Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MERUŇKOVÝ JAM S ANGREŠTŠM

INGREDIENCE: 70 dkg .meruněk, 30 dkg nedozrálého angreštu, 80 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z meruněk odebereme 20 dkg méně zralých a s angreštem je umeleme na strojku. 50 dkg zralých meruněk nakrájíme na kousky a prosypeme polovinou cukru. Prolisované meruňky s angreštem asi 10 minut odpaříme, přidáme polovinu cukru, vaříme asi.5 minut a přidáme proslzené meruňky. Svaříme společně ještě krátce a zkoušíme kapku na talířku, zda.rosoluje. Horké odstavíme, plníme a ihned povazujeme. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA Z RYBÍZU A MALIN NEBO JAHOD

INGREDIENCE: a) 1 kg rybízu, 1 kg druhého ovoce, 1 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz buď rozvaříme, nebo za syrova vylisujeme. Jahody nebo maliny jen rozmačkáme (nechceme-li mít v marmeládě zrníčka, maliny lisujeme rovněž). Obojí měl nejdříve odpaříme a pak přidáme cukr. Jakmile kapka. rosoluje, odstavíme, plníme a povazujeme. INGREDIENCE: b) Na 1 kg měli 50-60 dkg cukru. Obojí ovoce prolisujeme a necháme přes plátno prokapat. Zbylou měl odvážíme a svaříme nejprve bez cukru, pak přidáme cukr a s ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | POMERANČOVÝ JAM S MERUŇKAMI

INGREDIENCE: 1 kg sušených meruněk jasné barvy, 3 kg cukru, 6 velkých pomerančů. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky ve vlažné vodě omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. Vložíme do porcelánové nádoby a zalijeme vodou, aby byly potopeny. Nasypeme na ně krystalový cukr a necháme 24 hodiny stát. Z pomerančů sloupneme kůru a část ji nakrájíme na jemné nudličky. Namočené meruňky s cukerným roztokem dáme do kastrolu, přidáme k nim. pokrájenou část pomerančové kůry a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kousky p ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | VIŠŇOVÝ JAM S PEKTINEM

INGREDIENCE: 1 kg višní, 1 kg cukru, 10 dkg tekutého pektinového přípravku, z 1 citrónu šťáva nebo na špičku nože kyseliny citrónové v prášku. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu vypeckovaných višní umeleme na strojku a s polovinu cukru je vaříme prudkým varem 5 minut. Druhou polovinu višní smícháme s druhou polovinou cukru a po 5 pěti minutách varu je přidáme k ostatním. Společně povaříme dalších 7 minut. Naposled přidáme citrónovou šťávu a tekutý pektin Odstavíme, plníme, povazujeme. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA BEZINKOVÁ

INGREDIENCE: Na 1 kg. ovoce 50 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Bezinky rozvaříme, odpaříme, přisladíme a znovu zahustíme. Horké plníme a povazujeme. Bezinky mají zvláštní chuť a vůni, která není každému příjemná. Bezinek se používá v lidovém lékařství. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ANGREŠTOVÝ JAM

INGREDIENCE: Na 1 kg ovoce 60-70 dkg cukru. Angrešt i cukr si rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu rozemeleme na masovém strojku a dáme jej svařit s polovinou cukru asi 10-15 minut. Pak přidáme druhou polovinu cukru a ovoce v kouscích a vaříme, až směs kápnutá na studený talířek rosoluje. Jemné pecičky angreštu nejsou na závadu, můžeme však jejich obsah snížit tím, že polovinu ovoce rozemeleme na strojku Tutti-Frutti, který pecičky oddělí. Horký jam plníme do menších nahřátých sklenic a hne ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA BORŮVKOVÁ

INGREDIENCE: Na 1 kg borůvek dáváme 30-40 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce rozvaříme nejprve bez cukru, a jakmile je zahuštěno na poloviční objem, přidáme cukr, krátce povaříme a plníme do obyčejných sklenic k povázání a povážeme dvojitým celofánem. Můžeme před. přípravou rozmělnit a šťávu procedit. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky se odpeckují, rozvaří s trochou vody a přes hustší cedník pomocí dřevěné paličky rozmačkají, aby se zbavily slupek. Protlačená kašovina se zváží, na 1 kg se připraví 500 g krystalového cukru, marmeláda se vaří v nerezovém hrnci, když je jí asi polovina, přidá se tam cukr a za stálého míchání vaří, až kápnutá na talíř se neroztéká. Plní se horká do nahřátých sklenic, nechá vystydnout, nahoru položí kousek plátna v rumu namočeného a ováže. Hodí se i do ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JAM MERUŇKOVÝ NEBO MIRABELKOVÝ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, šťavnaté meruňky s plným obsahem cukru se vypeckují a rozkrájejí na větší kousky. Má-li být jam zvlášť jemný, oloupají se předem tence nožem a je-li meruněk hodně, uvaří se ze slupek rosol. Na 1 kg odváženého ovoce 450-600 g cukru, ovoce se posype, promíchá s cukrem a nechá přes noc ve studenu. Poté se vše dobře promíchá, nechá případně na kraji plotny rozpustit cukr a v jiném kastrole se po dávkách vaří. Mirabelky se pouze vypeckují a vaří celé. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA Z ČERNÉHO RBÍZU

INGREDIENCE: Na. 1 kg měli 30-40 dkg .cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Opraný rybíz otrháme od střapin a dámo rozvařit, neboť má tuhou slupku.Po rozvaření jej vylisujeme. Vylisovanou měl vaříme nejdřív bez cukru a po odpaření přidáme cukr a vaříme, až rosoluje. Horký plníme do sklenic a povazujeme. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz