Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠTĚNKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na jiném kastrole zapění se na omastku pokrájení cibule, na to vloží roštěnky, omastek, v němž se pekly, zaleje se vodou, vše připečené oškrábe, roštěnky se tím podlejí a za potřebného dalšího podlévání dusí. Když jsou již skoro měkké, přidá se trochu hořčice a sekané kyselé okurky. Není-li šťáva dosti hustá, zapráší se ještě moukou, přidá se dle ..

STARÉ RECEPY | ČESKÉ ZELÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží, osolí, přidá kousek cukru a nechá dusit do měkka. Po celý čas dušení podlévá se pomalu vodou, aby se nepřipálilo. Nemá být červené, nýbrž pouze zažloutlé. Když je měkké, zapráší se zcela nepatrně moukou, zamíchá, načež se přilije octa a nechá ještě asi 5 minut povařit. ..

STARÉ RECEPY | ZELENINOVÝ PUDING (Recept z třicátých let minulého století)

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, dobře se rozmíchá, přidá se 80 g na kostičky nakrájené rozpuštěné slaniny, trochu soli a pak ve slané vodě napolo uvařená zelenina a to na kostečky nakrájená mrkev, brukev, květák, fazolky a zelený hrášek, každé zeleniny 80 g, pak 100 g na kostičky pokrájené šunky a vše se zamíchá, nakonec se vmíchá ze 4 bílků sníh a 1 lžíce mouky. Hmota se dá do ..

STARÉ RECEPY | ZELÍ NAKLÁDANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelí vyberou se pečlivě velké kusy a košťály, přilije se na ně voda a nechá vařit. Když poněkud změklo. Přidá se kus sádla a osolí se. Poté se přidá dle potřeby cukr a ocet, nechá ještě povařit, aby voda vyvařila. Také toto zelí nemá býti příliš červené a měkké. Když je zelí moc kyselé, slije se první voda po ohřátí a naleje se jiná, což se případně opakuje. Kdo rád zelí s cibulkou, upraví je takto: Když zelí změklo, usmaží se zvlášť na kastrolu cibulka do růžova na sádl ..

STARÉ RECEPY | TVAROHOVÝ KOLÁČ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1/8 másla nebo jiného tuku se zadělá ve vláčné těsto s 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, kváskem z 10 g droždí, trochou soli a dle potřeby mléka. Nechá se asi ½ hodiny kynout, pak se rozdělí na dva díly, jeden rozválí na celý pomaštěný plech, potře tvarohovou nádivkou, přikryje druhým rozváleným dílem, nechá opět zkynout a pak v horké troubě upeče. Sype e hojně vanilkovým cukrem. Nádivka: Ze 2 bílků se udělá tuhý sníh, do něj vmíchá asi 300 g strouhaného t ..

STARÉ RECEPY | LEDVINKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlená vepřová ledvinka se dobře v několikeré vodě omyje a nakrájí na tenké plátky. Na sádle se zapění jemně sekaná cibule, ledvinky se v tom do červena podusí a dají pak do teplé vody s kmínem do měkka uvařit. Plévka se zasmaží světle hnědou jíškou, opepří a podává se s osmaženou houskou. Solí se až před podáváním. ..

STARÉ RECEPY | KAPR NEBO ÚHOŘ V ROSOLU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na rosol, uvaří se den předem úpravou ryby asi v 1 ½ l slané vody po jedné vepřové a telecí nožičce a něco vepřových kůžiček s jednou mrkví, petrželí, cibulí a asi půlkou menšího celeru. Když je zelenina měkka, vyndá se a maso dále vaří až úplně do měkka. Procedí se pak do hrnku, nechá do druhého dne ustát, sebere se s povrchu tuk a ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ MERUŇKY A BROSKVE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařeným roztokem cukru: 600 g cukru na 1 l vody, sklenice se uzavřou a sterilují podle ovoce 20-30 minut při 85°C. Má-li byt ovoce loupané, polije se horkou vodou, nechá v ní asi 3 minuty. Poté přelije studenou, oloupá, rozpůlí, pecky se vyndají a sterilují se kratší dobu. ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ NÁKYP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamíchá. Na osobu se čítá 1 vejce. Forma se vymaže máslem, vysype houskou, dá na malíček silně těsta, pak vrstva loupaných nakrouhaných jablek, zasypou cukrem se skořicí, případně i mletých mandlí a hrozinkami. Pak se dá opět vrstva těsta, vrstva jablek a nahoru těsto. Peče se dle velikosti 1-1 ½ hodiny. II. 250 g cukru se dobře utře s 5 žloutk ..

STARÉ RECEPY | DOMÁCÍ JEŘABINKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. Ováže se a nechá na mírném slunci nebo na teple asi 8 dní. Pak se slije přes plátno, osladí 1 kg cukru nebo sirupu. Dobře se promíchá a ještě profiltruje. Stočí se do láhví, uzátkuje spařenými zátkami a nechá aspoň 3 měsíce v chladnu uležet.   ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

GULÁŠ Z KRÁLIKA ..

INGREDIENCE: Předek z králíka, srdce, Plíce, játra, ledvinky, 4 lžíce sádla, 1 velká cibule 1 lžíce mleté sladké papriky, sůl, 1 lžíce hladké mouky, m ...

Celý recept

HORNORAKOUSKÉ HOUSKO ..

INGREDIENCE: 6 včerejších rohlíků, 2 syrová vejce, 1/8 l mléka, 50 g rostlinného tuku nebo škvařeného vepřového sádla, 2 lžíce jemné pokrájené cibule, ...

Celý recept

DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍN ..

INGREDEINCE: 100 g malých cibulek, 1,2 kg hovězího masa, sůl, bílý pepř, 3 lžíce přeškvařeného másla, 3/8 l červeného vína, 1 malý květák (400g), 200 ...

Celý recept

ITALSKÁ KACHNA ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Posekáme najemno 2 stroužky česneku, osolíme a přidáme stejnou hromádku šalvěje rozetřeného prsty. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř ...

Celý recept

MÁSLOVÁ POMAZÁNKA S ..

INGREDIENCE: 50 g másla, 1/2 lžíce jemně pokrájené cibulky, 50 g droždí, trochu mléka, 1 žloutek, 25 g strouhané housky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na p ...

Celý recept

VEJCE VE STUTDENÉ OM ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme omáčku: nakrájíme nadrobno 1 cibuli, na ni navršíme 1 lžíci hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíci křenu, lžíci jemně ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz