Recepty na xkuchtik.cz

PŘÍLOHY | MRKVOVÝ KŘEN

INGREDIENCE: 400 g mrkve, l menší křen, l dl oleje, 1/2 šálku octa s vodou, 2 lžičky cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nastrouháme mrkev a křen, přidáme ocet s vodou, podle chuti osolený a oslazený. Vmícháme olej. Podáváme k vařenému masu. ..

PŘÍLOHY | HANÁCKY KŘEN (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené moučné brambory se oloupají, protlačí sítem, smíchají se strouhaným křenem, osolí, okyselí octem a zředí polévkou nebo horkou vodou s polévkovým kořením tak, aby bramborový křen byl asi tak řídký jako křen jablečný. Hodí se k vařenému žebru, vepřovému kolínku i uzenému apod.   ..

PŘÍLOHY | SMAŽENKY Z KRUPICE A ZE SÝRA

INGREDIENCE: 1 l mléka, 120 g krupice, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 100 g nastrouhaného sýra, 50 g strouhanky, 100 g oleje na opékání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařícího mléka zavaříme krupici, umícháme a dobře provaříme hladkou hustou kaši. Přidáme vejce, koření, sůl a polovinu sýra. Kaši namažeme na prst tlustě na prkénko a necháme vychladnout. Pak nakrájíme čtverce, obalíme je ve strouhaném sýru a ve strouhance a smažíme dočervena na oleji. Hodí se jako příkrm k zelenině nebo k masu s omáč ..

PŘÍLOHY | LOUNSKÉ KLOBÁSY.

POSTUP PŘÍPRAVY: 2,5 kg vepřové plece, 2,5 kg bůčku rozkrájíme na kostičky 1x1 cm, 600 g hovězího jemně umletého, přidáme trochu rozetřeného česneku, pepř, pál. papriku, sl. papriku, trochu roztlučeného kmínu (ne moc), 90 g soli normální, 60 g řeznické soli (pragandy). Vše pořádně promícháme a ochutnáme, pořádně vrazit do střev. S počátku udit zvolna, klobásy musí oschnout, pak se může teplota zvýšit. ..

PŘÍLOHY | DUŠENÉ ZELÍ NA VINĚ.

INGREDIENCE: 1 menší hlávka bílého zelí, 2 cibule, 2 lžíce sádla, cukr, ocet, kmín, sůl, sklenka bílého vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme vykrojíme koštál a zeli nakrájíme na nudličky. Na cedníku ho spaříme vařící vodou a necháme okapat. Rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm na drobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme vodou, okořeníme kmínem a osolíme. Za občasného zamíchání dusíme téměř do měkka. Ke konci dušeni přidáme víno, ocet a trochu cukru a zelí dusíme do měkka. ..

PŘÍLOHY | DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ.

Malá hlávka červeného zelí, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 1-2 jablka, špetka mletého kmínu, mletý pepř, sůl, 1-2lžíce, octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulí přidáme na nudličky nakrájené zelí a s cibulí ho promícháme, Zalijeme 1/4 1 horké vody, osolíme, okořeníme a dusíme pod pokličkou. Po půlhodině dušení přidáme oloupané a hrubě nastrouhané jablko, promícháme a dodusíme. Měkké zelí dochutíme cukrem, octem a solí a můžeme podávat. ..

PŘÍLOHY | MRKEV V MARINÁDĚ.

POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev nakrájíme po délce na hrubší nudle a uvaříme ve slané vodě doměkka. Vodu z mrkve okyselíme a povaříme. Můžeme přidat citrónovou kůru a šťávu. Mrkev necháme v marinádě uležet. Protože ji můžeme takto upravit předem, je vhodnou přílohou k nedělení večeři. Tento předpis se hodí dobře i na drobnou karotku, kterou Připravujeme celou, nekrájíme. ..

PŘÍLOHY | KUKUŘIČNÉ BITOČKY.

POSTUP PŘÍPRAVY: V Mexiku připravují z kukuřice tortilly, v Rusku bitočky. Do kastrolu dáme 6g cukru, 50g mléka, 130g vody, osolíme a přivedeme do varu. Do vařící tekutiny přisypeme 86 g kukuřičné mouky, dobře promícháme a zvolna vaříme, až nám vznikne hustá kaše. Vyklopíme ji na vál smočený studenou vodou, necháme chvíli vychladnout a pak přidáme syrové vejce. Spojíme je s kaší a z této hmoty tvoříme bitočky (bochánky, placičky), které obalujeme ve strouhané housce. Na vymaštěné pánvi opékáme p ..

PŘÍLOHY | HOŘČICE KE GRILOVÁNÍ.

INGREDIENCE: 500 g mrkve, 500 g oloupaných kedluben (nejlépegigant nebo nedřevnaté kedlubny), 500 g květáku bez košťálu, 250 g čerstvého nebo sterilovaného či zmrazeného hrášku, l hlávka celeru, 500 g cibule, 250 g sterilovaných nebo čerstvých fazolek, l kg plnotučné hořčice, l lžíce soli, 2 dl vinného, jablečného nebo obyčejného octaPOSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme, opláchneme v čisté vodě a každou zvlášť uvaříme ve vodě ochucené lžičkou soli a lžičkou octa. Měkkou zeleninu ..

PŘÍLOHY | NOKY (jako příloha ke guláši)

INGREDIENCE: 40g másla, 1 vejce, 1/8 l mléka, 260g hrubé mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Umícháme máslo s vejcem a solí, střídavě přidáváme mléko a mouku. Necháme asi 20 min. odpočinout a pak lžící vykrajujeme noky a zavařujme je do osolené vařící vody. Vaříme asi 9 minut. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

LIKÉR Z JEŘABIN ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře u ...

Read More

MÁJOVKOVÝ SALÁT S EM ..

INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. ​P ...

Read More

HOUBAŘSKÝ PIKANTNÍ Š ..

INGREDIENCE: 350 g hovězí svíčkové 350g panenské vepřové, 120 g slaniny, 250 g hříbku nebo žampionů, 200 g cibule, sůl, pepř, drcený jalovec, 100 g ol ...

Read More

MALINOVÁ ŠŤÁVA. ..

INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevřené nád ...

Read More

ŠPENÁT (Recept z tři ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut ...

Read More

MALINOVOJAHODOVORYBÍ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, ...

Read More

Kategorie na xkuchtik.cz