Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | KIWI KOMPOT

INGREDIENCE: 20 nerozměklých plodů kiwi, 400 g cukru, 1/2 l přírodního jablečného moštu, l chemicky neošetřený citrón, 15 hřebíčků, 30 kuliček černého pepře, bílý rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Kiwi oloupeme, podélně rozpůlíme a přitom odstraníme zbytky stopek. Jablečný mošt smíchaný s cukrem přivedeme do varu. Citrón přelijeme horkou vodou, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme. Kůru nakrájíme asi na 3 mm tenké proužky. Do každé sklenice rozdělíme kiwi, citrónovou kůru, 3 hřebíčky a 6 kuliček pepře ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | RYBÍZOVÝ KOMPOT

INGREDIENCE: l ks červeného rybízu, l chemicky neošetřený citrón, 500 g želírovacího cukru, 1/4 lžičky mleté skořice, špetka mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, odlivka koňaku nebo ovocné pálenky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz omyjeme a necháme důkladně okapat. Plody vidličkou rozmačkáme a našleháme v mixéru. Citrón přelijeme horkou vodou, osušíme, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme. Rozmixované rybízové plody smícháme s citrónovou šťávou a kůrou, cukrem a kořením. Kvedlačkou mícháme s ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | MÍCHANÝ KOMPOT

INGREDIENCE: l kg třešní, 800 g červeného rybízu, 750 g malin, šťáva z l citrónu, l kousek skořicové kůry, 1/2 l přírodní rybízové stavy, 500 g želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně a rybíz omyjeme a necháme okapat. Třešně zbavíme stopek a vypeckujeme je, ale pecky necháme ve stejné nádobě jako třešně. Třešně dáme do cedníku a šťávu necháme protéci. Rybíz rozmačkáme vidličkou. Maliny přebereme, a je-li to nutné, odtrhneme zbylé stopky. Ovoce opatrně promícháme, dáme do sklenic a trochu ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JAHODY V RUMU

INGREDIENCE: 1/2 kg jahod, pískový cukr, rum nebo koňak. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme, vykrojíme stopku a velké překrojíme. Po vrstvách je naskládáme do sklenice, každou vrstvu prosypeme cukrem a pokapeme alkoholem. Plnou sklenici zalijeme zbytkem alkoholu, uzavřeme a necháme v chladu proležet. Stejným způsobem můžeme připravovat i višně, broskve nebo švestky. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ŠVESTKOVÉ ČATNÍ

INGREDIENCE: 300 g oloupaných a vypeckovaných švestek, l kg zralých rajčat, 2 jablka, 2 cibule, 120 g cukru, 1 lžíce Pektogelu, 1,5 dl 8% octa, l lžička soli, po půl lžičce zázvoru, pepře, tlučeného hřebíčku, 1/4 lžičky skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vhodíme do vařící vody, vyjmeme a sloupneme slupku. Pak je vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Stejně sloupneme po spaření i rajčata a překrojíme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a také je pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobn ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | PŮLENÉ MERUŇKY

INGREDIENCE: pěkné, dobře vyzrálé, ale nepřezrálé meruňky, na 1l vody 500 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, po rýze rozkrojíme a vypeckujeme. Vkládáme je do čistých sklenic obvykle o obsahu 0,7 l. Skládáme je na sebe řeznou plochou dolů. Pak je hned zalijeme teplým sladkým nálevem, pokud chceme šťávu sladší nebo nejsou-li meruňky dost vyzrálé, můžeme přidat navíc 100 až 200 g cukru na l l vody, tedy 600 až 700 g. Naplněné sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilizačního hrnce s te ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | TŘEŠNĚ PŘIPRAVENÉ DO MOUČNÍKŮ

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé a zdravé třesné, cukr, Sorban Ovoce omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a po vrstvách vkládáme do širší sklenice. Každou vrstvu prosypeme cukrem a přimáčkneme. Na povrch přidáme špetku Sorbanu, abychom zabránili plísním. Sklenice vložíme do sterilizačního hrnce, zalijeme teplou vodou a sterilujeme 15 minut při 85-90 °C. Pak vyjmeme, ochladíme a uložíme v chladné a tmavé místnosti, aby ovoce neztrácelo barvu. Používáme do koláčů, závinů, dezertů apod. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JABLKA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

INGREDIENCE: Mísa jablk, na každou sklenici l lžíce cukru a 2 lžíce vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a vložíme je do okyselené vody. Když jsou všechna jablka připravena, nastrouháme je na struhadle na plátky nebo na silnější nudličky, trochu prosladíme, napěchujeme do sklenic, na povrch vlijeme 2 lžíce vody, sklenice uzavřeme a sterilujeme 50 minut varem. Po té době je vyjmeme, necháme ochladit a uložíme. Jablka ve vlastní šťávě používáme na plnění závinů, různých ko ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | LÍSKOVÉ OŘÍŠKY V SIRUPU

INGREDIENCE: l kg vyloupaných oříšků, 500 g cukru, l vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Lísková jádra lehce opražíme na pánvi a v utěrce promneme, abychom odstranili slupku. Můžeme je také vhodit do vařící vody, pak vodu slít a oříšky oloupat jako mandle. Osušíme je v utěrce, vsypeme do mísy, zalijeme sirupem uvařeným z 1/4 l vody, půl kila cukru a l sáčku vanilkového cukru. Necháme v chladu, přikryté utěrkou nebo poklicí do druhého dne proslazovat. Druhý den oříšky i se sirupem vlijeme do hrnc ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | BROSKVE V KOŇAKU

INGREDIENCE: l kg zralých broskví, 350 g cukru, 3 dl koňaku (nebo rumu) POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté broskve vhodíme postupně do vařící vody, hned je vyjmeme a sloupneme. Nepůlíme je. Naskládáme do větší sklenice, prosypeme cukrem a zalijeme alkoholem. Uzavřeme a každý den obracíme, aby se cukr rozpustil. Pak sklenici s broskvemi uložíme do chladnější a temné místnosti (nejlépe do komory) a necháme v klidu do Vánoc. Na Vánoce jsou lákavým dezertem buď se šlehačkou, nebo jako součást ovocných salátů ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz