INGREDIENCE: Na vánočku potřebujeme 2 těsta. I. Těsto: 50 g droždí rozpustíme v 1/8 l vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 250 g hl. moky, přidáme kvásek, zpracujeme a dáme kynout. II. Těsto: 250 g hl. mouky, 100 g másla, 120 g mouč. cukru, 2 celá vejce, trocha soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vykynutého těsta č. 1 zapracujeme č. 2. Přidáme 50 g rozinek, nasekaných ořechů, mandlí a kandovaného ovoce. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta plet ..
INGREDIENCE: 4 tenké hovězí plátky, sůl, pepř, plnotučná hořčice, 8 žampionů, 4 malé nožičky párků, 1 cibule, 4 plátky slaniny, olej, 4 kuličky černého pepře, 300 ml vývaru z kostky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a tenké půlkolečko cibule. Plátky zavineme a sepneme masovými jehlami nebo ovážeme nití. Na rozpáleném oleji závitk ..
INGREDIENCE: 250 g Grahamové mouky, 250 g hl. mouky, 100 ml oleje, strouhaný sýr, vejce na potření. Kvásek: 2,5 dl vlažného mléka, cukr, kostka droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a necháme vykynout. Pak si na vále uděláme malé bochánky a naplníme je sýrem, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme je v předehřáté troubě asi 25 minut. Můžeme je dělat i bez náplně. ..
INGREDIENCE: 8 tenkých plátků šunky, 250g sýra Niva, olej na smažení. Těstíčko: 3 vejce, 3 lžíce poloh.mouky, 4 lžíce mléka, 1 lžíce oleje, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nivu nakrájíme na 8 Plátků, položíme je na plátky šunky, přeložíme je v půli a sepneme párátky nebo jehlami. Vejce, mouku, mléko, olej a sůl rozšleháme ve středné husté těstíčko, namáčíme v něm připravenou šunku a hned vkládáme do rozehřátého oleje. Usmažíme po obou stranách dozlatova a podáváme horké se slaným pečivem a syrovou zele ..
INGREDIENCE: 100 g sušených hub, 6 housek, 1 dl mléka, 4 lžíce krupice, 4 vejce, 40 g sádla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, ml. pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby namočíme na několik hodin do studené vody. Uvaříme je v osolené vodě, scedíme a nadrobno nakrájíme. Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, posypeme krupicí, přidáme vejce a zlehka promícháme. Podle potřeby přidáme vodu, ve které jsme vařily houby. Na části sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, utřený ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, 30 g droždí, 60 g mouč. cukru, 2 dl mléka, 1 vejce, citronová kůra, 50 g tuku (Hera nebo Dukát), sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, droždí, trochu cukru a mouky připravíme kvásek. Do prosáté mouky dáme vejce, zbylý cukr, nastrouhanou citr. kůru, sůl, rozpuštěný vlažný tuk, zbylou dávku vlažného mléka, vykynutý kvásek a směs promícháme, vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Poté na pomoučněném vále rozválíme těsto na 15 mm silný a skleničkou vykrajujem ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé nebo přezrálé švestky omyjeme, vyloupeme, trochu rozvaříme a necháme přes noc v chladnu odležet. Další den je za stálého míchání vaříme hodně nahusto. Hustá povidla plníme do širších vyhřátých sklenic, po vychladnutí položíme navrch v rumu namočené kolečko z pergamenového papíru a povážeme dvojitým celofánem. Můžeme i zavíčkovat a sterilizovat. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso se nechá na usmažené cibulce upéci, osolí se, přidá se paprika, kyselé zelí a vše se nechá změknout. Potom se rozkvedlá v kyselé smetaně málo mouky, vlije se do guláše a nechá povařit. Příloha: houskové knedlíky Pro tento guláš může se vzíti polovice hovězího a polovice vepřového masa. (Maso hovězí se musí předvařit dříve než vepřové). ..
INGREDIENCE: 1 kg jablk, 1/2 kg hrušek, l kg švestek, 150 g cukru a prášek Petol na l kg. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a švestky vypeckujeme. Rozkrájené ovoce umeleme na masovém strojku a pak umletou směs vaříme za stálého míchání od bodu varu 6 minut. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Hustá povidla naplníme do sklenic, zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme petol. Láhve zavážeme a dáme ještě na chvíli zaschnout do trouby po pečení. ..
INGREDIENCE: 500 g mletého masa, 3 rohlíky, 1 cibule, tuk, 50 g slaniny, 2 vejce, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli a rozškvaříme jemně nakrájenou slaninu. Do mletého masa dáme zchladlou cibuli s rozškvařenou slaninou, mírně vymačkáme rohlíky namočené v mléce, vejce (trochu necháme na potření), česnek utřeny se solí, pepř, majoránku, drcený kmín. Vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme 2 šišky, potřeme je zbytkem rozšleh ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA