Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | DÝŇOVÉ ČATNÍ PO INDICKU

INGREDIENCE: 2 kg dýně, 1/2 kg dobře vyzrálých rajčat, 4 cibule, 2 lžíce rozinek, malá palička česneku, 2 lžíce soli, 500 g cukru, l hlízka čerstvého zázvoru (nebo lžička mletého), po lžičce pepře a utlučeného nového koření, 1/2 dl 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky i měkkou část dužiny a pevnou dužinu nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, sloupneme slupku a pokrájíme je na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme nebo nastrouh ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČESNEK V OCTOVÉM NÁLEVU

INGREDIENCE: česnek, l kapie. Nálev: l l vody, 1,5 dl 8% octa, 2 lžíce soli, 2 lžíce cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, stroužky naskládáme do skleniček, proložíme je proužky papriky, zalijeme horkým nálevem, který jsme připravili svařením vody, octa, soli a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 °C. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KYSANÉ ZELÍ PO ČESKU

INGREDIENCE: 10 kg podzimního, dobře vyzrálého hlávkového zelí, 500 g cibule, sáček kmínu, několik menších jablíček, 1-2 lžíce cukru, 200 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí nakrouháme na jemné nudličky, košťály můžeme také velmi jemně nakrouhat, v zelí jsou jako jemné lupínky. Nakrouhané zelí prosolíme, okmínujeme a promícháme s jemně nakrájenou cibulí a s plátky jablk. Ochucené zelí pěchujeme do soudků nebo keramických nádob, které předem vyložíme zelnými listy, vinnými listy nebo listy z višní. Pě ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | DÝŇOVÉ ČATNÍ S CITRÓNEM

INGREDIENCE: l malá oranžová dýně (asi 2 kg), 2 omyté citróny, 1 hlízka čerstvého zázvoru, 200 g rozinek, 1/2 l vinného octa z bílého vína, 300 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky a měkkou dužinu. Tuhou dužinu nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrole. Přidáme citrón nakrájený na plátky a zbavený semínek, oloupaný a nastrouhaný zázvor (pokud nemáme čerstvý, použijeme lžičku sušeného), přidáme spařené rozinky, podlijeme octem, přidáme trochu vody a dusíme za častého p ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | NEVAŘENÁ ČALAMÁDA

INGREDIENCE: 2,5 kg zelí, l kg paprik, 500 g cibule, 500 g mrkve, 500 g cukru, l sáček Deka, 1/2 l octa, 1/2 l oleje, feferonky. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu očistíme, pokrájíme nebo nastrouháme, smícháme s dekem, cukrem olejem a octem a necháme do druhého dne odstát. Pak naplníme do skleniček, zavíčkujeme a uložíme. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ZELNÝ SALÁT S PAPRIKAMI

INGREDIENCE: 3 kg bílého hlávkového zelí, l kg kapií, 500 g cibule, 500 g mrkve, feferonky dle chuti, 350 g cukru, 4 dl octa, 1/2 l oleje, l sáček Deka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme, vadné listy odstraníme a vykrojíme košťál. Zelí nastrouháme nebo jemně pokrájíme. Papriky rozpůlíme a vykrojíme semeníky a stopku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Pokud dáváme feferonky, odstraníme z nich semínka. Vše pokrájíme na nudličky nebo nastrouháme ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | RAJČATOVÉ ČATNÍ

INGREDIENCE: 1,5 kg zelených rajčat, 250 g jablk, 300 g cibule, 150 g švestek, 180 g cukru, 150 g hořčičného semínka, l lžička mletého pepře, l lžička mletého nového koření, l dl octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Umytá rajčata, oloupaná jablka a cibuli pokrájíme a umeleme na masovém strojku. Zasypeme cukrem, kořením a necháme v chladu stát do druhého dne. Druhý den vaříme na mírném ohni za občasného míchání až do zhoustnutí. Před dokončením přilijeme ocet a ještě povaříme. Horké plníme do lahví a uzavře ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČATNÍ S ROZINKAMI

INGREDIENCE: l kg vyzrálých rajčat, 2 kg cibule, l palička česneku, po l lžičce papriku (sladké nebo ostré), kari, zázvoru, l lžíce soli, l šálek cukru, l šálek octa, 3 lžíce rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná rajčata, oloupanou cibuli a česnek pokrájíme a rozvaříme. Můžeme rozmixovat a propasírovat, aby čatní neobsahovalo semínka a slupky, ale není to nutné. Propasírovanou šťávu vlijeme zpět do hrnce, přidáme všechno koření, omyté rozinky, sůl, ocet a nakonec, když už je čatní husté, přidáme c ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČATNÍ S CITRÓNEM

INGREDIENCE: 1,5 kg rajčat, l lžička soli, 1/2 lžičky pepře, l cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru nebo malá hlízka nastrouhaného, 1/2 dl octa, 1-2 jablka, l malý citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata, oloupanou cibuli a jablka bez jádřinců pokrájíme a rozvaříme. Směs rozmixujeme a propasírujeme. Vrátíme do hrnce, přidáme strouhanou citrónovou kůru a vylisovanou stavu, všechno koření a ocet a povaříme dohusta. Hustou omáčku vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme. Po vychladnutí uklidíme do c ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÉ ZELÍ S KMÍNEM

INGREDIENCE: l hlávka bílého zelí, na l l vody 100 g cukru, l lžička soli, 3 dl octa, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, l lžička kmínu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlávky sloupneme vadné listy, rozpůlíme ji, vykrojíme košťál a zelí nakrouháme. Ve větším hrnci ohřejeme vodu se lžící soli, vsypeme pokrájené zelí a 10 minut ho vaříme. Pak scedíme a necháme okapat. Vodu svaříme s cukrem, solí, octem a kořením. Okapané zelí napěchujeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, vložíme do zav ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz