Recepty na xkuchtik.cz

OMÁČKY | CIBULOVÁ SLADKOKÝSELÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrol se dá kousek másla, sádla nebo jiného omastku, přidá se hrstka krystalového cukru a míchá se tím, až vše zežloutne, poté se přidá drobně sekaná cibulka, a když zežloutla, přisype se mouka, aby byla z toho přiměřená jíška. Nechá se za častého míchání do světlehněda upražit, pak se odstaví a poněkud vychladlá zaleje polévkou, osolí, octem okyselí a je-li třeba, ještě i přisladí. Nechá se hodinu vařit a pak procedí.   ..

OMÁČKY | CIBULOVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájení cibule a pór se vaří nejméně ½ hodiny ve slabé polévce. Zasmaží se světlou jíškou, přisolí, dobře povaří a nakonec přidá se trochu jemně usekané pažitky. Cibule se může též osmažit na kousku omastku a pak vařit. ..

OMÁČKY | JOGURTOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 300 g bílého neochuceného jogurtu, svazeček čerstvé pažitky, šťáva z citrónu, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička worcesterské omáčky, l lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Jogurt ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, cukrem a worcesterskou omáčkou a nakonec vmícháme jemně nasekanou pažitku a olej. Omáčku dobře našleháme a použijeme při zahradních slavnostech ke grilovanému nebo opékanému masu. Místo pažitky můžeme použít i jiné bylinky, jako např. kopr, řeřichu, křen, petrželku ap ..

OMÁČKY | SÝROVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 50 g nastrouhaného sýra (ementál, eidam apod.), 2 žloutky, špetka pepře a muškátu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a 20 minut za občasného zamíchání mírně vaříme. Pak vsypeme strouhaný sýr, rozvaříme ho, přidáme koření, dobře promícháme a sejmeme z ohně. Žloutky rozšleháme, vlijeme do omáčky a promícháme, aby omáčka byla hustá a hladká. Tato omáčka je velmi v ..

OMÁČKY | RAJČATOVÁ OMÁČKA SE SMETANOU

INGREDIENCE: 50 g másla, 50 g hladké mouky, l cibule, vývar, 500 g rajčat nebo l konzerva rajčatového protlaku (120 g), celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, cukr, ocet, sůl, 1/4 l smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme ji studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená očištěná rajčata a rozvaříme je nebo vmícháme rajčatový protlak a povaříme. Propasírujeme, přisladíme, dokyselím ..

OMÁČKY | KŘENOVÁ MAJONÉZA

INGREDIENCE: 100 g majolky, 100 g smetany ke šlehání, l lžíce citrónové šťávy, 50 g křenu nebo l lžíce Křenexu, 1/2 lžičky moučkového cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Majolku smícháme s citrónovou šťávou a najemno nastrouhaným křenem. Naposled lehce vmícháme dobře ušlehanou smetanu s trochou cukru. ..

OMÁČKY | TVAROHOVÁ MAJONÉZA

INGREDIENCE: l/2 kostky měkkého tvarohu (125 g), 2 lžíce dobr oleje, l lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, mléko. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem, pokud bude třeba, zředíme trochou mléka, přidáme olej a dobře našleháme. Místo tvarohu můžeme použít jiný smetanový sýr, např. Lučinu, Imperiál nebo žervé. Můžeme zlepšit zašleháním l čerstvého žloutků. ..

OMÁČKY | BEŠAMELOVÁ OMÁČKA I

INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 1/4 l sladké smetany nebo mléka, 1/4 l vývaru z masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a za stálého míchání ji smažíme. Když zežloutne, zalijeme ji studeným vývarem z masoxu (můžeme však použít i vývar z ryb, pokud chceme připravit omáčku k rybám, ze zeleniny, z drůbeže apod.) a mlékem nebo smetanou a osolíme ji. Omáčku vaříme za občasného zamícháni asi 30 minut. Z této základní omáčky můžeme připravi ..

OMÁČKY | CIBULOVÁ OMÁČKA II

INGREDIENCE: 50 g másla nebo rostlinného tuku, 4 střední cibule, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru z masa nebo masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém tuku osmahneme velmi jemně nakrájenou cibuli, přidáme pepř, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Pomalu ji zaléváme vývarem z masa nebo masoxu a stále šleháme, aby se neutvořily žmolky. Vaříme za občasného promíchání na velmi malém plameni asi 30 minut. Vařenou omáčku podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem a dochutíme. Pod ..

OMÁČKY | SMETANOVÁ OMÁČKA S CITRÓNEM

INGREDIENCE: 3 lžíce smetany nebo jogurtu, l vařený žloutek, 2 lžíce oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, sůl, strouhaný křen POSTUP PŘÍPRAVY: Prolisovaný vařený žloutek Ušleháme s olejem, přidáme citrónovou šťávu a 3 lžíce smetany nebo jogurtu. Omáčku ochutíme strouhaným křenem, osolíme a opepříme. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz