Recepty na xkuchtik.cz

POLÉVKA HOUBOVÁ | CHŘESTOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI

INGREDIENCE: 1 1 l vody, 300 g chřestu, 90 g másla, 40 g mouky, 100 g čerstvých hříbků, petrželka, sůl, polévkové koření, 1 žemle, 30 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest očistíme, nakrájíme na šikmá kolečka asi 1 cm tlustá a uvaříme v osolené vodě. Z másla a z mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme ji odvarem chřestu, povaříme a scedíme. Uvařený chřest dáme do polévky, přidáme dušené hříbky, usekanou petrželku, a je-li třeba i trochu polévkového koření. Podáváme s osmaženou houskou nebo se sněhový ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | KVÁSKOVÁ POLÉVKA (Kyselo)

INGREDIENCE: 1 l vody, 70 g žitné mouky, 1 lžíce kvásku od pekaře, 10 g sušených nebo 50 g čerstvých hub, kmín, sůl, 30g másla, 1 vejce, 750g brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlahé vody a žitné mouky uděláme v kamenném hrnku kvásek a necháme jej vykynout. Děláme-li kvásek poprvé, musíme přidat jednu lžíci kvásku koupeného od pekaře, aby kvásek vykynul. do hrnku dáme vodu, sůl, otištěné houby a povaříme. Pak zahustíme kváskem, znovu povaříme, přidáme máslo a rozkvedláme do plévky vejce. Polévku podáv ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA RUSKÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Asi 70 g sušených hříbků se namočí do studené vody (nejlépe přes noc). Poté se usekají a dají do téže vody vařit. Mezitím se spaří asi 120 g trhaných krupek, voda z nich sleje a přidají se k houbám, osolí a vše se vaří asi ½ hodiny. Poté se přidá několik na kostky nakrájených syrových brambor, na lžíci omastku se zpění drobně usekaná nebo nastrouhaná cibulka, zasype lžící mouky, nechá usmažit světlá jíška, přidá do polévky a vše se vaří, až jsou brambory měkké. Stejně se o ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | ŽAMPIÓNOVÁ OMÁČKA (polévka)

INGREDIENCE: 200 g žampiónů, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, sůl, drcený kmín, masox nebo bujónová kostka s houbovou příchutí, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na plátky nakrájené žampióny, osolíme je, okmínujeme a za častého míchání dusíme. Když se odpaří šťáva, kterou pustil y, přisypeme mouku, lehce ji osmahneme a vše zalijeme 1 1 l vody. Přidáme kořenovou zeleninu, mléko, bujónovou kostku a za občasného míc ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | KULAJDA V

INGREDIENCE: Hladká mouka, máslo, mléko, kyselá smetana, brambory, žampiony, sůl, ocet, nové koření, pepř celý, bobkový list, kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: V menším hrnci vaříme bobkový list, 5-6 kuliček nového koření, 5-6 kuliček celého pepře, brambory a žampiony. V dalším si připravíme bešamel, zalijeme mlékem a necháme vařit. Po 20 minutách přidáme uvařený vývar, přivedeme k varu, přidáme kys. smetanu a dochutíme. ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | PODKRKONOŠSKÉ KYSELO II

INGREDIENCE: ½ l acidofilního mléka, 200 g hub, 3 lžíce hladké mouky, 140 g másla, 3 vejce, cibule, sůl, kmín, brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Připravíme kvásek z acidofilního mléka, na které nasypeme hladkou mouku, necháme nasáknout a promícháme. Změklé houby smícháme s kváskem a vaříme asi 15 minut, poté přidáme osmaženou cibuli a přilijeme trochu vody z vařených brambor. Omastíme přeškvařeným máslem a podáváme s vařenými brambory. ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA Z KYSELÉHO KVÁSKU

INGREDIENCE: 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny na vývar, 250 g čerstvých hub, 2 šálky kyselého kvásku nebo šťávy z kysaného zelí, 1 šálek kyselé smetany, 1 žloutek, petrželka, a máme-li, zelený fenykl. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme vývar z kořenové zeleniny a uvaříme v něm houby. Podle chuti přidáme kvásek nebo šťávu z kysaného zelí, polévku osolíme a zlepšíme smetanou s rozšlehaným žloutkem, sekanou petrželkou a fenyklem. Nemáme-li po ruce kyselý kvásek ani zelnou šťávu, okyselíme polévku podle ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ BRAMBORAČKA

POSTUP PŘÍPRAVY: 1,2 l vody, 30 g sušených hub, 60 g hl. mouky, 600 g brambor, 2 nastrouhané mrkve, ½ nastrouhaného celeru, 1 nastrouhaná petržel, 1 cibule, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl, celerová nať, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené houby vložíme do vroucí vody, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pokrájené brambory, celer, mrkev, petržel, a povaříme doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, přisypeme mouku, kterou opražíme dorůžova, zalijeme trochou studené vody, promícháme a přelijme ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA S VEJCEM

INGREDIENCE: 2 hrstky sušených hub nebo 250 žampiónů nebo jiných čerstvých hub, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce citr. šťávy, 1 vejce, kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme několik hodin namočené. Čerstvé houby nebo žampióny očistíme a nakrájíme na plátky V hrnci rozehřejeme máslo a olej, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | JIHOČESKÁ POLÉVKA SE SMETANOU A HOUBAMI

INGREDIENCE: 1 l vody, 1 kostka masoxu, sůl, kmín, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub, 2 vejce, petrželka, kopr, 4 brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Mouku rozmícháme v troše studené vody a nalijeme ji do polévky. Hned přidáme smetanu a vše dobře promícháme. Uvedeme opět do varu a přidáme petrželku a kopr. Pak sejmeme z ohn ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz