Recepty na xkuchtik.cz

LÉČIVÉ ROSTLINY | BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra)

Keř, který v červnu-červenci kvete charakteristicky vonícími žlutobílými květy spořádanými v okolících do bohatých víceramenných vrcholíků. Plody jsou černofialové až černé lesklé peckovice se třemi peckami a tmavomodrou, velmi šťavnatou dužinou. Roste v křovinách, na okrajích lesů a mýtin, u plotů a pod. Je třeba dát pozor na záměnu s jinými druhy bezu, které působí mírně toxicky. Květy obsahují vitamin C, glykosidy, slizy, třísloviny, rutin. Plody obsahují tyrozin, mnoho vitaminů A,B,C. Květy, ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | ČESNEK MEDVĚDÍ (Allium ursinum)

Trvalka s trojhranným stvolem vysokým 20-40em, obvykle dvojicí vejčité kopinatých přízemních listů a drobným okolíkem bílých květů. Roste v stinných a vlhkých hájích, lužních lesích, lučinách, na vápencovém podkladě. Nezkušený sběratel si může listy česneku medvědího zmýlit s listy jedovaté konvalinky vonné (Convalaria majalis). Bezpečným rozlišovacím znakem je výrazná česneková vůně rozdrcených listů česneku medvědího. Celá rostlina obsahuje účinné sirnaté silice, vitamin C a další látky, takže ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KVĚTY AKÁTU V PALAČINKOVÉM TĚSTĚ

INGREDIENCE: Květy akátu, 200 ml mléka, 10 lžic hl. mouky, 3 lžíce cukru, 2 vejce, vanilkový cukr, kůra z pomeranče, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy akátu i s lodyhami máčíme hodinu ve studené vodě, následně je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout. Pomeranč omyjeme horkou vodou a poté kůru nastrouháme. Připravíme si palačinkové těsto z uvedených ingrediencí a v něm květy namočíme, smažíme je z obou stran na horkém oleji. Po usmažení vezmeme lodyhu do ruky a vidličkou květ ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KONTRYHEL OBECNÝ. (Alchemilla vulgaris.)

Známá trvanlivá bylina s růžicí dlouhostopkatých dlaňovitě laločnatých přízemních listů charakteristického tvaru. Roste většinou na vlhkých loukách a u potoků, od nížin až po horské oblasti. Na číškovitých listech zůstávají po rose nebo dešti zachyceny kapky vody, které středověcí alchymisté sbírají jako "nebeskou rosu“. Pravděpodobně z toho vznikl název rostliny. Kromě uvedeného druhu roste u nás ještě několik desítek dalších druhů kontryhelů, převážně v horských oblastech. Můžeme je použít ste ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | DIVIZNA (Verbascum thapsiforme).

Sbírají se jen květy s tyčinkami, a to od května do září. Protože divizna rozkvétá v noci a už kolem poledne květy uvadají, musíme je sbírat denně. Sušíme je ve stínu a barva drogy musí zůstat zlatožlutá. Za to se nám odmění medovou chutí. Divizna obsahuje mj. slizové látky, které usnadňují odkašlávání a mírní tzv. psí (suchý) kašel. Čaj se pije také při zánětech hrtanu a všech zánětech v dutině ústní. Kdysi se nálev používal také zevně při léčbě bércových vředů a hemeroidů, na otoky a vředy. Di ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | PAMPELIŠKOVÝ MED III

INGREDIENCE: 250 květů pampelišek, 1 pomeranč, 1 citrón, 1 lžička kyseliny citrónové, 1 l vody, 120dkg pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy řádně opereme. Dáme je do nádoby a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu a pokrájené ovoce. Máčíme 24 hodin. Nejdříve necháme v širokém kastrolu odpařit na polovinu. Postupně aby se nepřerušil var, vmícháme cukr vaříme do zhoustnutí.Horké daváme do sklenic a otočíme dnem dovrchu. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

GULÁŠ Z KRÁLIKA ..

INGREDIENCE: Předek z králíka, srdce, Plíce, játra, ledvinky, 4 lžíce sádla, 1 velká cibule 1 lžíce mleté sladké papriky, sůl, 1 lžíce hladké mouky, m ...

Celý recept

HORNORAKOUSKÉ HOUSKO ..

INGREDIENCE: 6 včerejších rohlíků, 2 syrová vejce, 1/8 l mléka, 50 g rostlinného tuku nebo škvařeného vepřového sádla, 2 lžíce jemné pokrájené cibule, ...

Celý recept

DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍN ..

INGREDEINCE: 100 g malých cibulek, 1,2 kg hovězího masa, sůl, bílý pepř, 3 lžíce přeškvařeného másla, 3/8 l červeného vína, 1 malý květák (400g), 200 ...

Celý recept

ITALSKÁ KACHNA ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Posekáme najemno 2 stroužky česneku, osolíme a přidáme stejnou hromádku šalvěje rozetřeného prsty. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř ...

Celý recept

MÁSLOVÁ POMAZÁNKA S ..

INGREDIENCE: 50 g másla, 1/2 lžíce jemně pokrájené cibulky, 50 g droždí, trochu mléka, 1 žloutek, 25 g strouhané housky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na p ...

Celý recept

VEJCE VE STUTDENÉ OM ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme omáčku: nakrájíme nadrobno 1 cibuli, na ni navršíme 1 lžíci hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíci křenu, lžíci jemně ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz