Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MERUŇKOVÝ JAM S ANGREŠTŠM

INGREDIENCE: 70 dkg .meruněk, 30 dkg nedozrálého angreštu, 80 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z meruněk odebereme 20 dkg méně zralých a s angreštem je umeleme na strojku. 50 dkg zralých meruněk nakrájíme na kousky a prosypeme polovinou cukru. Prolisované meruňky s angreštem asi 10 minut odpaříme, přidáme polovinu cukru, vaříme asi.5 minut a přidáme proslzené meruňky. Svaříme společně ještě krátce a zkoušíme kapku na talířku, zda.rosoluje. Horké odstavíme, plníme a ihned povazujeme. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA Z RYBÍZU A MALIN NEBO JAHOD

INGREDIENCE: a) 1 kg rybízu, 1 kg druhého ovoce, 1 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz buď rozvaříme, nebo za syrova vylisujeme. Jahody nebo maliny jen rozmačkáme (nechceme-li mít v marmeládě zrníčka, maliny lisujeme rovněž). Obojí měl nejdříve odpaříme a pak přidáme cukr. Jakmile kapka. rosoluje, odstavíme, plníme a povazujeme. INGREDIENCE: b) Na 1 kg měli 50-60 dkg cukru. Obojí ovoce prolisujeme a necháme přes plátno prokapat. Zbylou měl odvážíme a svaříme nejprve bez cukru, pak přidáme cukr a s ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | POMERANČOVÝ JAM S MERUŇKAMI

INGREDIENCE: 1 kg sušených meruněk jasné barvy, 3 kg cukru, 6 velkých pomerančů. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky ve vlažné vodě omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. Vložíme do porcelánové nádoby a zalijeme vodou, aby byly potopeny. Nasypeme na ně krystalový cukr a necháme 24 hodiny stát. Z pomerančů sloupneme kůru a část ji nakrájíme na jemné nudličky. Namočené meruňky s cukerným roztokem dáme do kastrolu, přidáme k nim. pokrájenou část pomerančové kůry a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kousky p ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ANGREŠTOVÝ JAM

INGREDIENCE: Na 1 kg ovoce 60-70 dkg cukru. Angrešt i cukr si rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu rozemeleme na masovém strojku a dáme jej svařit s polovinou cukru asi 10-15 minut. Pak přidáme druhou polovinu cukru a ovoce v kouscích a vaříme, až směs kápnutá na studený talířek rosoluje. Jemné pecičky angreštu nejsou na závadu, můžeme však jejich obsah snížit tím, že polovinu ovoce rozemeleme na strojku Tutti-Frutti, který pecičky oddělí. Horký jam plníme do menších nahřátých sklenic a hne ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | VIŠŇOVÝ JAM S PEKTINEM

INGREDIENCE: 1 kg višní, 1 kg cukru, 10 dkg tekutého pektinového přípravku, z 1 citrónu šťáva nebo na špičku nože kyseliny citrónové v prášku. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu vypeckovaných višní umeleme na strojku a s polovinu cukru je vaříme prudkým varem 5 minut. Druhou polovinu višní smícháme s druhou polovinou cukru a po 5 pěti minutách varu je přidáme k ostatním. Společně povaříme dalších 7 minut. Naposled přidáme citrónovou šťávu a tekutý pektin Odstavíme, plníme, povazujeme. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA BEZINKOVÁ

INGREDIENCE: Na 1 kg. ovoce 50 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Bezinky rozvaříme, odpaříme, přisladíme a znovu zahustíme. Horké plníme a povazujeme. Bezinky mají zvláštní chuť a vůni, která není každému příjemná. Bezinek se používá v lidovém lékařství. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA BORŮVKOVÁ

INGREDIENCE: Na 1 kg borůvek dáváme 30-40 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce rozvaříme nejprve bez cukru, a jakmile je zahuštěno na poloviční objem, přidáme cukr, krátce povaříme a plníme do obyčejných sklenic k povázání a povážeme dvojitým celofánem. Můžeme před. přípravou rozmělnit a šťávu procedit. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JAM MERUŇKOVÝ NEBO MIRABELKOVÝ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, šťavnaté meruňky s plným obsahem cukru se vypeckují a rozkrájejí na větší kousky. Má-li být jam zvlášť jemný, oloupají se předem tence nožem a je-li meruněk hodně, uvaří se ze slupek rosol. Na 1 kg odváženého ovoce 450-600 g cukru, ovoce se posype, promíchá s cukrem a nechá přes noc ve studenu. Poté se vše dobře promíchá, nechá případně na kraji plotny rozpustit cukr a v jiném kastrole se po dávkách vaří. Mirabelky se pouze vypeckují a vaří celé. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky se odpeckují, rozvaří s trochou vody a přes hustší cedník pomocí dřevěné paličky rozmačkají, aby se zbavily slupek. Protlačená kašovina se zváží, na 1 kg se připraví 500 g krystalového cukru, marmeláda se vaří v nerezovém hrnci, když je jí asi polovina, přidá se tam cukr a za stálého míchání vaří, až kápnutá na talíř se neroztéká. Plní se horká do nahřátých sklenic, nechá vystydnout, nahoru položí kousek plátna v rumu namočeného a ováže. Hodí se i do ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA Z ČERNÉHO RBÍZU

INGREDIENCE: Na. 1 kg měli 30-40 dkg .cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Opraný rybíz otrháme od střapin a dámo rozvařit, neboť má tuhou slupku.Po rozvaření jej vylisujeme. Vylisovanou měl vaříme nejdřív bez cukru a po odpaření přidáme cukr a vaříme, až rosoluje. Horký plníme do sklenic a povazujeme. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz