Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ŠPENÁT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut v odkryté nádobě, jen v málo vodě se špetkou sody, pak ocedí, useká nebo umele na masovém strojku, po něm umele se též ½ ve vodě máčené vymačkané žemle. Na kastrolu usmaží se na másle nebo na slanině drobně krájená cibule a přidá se lžíce mouky. Když to zežloutlo, dá se do toho usekaný špenát, osolí, podlije částí vody, v níž ..

STARÉ RECEPY | MALINOVOJAHODOVORYBÍZOVÁ MARMELÁDA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, na 1 kg husté prolisované šťávy 500 - 750 g, dle sladkosti ovoce a osobní chuti, když je cukr rozpuštěný, vaří se marmeláda za stálého míchání na prudkém ohni, až kápnutá na talíř se neroztéká. Pěna se opět sebere, marmeláda odstaví, promíchá, až poněkud vychladla a tepla nalévá do teplých sklenic, dobře vymytých a vysušených. Ováže se hned celofá ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÉ ŘÍZKY STÁČENÉ „PÁČKY“ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. S rýží: Z vepřové kýty nakrájené řízky se osolí a naklepou. Na každý se dá asi lžíce spařené rýže a posype na sádle osmaženou cibulkou. Řízky se stočí, jen volně nití převáží, poněvadž rýže nabude, na omastku se rychle po všech stranách opekou, podlejí a dusí do měkka. Podávají se s osmaženými brambory a kyselou okurkou. Též špenát nebo hlávkové zelí je vhodné. 2. S Houbami: Jemně usekané čerstvé nebo naložené houby se odusí na másle, osolí, a když vysm ..

STARÉ RECEPY | SKOPOVÁ PEČENĚ S ČESNEKEM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z kýty, ze žebra nebo hřbet se naklepe, je-li příliš tučné, ořeže se lůj, maso osolí, potře rozetřeným česnekem, vloží do pekáče, dusí asi hodinu na plotně a pak za častého podlévání vodou v troubě peče. Když je pečeně na jedné straně červená, obrátí se a dopeče. Omáčka se zapráší moukou a procedí na maso úhledně nakrájené. Podává se s brambory a kapustou. ..

STARÉ RECEPY | KÁVOVÝ DORT Z BÍLKŮ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do hustého sněhu ze 7 bílků se lehce vmíchá 210 g moučkového cukru, 80 g strouhané housky, a 130 g strouhaných mandlí. Peče se do růžova, za studena rozkrojí a plní krémem. Krém: 150 g čerstvého másla se utře se 2 žloutky a 150 g vanilkového cukru. Poté se přidají za stálého tření 3 lžíce studené černé kávy, uvařené z 20 g kávy, a opět s to hodně tře. Dort se krémem pomaže i nahoře, případně se dělají trubičkou hubinky, nebo se posype sekanými opraženými mandlemi. Též ..

STARÉ RECEPY | SLANINOVÁ ČESKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší kousek slaniny se pokrájí na drobné kostičky a rozpustí, pak se vtom osmaží 3 lžíce hrubé krupice do zlatova. Zaleje se to odvarem z kostí a zeleniny, osolí, povaří až krupice je měkká, přidá se dle potřeby kostka polévkového koření a zasmaží, není-li takto dosti chutná.   ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ HRUDÍ SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Na kastrole se rozškvaří na kostky krájená slanina, přidá se kousek másla a nakrájená cibule, celer, mrkev a petržel po přiměřeném kousku. Hrudí omyté a zbavené kostí se dá na osmaženou zeleninu, obalí v tuku a dusí pod poklicí dle velikosti ½ - ¾ hodiny. Poté se vyndá na prkénko, protáhne na nudličky krájenou slaninou, osolí, dá opět na pekáč a dusí téměř do měkka. Pak se omáčka procedí, naleje znova na maso, jež se dá do trouby zčervenat. Pokrájené hru ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÉ BUCHTIČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 250 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 20 g másla, dle potřeby soli a 500 g strouhaných vařených bramborů se zadělá těsto. Z vykynutého těsta vykrajují se lžící malé buchtičky, kladou na vymazaný pekáč a nechají se v troubě do zlatova upéci. Poté se na ně nalije 1/8 l vařeného mléka a nechají se v troubě, až se mléko vypeče. Podávají se s dušeným ovocem. ..

STARÉ RECEPY | SKLENĚNÁ LIDOVĚ ČESKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dá vařit hrst spařených trhaných krupek, když jsou napolo měkké, přidají se asi 4 větší brambory pokrájené na kostky, hodně sekané celerové nati, trochu kmínu, majoránky a 3 stroužky česneku utřených se solí. Vaří se, až jsou brambory měkké. Polévka je průhledná, tedy skleněná, poněvadž se nezasmažuje. Nakonec se pro zlepšení dá kousek sádla. ..

STARÉ RECEPY | TYČINKY S PARMAZÁNEM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 100 g strouhaného parmazánu (může být též ementál nebo oštěpek, 60 g másla, 6 lžic kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu a trochu soli se zpracuje na vále v těsto, nechá se v chladnu asi hodinu odpočinout, poté se rozválí, krájí proužky na prst široké a libovolně dlouhé, pomazují žloutkem a sypou kmínem. Pekou se v horké troubě. Všechny přípravy musejí být studené, nejlépe z lednice. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

LIKÉR Z JEŘABIN ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře u ...

Read More

MÁJOVKOVÝ SALÁT S EM ..

INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. ​P ...

Read More

HOUBAŘSKÝ PIKANTNÍ Š ..

INGREDIENCE: 350 g hovězí svíčkové 350g panenské vepřové, 120 g slaniny, 250 g hříbku nebo žampionů, 200 g cibule, sůl, pepř, drcený jalovec, 100 g ol ...

Read More

MALINOVÁ ŠŤÁVA. ..

INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevřené nád ...

Read More

ŠPENÁT (Recept z tři ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut ...

Read More

MALINOVOJAHODOVORYBÍ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, ...

Read More

Kategorie na xkuchtik.cz