Recepty na xkuchtik.cz

POLÉVKA HOUBOVÁ | CHŘESTOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI

INGREDIENCE: 1 1 l vody, 300 g chřestu, 90 g másla, 40 g mouky, 100 g čerstvých hříbků, petrželka, sůl, polévkové koření, 1 žemle, 30 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest očistíme, nakrájíme na šikmá kolečka asi 1 cm tlustá a uvaříme v osolené vodě. Z másla a z mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme ji odvarem chřestu, povaříme a scedíme. Uvařený chřest dáme do polévky, přidáme dušené hříbky, usekanou petrželku, a je-li třeba i trochu polévkového koření. Podáváme s osmaženou houskou nebo se sněhový ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | KVÁSKOVÁ POLÉVKA (Kyselo)

INGREDIENCE: 1 l vody, 70 g žitné mouky, 1 lžíce kvásku od pekaře, 10 g sušených nebo 50 g čerstvých hub, kmín, sůl, 30g másla, 1 vejce, 750g brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlahé vody a žitné mouky uděláme v kamenném hrnku kvásek a necháme jej vykynout. Děláme-li kvásek poprvé, musíme přidat jednu lžíci kvásku koupeného od pekaře, aby kvásek vykynul. do hrnku dáme vodu, sůl, otištěné houby a povaříme. Pak zahustíme kváskem, znovu povaříme, přidáme máslo a rozkvedláme do plévky vejce. Polévku podáv ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA RUSKÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Asi 70 g sušených hříbků se namočí do studené vody (nejlépe přes noc). Poté se usekají a dají do téže vody vařit. Mezitím se spaří asi 120 g trhaných krupek, voda z nich sleje a přidají se k houbám, osolí a vše se vaří asi ½ hodiny. Poté se přidá několik na kostky nakrájených syrových brambor, na lžíci omastku se zpění drobně usekaná nebo nastrouhaná cibulka, zasype lžící mouky, nechá usmažit světlá jíška, přidá do polévky a vše se vaří, až jsou brambory měkké. Stejně se o ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | ŽAMPIÓNOVÁ OMÁČKA (polévka)

INGREDIENCE: 200 g žampiónů, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, sůl, drcený kmín, masox nebo bujónová kostka s houbovou příchutí, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na plátky nakrájené žampióny, osolíme je, okmínujeme a za častého míchání dusíme. Když se odpaří šťáva, kterou pustil y, přisypeme mouku, lehce ji osmahneme a vše zalijeme 1 1 l vody. Přidáme kořenovou zeleninu, mléko, bujónovou kostku a za občasného míc ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | KULAJDA V

INGREDIENCE: Hladká mouka, máslo, mléko, kyselá smetana, brambory, žampiony, sůl, ocet, nové koření, pepř celý, bobkový list, kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: V menším hrnci vaříme bobkový list, 5-6 kuliček nového koření, 5-6 kuliček celého pepře, brambory a žampiony. V dalším si připravíme bešamel, zalijeme mlékem a necháme vařit. Po 20 minutách přidáme uvařený vývar, přivedeme k varu, přidáme kys. smetanu a dochutíme. ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | PODKRKONOŠSKÉ KYSELO II

INGREDIENCE: ½ l acidofilního mléka, 200 g hub, 3 lžíce hladké mouky, 140 g másla, 3 vejce, cibule, sůl, kmín, brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Připravíme kvásek z acidofilního mléka, na které nasypeme hladkou mouku, necháme nasáknout a promícháme. Změklé houby smícháme s kváskem a vaříme asi 15 minut, poté přidáme osmaženou cibuli a přilijeme trochu vody z vařených brambor. Omastíme přeškvařeným máslem a podáváme s vařenými brambory. ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA Z KYSELÉHO KVÁSKU

INGREDIENCE: 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny na vývar, 250 g čerstvých hub, 2 šálky kyselého kvásku nebo šťávy z kysaného zelí, 1 šálek kyselé smetany, 1 žloutek, petrželka, a máme-li, zelený fenykl. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme vývar z kořenové zeleniny a uvaříme v něm houby. Podle chuti přidáme kvásek nebo šťávu z kysaného zelí, polévku osolíme a zlepšíme smetanou s rozšlehaným žloutkem, sekanou petrželkou a fenyklem. Nemáme-li po ruce kyselý kvásek ani zelnou šťávu, okyselíme polévku podle ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ BRAMBORAČKA

POSTUP PŘÍPRAVY: 1,2 l vody, 30 g sušených hub, 60 g hl. mouky, 600 g brambor, 2 nastrouhané mrkve, ½ nastrouhaného celeru, 1 nastrouhaná petržel, 1 cibule, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl, celerová nať, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené houby vložíme do vroucí vody, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pokrájené brambory, celer, mrkev, petržel, a povaříme doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, přisypeme mouku, kterou opražíme dorůžova, zalijeme trochou studené vody, promícháme a přelijme ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA S VEJCEM

INGREDIENCE: 2 hrstky sušených hub nebo 250 žampiónů nebo jiných čerstvých hub, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce citr. šťávy, 1 vejce, kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme několik hodin namočené. Čerstvé houby nebo žampióny očistíme a nakrájíme na plátky V hrnci rozehřejeme máslo a olej, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | JIHOČESKÁ POLÉVKA SE SMETANOU A HOUBAMI

INGREDIENCE: 1 l vody, 1 kostka masoxu, sůl, kmín, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub, 2 vejce, petrželka, kopr, 4 brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Mouku rozmícháme v troše studené vody a nalijeme ji do polévky. Hned přidáme smetanu a vše dobře promícháme. Uvedeme opět do varu a přidáme petrželku a kopr. Pak sejmeme z ohn ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

LIKÉR Z JEŘABIN ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře u ...

Read More

MÁJOVKOVÝ SALÁT S EM ..

INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. ​P ...

Read More

HOUBAŘSKÝ PIKANTNÍ Š ..

INGREDIENCE: 350 g hovězí svíčkové 350g panenské vepřové, 120 g slaniny, 250 g hříbku nebo žampionů, 200 g cibule, sůl, pepř, drcený jalovec, 100 g ol ...

Read More

MALINOVÁ ŠŤÁVA. ..

INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevřené nád ...

Read More

ŠPENÁT (Recept z tři ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut ...

Read More

MALINOVOJAHODOVORYBÍ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, ...

Read More

Kategorie na xkuchtik.cz