INGREDIENCE: 1 kg uzené krkovice, strouhanka, vývar z masa, rozsekané kopřivy, sůl, majoránka, sádlo, hrubá mouka, 3 stroužky česneku, 20 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Do pěny rozmixujeme 20 vajec s hrstí majoránky. Přidáme 3 hrsti strouhanky, 4 naběračky vlažného vývaru z masa, 3 stružky česneku, hrst nasekaných kopřiv a nakrájené maso. Dle chuti osolíme, popřípadě ještě zahustíme strouhankou. Směs vylijeme na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný ..
INGREDIENCE: 1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny), porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná třílitrová láhev), 1,5 l vody, 0,5 l octa, 400-500 g cibule, asi 20 špekáčků, 8 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžíce moučkového cukru a 1/2 feferonky. POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, ro ..
INGREDIENCE Asi 15-20 buřtů, hodně cibule, 5 l sklenice, papriky, feferonky, kyselé okurky. Ná nálev: cukr 5 lžiček, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, 3/4 l octa, 1 l vody, pepř bílý mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Nařízneme buřty, vložíme do sklenice, přidáme cibuli pokrájenou na kolečka, papriky, feferonky a okurky, zalijeme vlažným nálevem a necháme aspoň týden odležet ..
INGREDIENCE: 100 g veky, 20 g másla, 50 g šunky, 70 g telecího nebo libového vepřového masa, 1 dl mléka, 1 vejce, jarní bylinky, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Veku nakrájíme na kostky a zvlhčíme mlékem. Žloutek utřeme se solí a máslem. Šunku drobně nakrájíme. Maso nakrájíme na kostky a dusíme doměkka. Do utřeného základu vmícháme veku, maso i se šťávou, drobně usekané jarní byliny, petrželku a tuhý sníh. V máslem vymazané ohnivzdorné misce pečeme. Při pečení poléváme mlékem. Nádivku podávám ..
INGREDIENCE: Velká kachna, kuře, 500g uzeného masa, králík, slanina, 7 stroužků česneku, 1 lžička majoránky nebo tymiánu, 1 lžička směsi drcených pepřů nebo směsi na divočinu, sůl, 4 lžíce másla, olej, 1 l silného vývaru z kuřecích drubek a sušených hub. POSTUP PŘÍPRAVY: Vývar z drubek a sušených hub si připravíme den předem a vaříme tak dlouho, až maso změkne. Prolisujeme česnek a smícháme s přibližně stejným množstvím soli. Směsi vytřeme vnitřek kuřete a vložíme do něj uzené maso (buď vcelku ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 2 cibule, 1 mrkev, petrželka, sůl, 30-40 g rýže a podle potřeby bud kyselý kvásek, šťáva z kysaného zelí, nebo ocet, několik snítek celerové nati, vonné bylinky, popřípadě 1-2 malé ostré papričky. Knedlíčky: 250 mletého telecího nebo mladého hovězího masa, 1 vejce, rohlík, 1 šálku mléka, sůl, pepř, petrželka, mouka na obalení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso promícháme s vejcem a s rohlíkem namočeným v mléce, přidáme sůl, pepř, petrželku a děláme knedlíčky velké jako vlašský o ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánev dáme trochu oleje a do měkka podusíme jemně nakrájený celer a 5 šalotek, 100 g nasekané šunky, trochu květu, 1 bobkový list. Pak zalijeme sklenkou bílého vína, necháme přejít var a vše nalijeme do silného vývaru. Mírné povaříme. V míse ušleháme 2 vejce a horkou polévkou zalijeme. ..
INGREDIENCE: 250g libového vepřového bez kostí, 150g tučného bůčku, 150g uzené klobásy, 400g syrového a 400g kysaného zelí, 2 lžíce rajského protlaku, lžíce mouky, hrst sušených hub, 2 nakyslá jablka, 50g slaniny, 50g másla, cibule, sůl.POSTUP PŘIPRAVY: Maso nakrájíme na kousky a rychle opečeme na rozpálené slanině. Čerstvé zelí jemně nakrouháme, zalijeme trochou vařící osolené vody. Přidáme je k masu a dusíme vše pod pokličkou. Když je maso a zelí skoro měkké, přidáme i zelí kysané. Maso vyjmem ..
INGREDIENCE: 100g šneků, 50g nakládaných hříbků, 20g jader vlašských ořechů, cibule, 10g pažitky, 10g česneku, 30g oleje, 10g másla, trochu pepře, 1 bílek a listy hlávkového salátu. POSTUP PŘÍPRAVY: Konzervované šneky drobně nakrájíme, na malé kousky pokrájíme nakládané hříbky, ořechy, syrovou cibuli a vše ochutíme pepřem, se solí utřeným česnekem a pažitkou. Tuto směs podusíme na oleji s máslem. Studené podáváme na skleněné misce, zdobíme na tvrdo uvařeným bílkem a hlávkovým salátem. ..
INGREDIENCE: Tenké párky, vejce, tvrdý sýr.Těsto: 1 Hera, 500g poloh. mouky, sůl.Kvásek: 14 lžic mléka, 1 lžíce cukru, 50g kvasnic.POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si hladké těsto. Tenké párky podélně i příčně rozkrojíme a obalíme je těstem. Vzniknou jakési tyčinky, které dáme na plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova – asi 25 min. podáváme teplé i studené s tatarkou, kečupem, se zeleninovým salátem. ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA