Recepty na xkuchtik.cz

OMÁČKY | CIBULOVÁ SLADKOKÝSELÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrol se dá kousek másla, sádla nebo jiného omastku, přidá se hrstka krystalového cukru a míchá se tím, až vše zežloutne, poté se přidá drobně sekaná cibulka, a když zežloutla, přisype se mouka, aby byla z toho přiměřená jíška. Nechá se za častého míchání do světlehněda upražit, pak se odstaví a poněkud vychladlá zaleje polévkou, osolí, octem okyselí a je-li třeba, ještě i přisladí. Nechá se hodinu vařit a pak procedí.   ..

OMÁČKY | CIBULOVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájení cibule a pór se vaří nejméně ½ hodiny ve slabé polévce. Zasmaží se světlou jíškou, přisolí, dobře povaří a nakonec přidá se trochu jemně usekané pažitky. Cibule se může též osmažit na kousku omastku a pak vařit. ..

OMÁČKY | JOGURTOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 300 g bílého neochuceného jogurtu, svazeček čerstvé pažitky, šťáva z citrónu, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička worcesterské omáčky, l lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Jogurt ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, cukrem a worcesterskou omáčkou a nakonec vmícháme jemně nasekanou pažitku a olej. Omáčku dobře našleháme a použijeme při zahradních slavnostech ke grilovanému nebo opékanému masu. Místo pažitky můžeme použít i jiné bylinky, jako např. kopr, řeřichu, křen, petrželku ap ..

OMÁČKY | SÝROVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 50 g nastrouhaného sýra (ementál, eidam apod.), 2 žloutky, špetka pepře a muškátu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a 20 minut za občasného zamíchání mírně vaříme. Pak vsypeme strouhaný sýr, rozvaříme ho, přidáme koření, dobře promícháme a sejmeme z ohně. Žloutky rozšleháme, vlijeme do omáčky a promícháme, aby omáčka byla hustá a hladká. Tato omáčka je velmi v ..

OMÁČKY | RAJČATOVÁ OMÁČKA SE SMETANOU

INGREDIENCE: 50 g másla, 50 g hladké mouky, l cibule, vývar, 500 g rajčat nebo l konzerva rajčatového protlaku (120 g), celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, cukr, ocet, sůl, 1/4 l smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme ji studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená očištěná rajčata a rozvaříme je nebo vmícháme rajčatový protlak a povaříme. Propasírujeme, přisladíme, dokyselím ..

OMÁČKY | KŘENOVÁ MAJONÉZA

INGREDIENCE: 100 g majolky, 100 g smetany ke šlehání, l lžíce citrónové šťávy, 50 g křenu nebo l lžíce Křenexu, 1/2 lžičky moučkového cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Majolku smícháme s citrónovou šťávou a najemno nastrouhaným křenem. Naposled lehce vmícháme dobře ušlehanou smetanu s trochou cukru. ..

OMÁČKY | TVAROHOVÁ MAJONÉZA

INGREDIENCE: l/2 kostky měkkého tvarohu (125 g), 2 lžíce dobr oleje, l lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, mléko. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem, pokud bude třeba, zředíme trochou mléka, přidáme olej a dobře našleháme. Místo tvarohu můžeme použít jiný smetanový sýr, např. Lučinu, Imperiál nebo žervé. Můžeme zlepšit zašleháním l čerstvého žloutků. ..

OMÁČKY | BEŠAMELOVÁ OMÁČKA I

INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 1/4 l sladké smetany nebo mléka, 1/4 l vývaru z masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a za stálého míchání ji smažíme. Když zežloutne, zalijeme ji studeným vývarem z masoxu (můžeme však použít i vývar z ryb, pokud chceme připravit omáčku k rybám, ze zeleniny, z drůbeže apod.) a mlékem nebo smetanou a osolíme ji. Omáčku vaříme za občasného zamícháni asi 30 minut. Z této základní omáčky můžeme připravi ..

OMÁČKY | CIBULOVÁ OMÁČKA II

INGREDIENCE: 50 g másla nebo rostlinného tuku, 4 střední cibule, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru z masa nebo masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém tuku osmahneme velmi jemně nakrájenou cibuli, přidáme pepř, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Pomalu ji zaléváme vývarem z masa nebo masoxu a stále šleháme, aby se neutvořily žmolky. Vaříme za občasného promíchání na velmi malém plameni asi 30 minut. Vařenou omáčku podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem a dochutíme. Pod ..

OMÁČKY | SMETANOVÁ OMÁČKA S CITRÓNEM

INGREDIENCE: 3 lžíce smetany nebo jogurtu, l vařený žloutek, 2 lžíce oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, sůl, strouhaný křen POSTUP PŘÍPRAVY: Prolisovaný vařený žloutek Ušleháme s olejem, přidáme citrónovou šťávu a 3 lžíce smetany nebo jogurtu. Omáčku ochutíme strouhaným křenem, osolíme a opepříme. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz