Recepty na xkuchtik.cz

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | CHLUPATÉ KNEDLÍKY - BOSÁKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Oškrábou se syrové brambory a postrouhají. Prolijí se na cedníku studenou vodou, která se vařečkou vymačká. Do mísy k bramborům se přidá vejce, sůl a dle potřeby mouky, vypracuje se těsto a lžící se vykrajují nepříliš veliké knedlíky, házejí do vařící vody a vaří, až vyplavou na povrch. Roztrhají se vidličkou, omastí cibulkou osmaženou na sádle a podávají s kyselým zelím a nakrajeným uzeným. II. Oškrábe se 1 kg bramborů, polovina se jich ve slané vodě uvaří a umí ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY NEBO SLÍŽKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se 1 kg bramborů, za horka se postrouhají nebo umelou na masovém strojku a rozmíchají se se 125 g krupice. Do vychladlého těsta se přidají 2 vejce, 2 lžíce másla, trochu soli a mouky dle potřeby. Dobře se vše zpracuje, utvoří prostředně veliké knedlíky a vaří se ½ hodiny ve slané vodě, sypou smaženou houskou, omastí máslem a podávají s rozvařenými povidly. Mohou se dělat též ze zbylých vařených bramborů od předešlého dne, ale z teplých jsou chutnější. ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY 2

INGREDIENCE: 600g vařených brambor ve slupce, 80g hrubé mouky, 60g krupice, 1 syrové vejce, 1 čajová lžička soli, 2 rovné polévkové lžíce soli POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme den předem, nebo alespoň šest hodin před vlastní přípravou. Jak vlastně brambory vaříme? Nejdříve zemáky pořádně omyjeme ve studené vodě a pak je, v našem případě ve slupce, vložíme na 20 minut do vroucí osolené vody. Solíme jednou rovnou polévkovou lžící soli. Po uvaření vodu slijeme a necháme brambory ve slupce na chla ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | HALUŠKY S BRYNDZOU S KAPUSTOU SO SYROM ALEBO S TVAROHOM

POSTUP PŘÍPRAVY: Halušky zo zemiakového haluškového cesta, 400 g bryndze, tvarohu, údeného syra alebo kyslej či sladkej hlávkovej kapusty, cibuľa, rastlinný olej, údená slanina alebo kyslá smotana. Pri bryndzovej variante uvarené halušky dáme do kastróla s vyškvarenou masťou z údenej slaninky, pridáme 400 g bryndze a dobre premiešame. Na tanieri posypeme vyškvarenými kockami údenej slaniny. Pri kapustovej variante si na cibuli pokrájanej nadrobno najprv udusíme kapustu, ktorú po zmäknutí popraží ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ve větším hrnku se uvaří oloupané a osolené brambory, jichž má být méně než půl hrnku. Vody je zároveň s brambory, aby se nemusela slévat. Když jsou měkké, nasype se na ně asi za ½ bramborů krupičkové pšeničné mouky, vařečkou propíchne několik otvorů, aby voda mohla prosáknout nahoru, nechá chvíli povařit, pak se vše dobře promíchá a vařečkou vypracuje, aby nezůstaly kousky brambor, lžící se vykrajují škubánky, obalí ve slazeném mletém máku a mastí horkým máslem. Též se moh ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | ŠIŠKY S MÁKEM

INGREDIENCE: 500 g brambor, 200 g hrubé mouky, 120 g máku, 70 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, voda, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a umeleme. Dáme na vál, osolíme, přidáme žloutek, mouku, podle potřeby vodu a vypracujeme hustější těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Potom těsto rozdělíme na několik části a z každé části utvoříme tenký váleček 1 cm a nakrájíme jej na kousky. Kousky těsta rozválíme na šišky, které uvaříme ve větším množství osolené vod ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | NAZUKY

INGREDIENCE: 75 g rostlinného tuku, 275 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 dl mléka, sůl, 14 g droždí, 3 g anýzu, lžíce hladké mouky na vál, vejce na potřeni. POSTUP PŘÍPRAVY: Nazuky jsou oválky z kynutého těsta, okořeněného anýzem, potřené rozšlehaným vejcem a rozbrázděné vidličkou do mřížek. Droždí rozdrobíme do jedné čtvrtiny dávky vlažného mléka, zamícháme mouku, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek), které poprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme sůl, vejce, anýz rozehřá ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ TĚSTO NA KNEDLÍKY - KROKETY- SMAŽENKY Z HORKÝCH BRAMBOR

INGREDIENCE: 1. Lehčí: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 30 g krupice, 210 g hrubé mouky, 1 vejce. 2. Tužší: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 100g krupice, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, na hrot nože prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, uvařené slijeme a za horka prolisujeme nebo rychleji zasypeme krupicí na pomoučněném vále válečkem rozmačkáme, až nezůstanou žádné kousky. Přidáme sůl, vejce, podle potřeby mouku a vypracujeme buď tužší, nebo volnější těsto ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ ŠLEJŠKY

INGREDIENCE: 400 g oloupaných brambor uvařených ve slupce, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, žemle, sůl, 20 g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce den předem a oloupeme. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme prosetou mouku, vejce a sůl, rychle zpracujeme v těsto a uděláme malé tenké válečky. Válečky vsypeme do vařící osolené vody, uvaříme a ocedíme. Po odkapání vody je rozložíme společně se žemlí pokrájenou na kostičky, na dobře promaštěný pekáč a krátce zapečeme v troubě. Podáv ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | SLOVENSKÉ HALUŠKY SE ZELÍM

INGREDIENCE: 4 střední brambory, 500 g polohrubé mouky, 250 g libové anglické slaniny, 100 g špeku, 200 ml vody, 1 vejce, 1 sklenice kysaného zelí, 1 cibule, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory najemno nastrouháme a přidáme do nich vajíčko, sůl, pepř, mouku a vše zamícháme. Těsto dáme do síta s velkými oky a protlačíme do osolené vařící vody. Poté, co potřetí vyplavou na povrch, jsou hotové. Na kostičky nakrájenou slaninu a špek osmahneme na oleji a přidáme dušené zelí. Směs promícháme ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

LIKÉR Z JEŘABIN ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře u ...

Read More

MÁJOVKOVÝ SALÁT S EM ..

INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. ​P ...

Read More

HOUBAŘSKÝ PIKANTNÍ Š ..

INGREDIENCE: 350 g hovězí svíčkové 350g panenské vepřové, 120 g slaniny, 250 g hříbku nebo žampionů, 200 g cibule, sůl, pepř, drcený jalovec, 100 g ol ...

Read More

MALINOVÁ ŠŤÁVA. ..

INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevřené nád ...

Read More

ŠPENÁT (Recept z tři ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut ...

Read More

MALINOVOJAHODOVORYBÍ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, ...

Read More

Kategorie na xkuchtik.cz