Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ MERUŇKY A BROSKVE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařeným roztokem cukru: 600 g cukru na 1 l vody, sklenice se uzavřou a sterilují podle ovoce 20-30 minut při 85°C. Má-li byt ovoce loupané, polije se horkou vodou, nechá v ní asi 3 minuty. Poté přelije studenou, oloupá, rozpůlí, pecky se vyndají a sterilují se kratší dobu. ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ NÁKYP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamíchá. Na osobu se čítá 1 vejce. Forma se vymaže máslem, vysype houskou, dá na malíček silně těsta, pak vrstva loupaných nakrouhaných jablek, zasypou cukrem se skořicí, případně i mletých mandlí a hrozinkami. Pak se dá opět vrstva těsta, vrstva jablek a nahoru těsto. Peče se dle velikosti 1-1 ½ hodiny. II. 250 g cukru se dobře utře s 5 žloutk ..

STARÉ RECEPY | DOMÁCÍ JEŘABINKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. Ováže se a nechá na mírném slunci nebo na teple asi 8 dní. Pak se slije přes plátno, osladí 1 kg cukru nebo sirupu. Dobře se promíchá a ještě profiltruje. Stočí se do láhví, uzátkuje spařenými zátkami a nechá aspoň 3 měsíce v chladnu uležet.   ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKA VŠEHOCHUŤ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Po lžíci hrachu a přebrané čočky se opere a nechá několik hodin máčet. Poté se přidá lžíce opraných krup a dá se vařit. V jiném hrnku vaří se ve slané vodě lžíce oprané rýže a dvě větší brambory rozkrájené na kostičky. Když je neměkké promačkají se luštěniny cedníkem do polévky z kostí nebo zeleniny, zasmaží světlou máslovou jíškou, ještě dobře provaří, přidá rýže a brambory i s vodou, v níž se vařily, osolí a trochu opepří. Nakonec se přidá lžíce čerstvých n ..

STARÉ RECEPY | KVĚTÁK ZADĚLÁVANÝ (Recept z třicátých let minulého století) 

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Květák rozebraný na větší růžičky se uvaří ve slané vodě, aby zůstal spíše tvrdší. Slitá voda se zasmaží bledou máslovou jíškou a povaří na omáčku. Dobře okapaný květák, aby omáčka neřídla, se do toho vloží a podává s dušenou rýží. Omáčka se může zlepšit šťávou z pečeně. 2. Květák se uvaří jako předešlém předpise, máslová jíška se však zaleje částečně mlékem, částečně vodou slitou z květáku. Omáčka musí být hladká a dosti hustá. Růžičky se do omáčky vlo ..

STARÉ RECEPY | HOVĚZÍ ROŠTĚNKY NADÍVANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 6 velkých roštěnek, zbavených kostí a přebytečného tuku a tenko rozklepaných, připraví se nádivka: Po 200 g vepřového a hovězího masa se umele, přidá se houska máčená ve vodě a vymačkaná, kousek drobně krájené slaniny a strouhané cibule, osolí, trochu opepří a s 1 vejcem dobře promíchá. Roštěnky se osolí, pokladou nádivkou a sbalené, ovázané nití odusí do měkka za podlévání, šťáva se pak zapráší moukou. Podává se k nim rýže s kyselou okurkou nebo brambory s&nbs ..

OMÁČKY | CIBULOVÁ SLADKOKÝSELÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrol se dá kousek másla, sádla nebo jiného omastku, přidá se hrstka krystalového cukru a míchá se tím, až vše zežloutne, poté se přidá drobně sekaná cibulka, a když zežloutla, přisype se mouka, aby byla z toho přiměřená jíška. Nechá se za častého míchání do světlehněda upražit, pak se odstaví a poněkud vychladlá zaleje polévkou, osolí, octem okyselí a je-li třeba, ještě i přisladí. Nechá se hodinu vařit a pak procedí.   ..

STARÉ RECEPY | MINUTKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 20 g másla a potřebného množství mouky se upraží bledá jíška, odtáhne se s ohně, a když je vlažná, vmíchají se  do ní dvě vejce a na hladko umíchají, aby nebyly hrudky. Přilije se sběračka vlažné vody a po rozmíchání asi 1 l horké vody, přidá polévková kostka, osolí se a asi 10 minut povaří. Poté se přidá zelená petrželka a podává se s osmaženou houskou.   ..

NÁPOJE LIKÉRY | LIKÉR Z JEŘABIN

POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře uzavřeme a postavíme na 2 až 3 měsíce na teplé místo. Plody přitom tratí svou barvu. Pak šťávu přefiltrujeme přes plátno a na 1l tekutiny přidáme 500 g cukru. K tomu účelu cukr rozvaříme ve vodě na sirupovitou tekutinu. Likér po naplnění do lahví ještě nějaký čas v klidu skladujeme.   ..

SALÁTY | MÁJOVKOVÝ SALÁT S EMENTÁLEM A MAJONÉZOU

INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. ​POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájené houby udusíme na oleji s pepřem a solí.po vychladnutí přidáme smetanu, žloutky, nastrouhaný sýr, hořčici, nakrájení okurky a mrkev a promícháme. Nakonec salát ozdobíme petrželovou natí. ..

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

ZAVAŘENÉ MERUŇKY A B ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařen ...

Celý recept

JABLKOVÝ NÁKYP (Rece ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamích ...

Celý recept

DOMÁCÍ JEŘABINKA (Re ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. ...

Celý recept

POLÉVKA VŠEHOCHUŤ (R ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Po lžíci hrachu a přebrané čočky se opere a nechá několik hodin máčet. Poté se přidá lžíce opraných krup a dá se vařit. V jiném ...

Celý recept

KVĚTÁK ZADĚLÁVANÝ (R ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Květák rozebraný na větší růžičky se uvaří ve slané vodě, aby zůstal spíše tvrdší. Slitá voda se zasmaží bledou máslovou jíškou a ...

Celý recept

HOVĚZÍ ROŠTĚNKY NADÍ ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 6 velkých roštěnek, zbavených kostí a přebytečného tuku a tenko rozklepaných, připraví se nádivka: Po 200 g vepřového a hovězího m ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz