Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ VĚNEC

INGREDIENCE: 250 ml mléka, 30 g droždí, 100 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíce rozinek, 110 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání POSTUP PŘÍPRAVY: Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ KOBLIHY II

INGREDIENCE: 2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ JIDÁŠE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se 180 g másla se 70 g cukru a 2 – 3 žloutky, přidá se trochu citronové kůry a vanilky, soli, 20 g kvasnic, 500 g polohrubé mouky a zadělá se těsto asi 1/3 l sladké smetany. Nechá se vykynout, svinou ve tvaru jidáše, dají kynout, pomažou vejcem, posypou mandlemi a pekou. ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ VĚNEC S ROZINKAMI A MANDLEMI

INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 80g rostlinného tuku, 30g droždí, 2 žloutky, 250ml mléka, sůl, 50g rozinek, hrst mandlí, 1 vejce, tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze dvou lžic mléka, dvou lžiček cukru, a droždí si připravíme kvásek. V míse utřeme máslo, cukr a žloutky, přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, kvásek, sůl a zbytek vlažného mléka. Zaděláme těsto a nakonec zapracujeme rozinky. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na t ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ MAZANEC (Od Zdenky)

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 120 g cukru, 120 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 5 g soli, 1/4l mléka, vanilkový cukr, citronová kůra, citronát, 30 g rozinek, 30 g mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Lžíci cukru rozetřeme s droždím, když se rozetře, přidáme lžíci mouky a 2 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme 5 minut vzejít, poté přidáme mouku, vlahé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustily všechny ostatní ingredience, a rozkvedlali žloutky. Vařečkou těsto spojíme, přendáme na vál a dá ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | KYNUTÉ ROHLÍČKY PLNĚNÉ NIVOU NEBO SALÁMEM

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 150 ml oleje, kostka droždí 40 g, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 1 lžíce cukru, Niva nebo salám. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. Olej, mouku a sůl smícháme a přidáme kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Těsto si rozdělíme na 4 díly a vyválíme je na kolečka. Rádélkem nakrájíme z každého kolečka 6-8 trojůheníčků které plníme nastrouhanou Nivou nebo jemně nakrájeným salámem. Srolujeme je do rohlíčků, potřeme rozšlehaným ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ KOBLIHY III

INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky,promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý kvásek. Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelep ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

POSTUP PŘÍPRAVY: Třeme v míse omastek, trochu cukru. Můžeme přidat 3–4 větší vařené, pak loupané brambory, 3–4 celá vejce. Sůl, mouku přesátou a z kvasnic vykynutý kvásek. Mlékem zadělej rukama tužší těsto a dobře je vypracuj. Nech zkynout. Zkynuté dej na pomoučněný vál. Rozválej v více kusů. Dle množství těsta v podlouhlé šišky. Řež kousky. tvaruj různé tvary. Slož, dej na potřený plech. Nech zkynout. Zkynuté potři vejcem, posyp kmínem se solí . Na Zelený čtvrtek k večeři je po ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ KOBLIHY IV

INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 30 g droždí, 70 g cukru, 150-300 ml mléka, 3 vaječné žloutky, sůl, citronová kůra, rum, mouka na vyválení, tuk na smažení, pikantní džem (např. rybízový či meruňkový), moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka. Dobře ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | ŠKVARKOVÉ PLACKY

INGREDIENCE: 200 g domcích vepřových škvarků, 150g hrubé mouky, 10g hladké mouky, sůl, 2 vejce, 1 dl mléka, kastička droždí (42g), ½ lžičky cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky drobně nasekáme. V mléce rozmícháme trochu cukru a přidáme droždí. Nasekané škvarky promícháme s hrubou a hladkou moukou a osolíme. Zpracujeme s vykynutým droždím a jedním vejcem a vypracujeme tuhé slané těsto, které na vále vyválíme na plát. tvořítkem vypichujeme placičky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a poklademe na ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

TVAROHOVÝ KOLÁČ (Rec ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1/8 másla nebo jiného tuku se zadělá ve vláčné těsto s 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, kváskem z 10 g droždí, trochou sol ...

Celý recept

LEDVINKOVÁ POLÉVKA ( ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlená vepřová ledvinka se dobře v několikeré vodě omyje a nakrájí na tenké plátky. Na sádle se zapění jemně sekaná cibule, l ...

Celý recept

KAPR NEBO ÚHOŘ V ROS ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na roso ...

Celý recept

ZAVAŘENÉ MERUŇKY A B ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařen ...

Celý recept

JABLKOVÝ NÁKYP (Rece ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamích ...

Celý recept

DOMÁCÍ JEŘABINKA (Re ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz