xFonka Recepty na xkuchtik.cz

LÉČIVÉ ROSTLINY | BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra)

Keř, který v červnu-červenci kvete charakteristicky vonícími žlutobílými květy spořádanými v okolících do bohatých víceramenných vrcholíků. Plody jsou černofialové až černé lesklé peckovice se třemi peckami a tmavomodrou, velmi šťavnatou dužinou. Roste v křovinách, na okrajích lesů a mýtin, u plotů a pod. Je třeba dát pozor na záměnu s jinými druhy bezu, které působí mírně toxicky. Květy obsahují vitamin C, glykosidy, slizy, třísloviny, rutin. Plody obsahují tyrozin, mnoho vitaminů A,B,C. Květy, ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | ČESNEK MEDVĚDÍ (Allium ursinum)

Trvalka s trojhranným stvolem vysokým 20-40em, obvykle dvojicí vejčité kopinatých přízemních listů a drobným okolíkem bílých květů. Roste v stinných a vlhkých hájích, lužních lesích, lučinách, na vápencovém podkladě. Nezkušený sběratel si může listy česneku medvědího zmýlit s listy jedovaté konvalinky vonné (Convalaria majalis). Bezpečným rozlišovacím znakem je výrazná česneková vůně rozdrcených listů česneku medvědího. Celá rostlina obsahuje účinné sirnaté silice, vitamin C a další látky, takže ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KVĚTY AKÁTU V PALAČINKOVÉM TĚSTĚ

INGREDIENCE: Květy akátu, 200 ml mléka, 10 lžic hl. mouky, 3 lžíce cukru, 2 vejce, vanilkový cukr, kůra z pomeranče, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy akátu i s lodyhami máčíme hodinu ve studené vodě, následně je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout. Pomeranč omyjeme horkou vodou a poté kůru nastrouháme. Připravíme si palačinkové těsto z uvedených ingrediencí a v něm květy namočíme, smažíme je z obou stran na horkém oleji. Po usmažení vezmeme lodyhu do ruky a vidličkou květ ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KONTRYHEL OBECNÝ. (Alchemilla vulgaris.)

Známá trvanlivá bylina s růžicí dlouhostopkatých dlaňovitě laločnatých přízemních listů charakteristického tvaru. Roste většinou na vlhkých loukách a u potoků, od nížin až po horské oblasti. Na číškovitých listech zůstávají po rose nebo dešti zachyceny kapky vody, které středověcí alchymisté sbírají jako "nebeskou rosu“. Pravděpodobně z toho vznikl název rostliny. Kromě uvedeného druhu roste u nás ještě několik desítek dalších druhů kontryhelů, převážně v horských oblastech. Můžeme je použít ste ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | DIVIZNA (Verbascum thapsiforme).

Sbírají se jen květy s tyčinkami, a to od května do září. Protože divizna rozkvétá v noci a už kolem poledne květy uvadají, musíme je sbírat denně. Sušíme je ve stínu a barva drogy musí zůstat zlatožlutá. Za to se nám odmění medovou chutí. Divizna obsahuje mj. slizové látky, které usnadňují odkašlávání a mírní tzv. psí (suchý) kašel. Čaj se pije také při zánětech hrtanu a všech zánětech v dutině ústní. Kdysi se nálev používal také zevně při léčbě bércových vředů a hemeroidů, na otoky a vředy. Di ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | PAMPELIŠKOVÝ MED III

INGREDIENCE: 250 květů pampelišek, 1 pomeranč, 1 citrón, 1 lžička kyseliny citrónové, 1 l vody, 120dkg pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy řádně opereme. Dáme je do nádoby a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu a pokrájené ovoce. Máčíme 24 hodin. Nejdříve necháme v širokém kastrolu odpařit na polovinu. Postupně aby se nepřerušil var, vmícháme cukr vaříme do zhoustnutí.Horké daváme do sklenic a otočíme dnem dovrchu. ..

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

KVĚTÁK ZAPEČENÝ SE S ..

INGREDIENCE: 2 květáky, 250 g salámu, 4 vejce, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, namočíme do stu ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KRÁLÍK ..

INGREDIENCE: 1 králíka, 1 malé hlávky zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 1 červená kapie, sůl, 1 lžička kari, 1 dcl bílého vína, 1 dc ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KOBLIHY ..

INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na sma ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ SEKANÁ ..

INGREDIENCE: 250 g tučného vepřového bůčku, 250 g telecího masa, 250 g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, mušká ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ VÁNOČKA ..

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 4 ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ MAZANEC ..

INGREDIENCE: 220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g dro ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz