Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | KIWI KOMPOT

INGREDIENCE: 20 nerozměklých plodů kiwi, 400 g cukru, 1/2 l přírodního jablečného moštu, l chemicky neošetřený citrón, 15 hřebíčků, 30 kuliček černého pepře, bílý rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Kiwi oloupeme, podélně rozpůlíme a přitom odstraníme zbytky stopek. Jablečný mošt smíchaný s cukrem přivedeme do varu. Citrón přelijeme horkou vodou, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme. Kůru nakrájíme asi na 3 mm tenké proužky. Do každé sklenice rozdělíme kiwi, citrónovou kůru, 3 hřebíčky a 6 kuliček pepře ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | RYBÍZOVÝ KOMPOT

INGREDIENCE: l ks červeného rybízu, l chemicky neošetřený citrón, 500 g želírovacího cukru, 1/4 lžičky mleté skořice, špetka mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, odlivka koňaku nebo ovocné pálenky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz omyjeme a necháme důkladně okapat. Plody vidličkou rozmačkáme a našleháme v mixéru. Citrón přelijeme horkou vodou, osušíme, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme. Rozmixované rybízové plody smícháme s citrónovou šťávou a kůrou, cukrem a kořením. Kvedlačkou mícháme s ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | MÍCHANÝ KOMPOT

INGREDIENCE: l kg třešní, 800 g červeného rybízu, 750 g malin, šťáva z l citrónu, l kousek skořicové kůry, 1/2 l přírodní rybízové stavy, 500 g želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně a rybíz omyjeme a necháme okapat. Třešně zbavíme stopek a vypeckujeme je, ale pecky necháme ve stejné nádobě jako třešně. Třešně dáme do cedníku a šťávu necháme protéci. Rybíz rozmačkáme vidličkou. Maliny přebereme, a je-li to nutné, odtrhneme zbylé stopky. Ovoce opatrně promícháme, dáme do sklenic a trochu ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JAHODY V RUMU

INGREDIENCE: 1/2 kg jahod, pískový cukr, rum nebo koňak. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme, vykrojíme stopku a velké překrojíme. Po vrstvách je naskládáme do sklenice, každou vrstvu prosypeme cukrem a pokapeme alkoholem. Plnou sklenici zalijeme zbytkem alkoholu, uzavřeme a necháme v chladu proležet. Stejným způsobem můžeme připravovat i višně, broskve nebo švestky. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ŠVESTKOVÉ ČATNÍ

INGREDIENCE: 300 g oloupaných a vypeckovaných švestek, l kg zralých rajčat, 2 jablka, 2 cibule, 120 g cukru, 1 lžíce Pektogelu, 1,5 dl 8% octa, l lžička soli, po půl lžičce zázvoru, pepře, tlučeného hřebíčku, 1/4 lžičky skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vhodíme do vařící vody, vyjmeme a sloupneme slupku. Pak je vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Stejně sloupneme po spaření i rajčata a překrojíme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a také je pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobn ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | PŮLENÉ MERUŇKY

INGREDIENCE: pěkné, dobře vyzrálé, ale nepřezrálé meruňky, na 1l vody 500 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, po rýze rozkrojíme a vypeckujeme. Vkládáme je do čistých sklenic obvykle o obsahu 0,7 l. Skládáme je na sebe řeznou plochou dolů. Pak je hned zalijeme teplým sladkým nálevem, pokud chceme šťávu sladší nebo nejsou-li meruňky dost vyzrálé, můžeme přidat navíc 100 až 200 g cukru na l l vody, tedy 600 až 700 g. Naplněné sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilizačního hrnce s te ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | TŘEŠNĚ PŘIPRAVENÉ DO MOUČNÍKŮ

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé a zdravé třesné, cukr, Sorban Ovoce omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a po vrstvách vkládáme do širší sklenice. Každou vrstvu prosypeme cukrem a přimáčkneme. Na povrch přidáme špetku Sorbanu, abychom zabránili plísním. Sklenice vložíme do sterilizačního hrnce, zalijeme teplou vodou a sterilujeme 15 minut při 85-90 °C. Pak vyjmeme, ochladíme a uložíme v chladné a tmavé místnosti, aby ovoce neztrácelo barvu. Používáme do koláčů, závinů, dezertů apod. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JABLKA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

INGREDIENCE: Mísa jablk, na každou sklenici l lžíce cukru a 2 lžíce vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a vložíme je do okyselené vody. Když jsou všechna jablka připravena, nastrouháme je na struhadle na plátky nebo na silnější nudličky, trochu prosladíme, napěchujeme do sklenic, na povrch vlijeme 2 lžíce vody, sklenice uzavřeme a sterilujeme 50 minut varem. Po té době je vyjmeme, necháme ochladit a uložíme. Jablka ve vlastní šťávě používáme na plnění závinů, různých ko ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | LÍSKOVÉ OŘÍŠKY V SIRUPU

INGREDIENCE: l kg vyloupaných oříšků, 500 g cukru, l vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Lísková jádra lehce opražíme na pánvi a v utěrce promneme, abychom odstranili slupku. Můžeme je také vhodit do vařící vody, pak vodu slít a oříšky oloupat jako mandle. Osušíme je v utěrce, vsypeme do mísy, zalijeme sirupem uvařeným z 1/4 l vody, půl kila cukru a l sáčku vanilkového cukru. Necháme v chladu, přikryté utěrkou nebo poklicí do druhého dne proslazovat. Druhý den oříšky i se sirupem vlijeme do hrnc ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | BROSKVE V KOŇAKU

INGREDIENCE: l kg zralých broskví, 350 g cukru, 3 dl koňaku (nebo rumu) POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté broskve vhodíme postupně do vařící vody, hned je vyjmeme a sloupneme. Nepůlíme je. Naskládáme do větší sklenice, prosypeme cukrem a zalijeme alkoholem. Uzavřeme a každý den obracíme, aby se cukr rozpustil. Pak sklenici s broskvemi uložíme do chladnější a temné místnosti (nejlépe do komory) a necháme v klidu do Vánoc. Na Vánoce jsou lákavým dezertem buď se šlehačkou, nebo jako součást ovocných salátů ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

LIKÉR Z JEŘABIN ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře u ...

Read More

MÁJOVKOVÝ SALÁT S EM ..

INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. ​P ...

Read More

HOUBAŘSKÝ PIKANTNÍ Š ..

INGREDIENCE: 350 g hovězí svíčkové 350g panenské vepřové, 120 g slaniny, 250 g hříbku nebo žampionů, 200 g cibule, sůl, pepř, drcený jalovec, 100 g ol ...

Read More

MALINOVÁ ŠŤÁVA. ..

INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevřené nád ...

Read More

ŠPENÁT (Recept z tři ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut ...

Read More

MALINOVOJAHODOVORYBÍ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, ...

Read More

Kategorie na xkuchtik.cz