Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ JEMNÁ BÁBOVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Utře se 150 g másla se 150 g cukru a 4 žloutky. Poté přidá 30 g zkynutých kvasnic, koflíček vlažného mléka a 650 g polohrubé mouky. Těst se dobře vypracuje, přidá dle libosti mandlí a hrozinek. Nechá se kynout, pak vloží do připravené formy, ještě dá vykynout a peče. II. Utře se 100 g másla s 80 g cukru a 4 žloutky, poté se přidá citronová kůra, sůl, 500 g polohrubé mouky, kvásek z 20 g kvasnic, dle chuti hrozinek a sekaných loupaných mandlí, zadělá se smetanou nebo m ..

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ JEMNĚJŠÍ KOBLIŽKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do 500 g polohrubé mouky se dají 2 žloutky, 3 - 4 lžíce rozpuštěného másla, z 20 g droždí kvásek a 2 lžic cukru. Osolí se, přidá dle potřeby vlažného mléka a vypracuje tužší těsto. Nechá se zkynout, pak vyvál, vypichují vdolky, jež se pekou v troubě nebo smaží. ..

STARÉ RECEPY | LEVNÝ ZÁVIN PRÁŠKOVÝ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 70 g másla, 70 g cukru, trochu vanilky a 1 vejce se utře, pak se přidá 6 lžic mléka, špetka soli, 300 g mouky a půl pečivového prášku. Vše se dobře promíchá v hladké těsto, které se vyklopí na pomoučněný vál, rozdělí na dva kusy, rozválí na dlouhé pásy, doprostřed se dá jakákoliv nádivka, s pravé i levé strany přeloží, dá na vymaštěný plech, pomaže vejcem a při mírném ohni upeče. ..

STARÉ RECEPY | ZELNÉ ZÁVITKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlávky zelí se vyberou pěkné listy a spaří se horkou vodou. Čerstvé nebo máčené sušené houby se usekají a odusí na omastku s cibulkou. Přidají se do toho buď dušené kroupy, rýže nebo na malé kousky krájené vařené makarony a okoření se podle chuti. Je-li nějaký zbytek masa nebo salámu, useká se, též kousek slaniny a vše přimíchá k nádivce, která se poklade na zelné listy, stočí se, ováží a opekou na omastku po všech stranách, pak se podlijí vodou z hub ..

STARÉ RECEPY | KAPR NA SLANINĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší ne příliš tučný kapr se po očištění nasolí a nechá odležet aspoň 2 hodiny. Pak se obloží po povrchu tenkými plátky uzené slaniny, po délce ryby se položí několik špejlí a nití se kolem ryby přiváží, aby slanina nesjela, položí se na pekáč vymazaný sádlem a peče rychle v troubě do zlatova. Podleje se trochou vody. Měkká ryba se vyndá na mísu, zbaví špejlí, zbylý tuk na pekáči se dle potřeby ještě podleje vodou, zacedí citronovou šťávou, nechá povařit a vleje na rybu, k ..

STARÉ RECEPY | ŠTĚDROVEČERNÍ RYBÍ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve se vaří všechna zelenina, pokrájená na plátky (hojně mrkve, celeru, petržele a méně cibule) asi ve 2 ½ l vody hodinu. Očištěná a rozseknutá rybí hlava dá se dusit na másle zároveň s hrstí zelné petrželky. Dusí se až do hněda. Poté se podleje částí (ne mnoho) vody ze zeleniny a nechá se asi 1/4 hodiny povařit. Potom se přecedí na hustém sítě do připravené nádoby. To co zůstalo na sítě, dá se opět na máslo podusit. To se opakuje tak dlouho, pokud stačí voda ..

STARÉ RECEPY | KAPR NA ČERNO (Recept z třicátých let minulého století)

KAPOSTUP PŘÍPRAVY: 1. Vykuchaný kapr se propláchne uvnitř trochou octa, který se s krví sleje do nádobky. Poté se kapr rozseká na kusy, nasolí a nechá uležet. Do kastrolu se dá na kilového kapra litr vody, asi 5 lžic octa, cibule, celer, bobkový list, 3 hřebíčky, několik pepřů a nového koření. Může se přidat i několik jader z vlašských ořechů a sušených švestek, též kousek másla. Když směs asi ¼ hodiny vařila, vloží se do ní kapr, vaří do měkka, načež se dírkovanou plochou lžící ..

STARÉ RECEPY | MOUŘENÍCI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 2 bílků se ušlehá sníh, přišlehá 120 g cukru, trochu vanilky, 120 g strouhaných lískových oříšků, navlhčených 2 lžícemi rumu a 2 tabulky strouhané čokolády. Lžičkou se kladou na pomaštěný plech kopečky, do každého vtiskne oříšek a v mírně vyhřáté troubě upekou. Velmi dobré.   ..

STARÉ RECEPY | VÁNOČNÍ PERNÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g cukru, 3 celá vejce se tře v horké vodní lázni (voda musí vřít) až počne houstnout. Odstaví se, ještě chvíli míchá, až trochu prochladne, přidá se mletá skořice, hřebíček, citronová kůra, 2 lžíce tekutého medu, 80 g rozpuštěného másla, ½ kávové lžičky jedlé sody a tolik hladké mouky aby povstalo tuhé těsto obvyklé na perníčky. Těsto se vyválí, vypichují se tvary vhodné na vánoční stromek, lépe menší, pomazují  před pečením rozšlehaným vejcem. Upečené zdobí ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÉ VÁNOČNÍ KOLÁČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 150g cukru, 150 g strouhaných mandlí, 4 tabulky čokolády a citronová kůra se smíchá na vále, máslo v tom rozdrobí a zadělá se 1 žloutkem. Nechá se odpočinout, rozválí na stéblo tence, vykrajují koláčky a upekou. Může se jich polovic veprostřed vypíchnout náprstkem, upečené, jež jsou celé, mazat zavařeninou, vypíchnuté na ně dávat a sypat cukrem. Nebo se nechají jednotlivě, na každý dá malý kousek tuhé zavařeniny a posype. Nebo se po dvou spo ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz