Recepty na xkuchtik.cz

LÉČIVÉ ROSTLINY | BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra)

Keř, který v červnu-červenci kvete charakteristicky vonícími žlutobílými květy spořádanými v okolících do bohatých víceramenných vrcholíků. Plody jsou černofialové až černé lesklé peckovice se třemi peckami a tmavomodrou, velmi šťavnatou dužinou. Roste v křovinách, na okrajích lesů a mýtin, u plotů a pod. Je třeba dát pozor na záměnu s jinými druhy bezu, které působí mírně toxicky. Květy obsahují vitamin C, glykosidy, slizy, třísloviny, rutin. Plody obsahují tyrozin, mnoho vitaminů A,B,C. Květy, ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | ČESNEK MEDVĚDÍ (Allium ursinum)

Trvalka s trojhranným stvolem vysokým 20-40em, obvykle dvojicí vejčité kopinatých přízemních listů a drobným okolíkem bílých květů. Roste v stinných a vlhkých hájích, lužních lesích, lučinách, na vápencovém podkladě. Nezkušený sběratel si může listy česneku medvědího zmýlit s listy jedovaté konvalinky vonné (Convalaria majalis). Bezpečným rozlišovacím znakem je výrazná česneková vůně rozdrcených listů česneku medvědího. Celá rostlina obsahuje účinné sirnaté silice, vitamin C a další látky, takže ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KVĚTY AKÁTU V PALAČINKOVÉM TĚSTĚ

INGREDIENCE: Květy akátu, 200 ml mléka, 10 lžic hl. mouky, 3 lžíce cukru, 2 vejce, vanilkový cukr, kůra z pomeranče, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy akátu i s lodyhami máčíme hodinu ve studené vodě, následně je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout. Pomeranč omyjeme horkou vodou a poté kůru nastrouháme. Připravíme si palačinkové těsto z uvedených ingrediencí a v něm květy namočíme, smažíme je z obou stran na horkém oleji. Po usmažení vezmeme lodyhu do ruky a vidličkou květ ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KONTRYHEL OBECNÝ. (Alchemilla vulgaris.)

Známá trvanlivá bylina s růžicí dlouhostopkatých dlaňovitě laločnatých přízemních listů charakteristického tvaru. Roste většinou na vlhkých loukách a u potoků, od nížin až po horské oblasti. Na číškovitých listech zůstávají po rose nebo dešti zachyceny kapky vody, které středověcí alchymisté sbírají jako "nebeskou rosu“. Pravděpodobně z toho vznikl název rostliny. Kromě uvedeného druhu roste u nás ještě několik desítek dalších druhů kontryhelů, převážně v horských oblastech. Můžeme je použít ste ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | DIVIZNA (Verbascum thapsiforme).

Sbírají se jen květy s tyčinkami, a to od května do září. Protože divizna rozkvétá v noci a už kolem poledne květy uvadají, musíme je sbírat denně. Sušíme je ve stínu a barva drogy musí zůstat zlatožlutá. Za to se nám odmění medovou chutí. Divizna obsahuje mj. slizové látky, které usnadňují odkašlávání a mírní tzv. psí (suchý) kašel. Čaj se pije také při zánětech hrtanu a všech zánětech v dutině ústní. Kdysi se nálev používal také zevně při léčbě bércových vředů a hemeroidů, na otoky a vředy. Di ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | PAMPELIŠKOVÝ MED III

INGREDIENCE: 250 květů pampelišek, 1 pomeranč, 1 citrón, 1 lžička kyseliny citrónové, 1 l vody, 120dkg pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy řádně opereme. Dáme je do nádoby a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu a pokrájené ovoce. Máčíme 24 hodin. Nejdříve necháme v širokém kastrolu odpařit na polovinu. Postupně aby se nepřerušil var, vmícháme cukr vaříme do zhoustnutí.Horké daváme do sklenic a otočíme dnem dovrchu. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz