. Dušené plněné krky vyndáme. Šťávu vysmahlou až na tuk zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru nebo vodou a vaříme tak dlouho, až je šťáva zahoustlá. Scedíme přes jemný cedník. Plněné krky krájíme na úhledné šikmé plátky a zalijeme scezenou šťávou. Podáváme s maštěnými brambory sypanými sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.

HUSÍ STEHNA V ŠOULETU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Sádlo pod stehny se vykrojí, kůže se natáhne přes maso na řezu a sešije, načež se stehna pekou jako husa. Nebo se z nich udělá výtečný ŠOULET: Stehna, stažená částečně z kůže a největšího sádla, se odusí na cibulce, zapěněné na husím sádle, hodně podlejí a nechají do poloměka uvařit. Aspoň 12 hodin máčený hrách se uvaří téměř do měkka, asi stejné množství velkých krup se spaří a ve vodě téměř do měkka uvaří. Nejlépe v troubě pod pokličkou, aby se nepřipálily a zůstali suché. Obojí se smíchá dohromady s trochou utřeného česneku. Husím sádlem se vymastí ohnivzdorný pekáč, dá se do něj polovice smíšeniny, pak se položí stehna, rozsekaná na několik kousků, na to dá ostatní hrách s kroupami, zaleje se to tučnou polévkou, v níž se stehna vařila a peče se asi hodinu v troubě.
Není-li husa příliš tučná, ponechá se kůže na stehnách, jen sádlo se trochu vykrájí. Má-li být pokrmu více, přidá se ke stehnům i biskup. Podává se s kyselou okurkou a chlebem. Též se mohou stehna a křídla dusit jako telecí maso a podávat s rýží nebo brambory a nějakým zeleninovým salátem.

PEČENÁ KRMENÁ HUSA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Večer před pečeními odleželá husa se omyje, nasolí a okmínuje. Na pekáč se dá nakrájené prsní sádlo, vyjmuté z husy po vykuchání, které se ovšem může i dříve vyškvařit. Ale škvařené s husou je mnohem chutnější. Husa se dá na pekáč prsíčky dolů, podleje asi do ¼ pekáče vodou a jeli již starší, nechá se aspoň hodinu dusit přikrytá na plotně. V tom případě se dá pod ní mřížka, aby se nepřipekla. Toto dušení je nejlépe z úsporných důvodů provést již den před pečením husy nebo při snídaní, ab se nemuselo jen pro pečení tak dlouho topit. Po této době se husa dá do dobře rozehřáté trouby, kde se může nechat ještě aspoň půl hodiny pod poklicí. Také se od počátku až do konce pečení občas na sádelných místech, u stehen, pod křídly, u krku, hodně vidličkou popíchá, aby sádlo mohlo prýštit ven. Píchat se však smí jen do sádla, nikoliv až do masa, neboť by prýštila také šťáva. Poklice se sejme, chvíli se peče ještě husa v sádle, kterého bývá až půl pekáče. Když je pěkně vyškvařené, jasné a voda všecka vysmáhla, vyndá se na pekáč z trouby, počká se chvilku, aby sádlo přestalo vařit, a pak se sběračkou sebere, bez spodní usazeniny, do porcelánové nádoby. Husa se podleje vodou a peče dále. Když je na hřbetě červená, obrátí se prsy nahoru a dopeče. Měkká se vyndá z pekáče, sebere se opět sádlo, které se ještě vyškvařilo, do pekáče se přileje vody, aby bylo dost šťávy, zahnědlý škraloup po stranách pekáče, který nesmí být černý, se peroutkou otře do šťávy, která se nechá ještě povařit. Husa se nakrájí, uloží do šťávy a nechá v otevřené troubě až do podávání. Poté se uloží na mísu, šťávou trochu poleje a ostatní se podává v omáčníku zvlášť. Za příkrm zelí hlávkové nebo kysané, moravské nebo české a knedlík houskový nebo bramborový. Na Valašsku však mají nejraději brambory, jež také správněji doplňují tučné maso.

LOSOS V RYZLINKU

INGREDIENCE: Losos (asi 800 g), 100 ml ryzlinku, sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce míchaných čerstvé nasekaných bylinek, 100 g šlehačky, 50 g smetany, 40 g másla, l lžička estragonu .

POSTUP PŘÍPRAVY: Lososa zevnitř i zvenku omyjeme, osušíme, pokapeme trochou vína a necháme 15 minut odležet. Potom rybu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme a s vínem a bylinkami dáme do zapékací mísy Přiklopíme poklicí vložíme do vyhřáté trouby. Zatímco se ryba peče, našleháme dotuha šlehačku. Upečenou rybu vyjmeme z mísy. Vypečenou šťávu procedíme a vmícháme do ní smetanu a estragon. Omáčku necháme vařit bez poklice asi 2 minuty a pak důkladně promícháme. Máslo nakrájíme na menší kousky a zašleháme metlou do omáčky. Opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Omáčku můžeme dochutit solí a pepřem. Rybu naporcujeme podáváme politou omáčkou. Podáváme s rýží.

 

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA ..

INGREDIENCE: 1/2 kostky tvarohu nebo kostka sýra žervé, malý kelímek bílého jogurtu, 200 g šunky (nebo šunkového salámu), 1 malá cibulka, malý strouže ...

Read More

TELECÍ HRUDÍ SE ZELE ..

POSTUP PŘÍPRAVY:  Na kastrole se rozškvaří na kostky krájená slanina, přidá se kousek másla a nakrájená cibule, celer, mrkev a petržel po přiměře ...

Read More

BRAMBOROVÉ BUCHTIČKY ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 250 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 20 g másla, dle potřeby soli a 500 g strouhaných vař ...

Read More

SKLENĚNÁ LIDOVĚ ČESK ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dá vařit hrst spařených trhaných krupek, když jsou napolo měkké, přidají se asi 4 větší brambory pokrájené na kostky ...

Read More

TYČINKY S PARMAZÁNEM ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 100 g strouhaného parmazánu (může být též ementál nebo oštěpek, 60 g másla, 6 lžic kysané smetany, podmáslí nebo ...

Read More

RUSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso z kýty nebo plece, opláchneme, naklepeme, protáhneme slaninou na proužky nakrájenou, osolíme a slabě opepříme. Nejdříve ...

Read More

Kategorie na xkuchtik.cz