Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | OKURKOVÝ KOMPOT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší okurky se oloupají, vnitřek vyčistí od jader a dužina se nakrájí na kostky. Zváží se, dají do studené vody a uvedou do varu. Když var jednou přejde, scedí se a prolijí studenou vodou, až zcela vychladnou. Mezitím se rozvaří na 1 kg okurek ¾ až 1 kg cukru s ½ l vody, ½ l dobrého vinného octa a citronovou kůru asi z ½ citronu, nakrájenou na nudličky. Když směs vaří, dají se do ní okurky a nechají vařit téměř do měkka. Na druhý den se šťá ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PIKANTNÍ KEČUP (můj)

INGREDIENCE: 12 kg vyzrálých rajčat, 3 kg cibule, 15-20 jablek bez jádřinců a slupek, 10-15 feferonek nebo pálivé ml. papriky, 0,7 l octa, asi 30 kuliček nového koření, malá hrst celého pepře, 10 lístků bobkového listu, 1,3 kg cukru, trochu soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Tak a jdeme nato. Žena mi přinesla 12 kg rajčat a co stím???Rajčata, cibuli, feferony a jablka nakrájíme nadrobno, dáme vařit do většího hrnce, přidáme koření a necháme rozvařit. Poté postupně rozmixujeme a propasírujeme přes cedník abyc ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ŠLAPANÉ KVAŠENÉ ZELÍ OD ANEŽKY

INGREDINCE: 50 kg zelí, 1 ¼ kg soli, 1 kg cibule, 1 balíček kmínu, vinné listy, 1 nakládací Deko, trochu octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme několik listu a zeli nakrouháme. Nakrouhané zelí vložíme do vany, prosypeme solí ( ja osobně dávám necele kilo soli), kmínem a cibulí a necháme přes noc odležen (není při šlapaní tolik zelné šťávy). Druhý den dáme na dno hrnce nebo bečky na zelí vinné listy a postupně přidáváme a šlapeme nebo pěchujeme zelí (čím více ušlapané zelí tím je kvalitnější). Přeb ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KVAŠÁKY

INGREDIENCE: 1 l vody, 1 ½ lžíce soli, višňový list, vinný list kopr, 4 stroužky česneku, křen. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu svaříme se solí. Česnek oloupeme. Listy rybízu a vinné listy omyjeme. Do větší sklenice dáme česnek nakrájený na plátky, kopr, pár koleček křenu a listy. Do sklenice naskládáme oprané okurky a zalijeme teplým slaným nálevem. Zavíčkujeme a odložíme na teplé místo. Po týdnu jsou již jedlé.   ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KUKUŘICE NA SLADKOKYSELO

INGREDIENCE: Malé kukuřičné klásky cca 10 cm dlouhé, l l vody, 2 dl octa, l lžíce soli, 3 lžíce cukru, do každé sklenice l bobkový list, po dvou zrnkách pepře a nového koření, l cibule, l červená paprika, l lžička hořčičných semínek. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kukuřičných klásků stáhneme okvětí, vložíme je do vařící osolené vody a vaříme asi 5-10 minut. Pak je opláchneme studenou vodou, naskládáme do sklenic, proložíme kolečky cibule nebo proužky červené papriky, zalijeme teplým nálevem, uzavřeme víč ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČALAMÁDA II

INGREDIENCE: 1 kg zelených rajčat,1 kg cibule, 500 g mrkve, 1 menší květák, 10 červených paprik, 1 menší hlávka bílého zelí, l malá hlávka červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli. Nálev: připravený podle návodu na sáčku Deko, 1/2 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, pa ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | DOMÁCÍ SLADKOKYSELÉ OKURKY

INGREDIENCE: Okurky, do každé sklenice snítka kopru, 3 kolečka křenu, 3 plátky cibule, několik koleček mrkve nálev: 2 l vody, 4 dl octa, l sáček Deka, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, l hřebíček, l bobkový list, 150 g cukru, 10 tabletek sacharinu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z okurek odkrojíme stopku a okvětí, namočíme je do studené vody a poté ještě umyjeme měkkým kartáčkem. Vhodíme do čisté vody a z té skládáme do lahví, na jejichž dno jsme dali kopr, křen, cibuli a mrkev. Zalijeme teplým nál ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | CUKETOVÝ SALÁT

INGREDIENCE: 2 kg oloupaných a semen zbavených cuket (místo cuket můžeme použít okurky, patizony, tykev či dýně apod.), 2 kg cibule, 2 kg paprik, 2 kg rajčat, 2 dl oleje, 1/2 l vody, 1,5 dl 8% octa, 300g cukru, 8 kuliček nového koření, l lžička pepře, 3 bobkové listy, 150 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené cukety, spařená a oloupaná rajčata a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, vhodíme na něj pokrájenou cibuli a osmahneme ji dosklovita ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÝ ČESNEK V NÁLEVU

INGREDIENCE: 2 dl vody, 2 dl octa, 4 dl bílého vína, 100 g cukru, l lžíce soli, olej, bobkový list, celý pepř, hřebíček, špetka čili koření, oloupané stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu smícháme s octem, vínem, cukrem a solí a svaříme je. Na dno malých skleniček (nejlépe od dětské výživy) vlijeme lžičku oleje, přidáváme stroužky česneku, které prokládáme kousky bobkového listu, kuličky pepře, několika hřebíčky a špetkou čili koření. Zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 m ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PAPRIKOVÝ SALÁT

INGREDIENCE: 500 g červených kapií, 500 g cibule, 500 g nedozrálých rajčat, l sáček Deka, l květák. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme, omyjeme, cibuli sloupneme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme a sloupneme, kapie rozkrojíme a vyjmeme semeníky se stopkou. Květák rozebereme na růžičky, kapie a rajčata pokrájíme na kousky. Podle návodu na sáčku Deka připravíme nálev a povaříme v něm růžičky květáku asi 7 minut. Pak do sklenic vkládáme vrstvy květáku, rajčat, cibule a paprik, zalijeme horkým ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz