xFonka Recepty na xkuchtik.cz

POMAZÁNKY | SÝROVÁ POMAZÁNKA S JABLKEM

INGREDIENCE: 100 g ementálu, l jablko, 50 g majolky, citrónová šťáva, sůl, 1/2 balíčku žervé. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané jablko a ementál nastrouháme na jemném struhadle. Pak přidáme majolku, žervé, promícháme, směs Zakapeme citrónovou šťávou a podle chuti dosolíme. ..

RYBY RŮZNÉ | LÍN ZAPEČENÝ V HOŘČIČNÉ OMÁČCE

INGREDIENCE: l lín (asi l kg), 2 lžíce citrónové šťávy, l cibule, l mrkev, l pórek, l celer, sůl, bílý pepř, 1/8 l suchého bílého vína, 50 g másla, 30 % mouky, 1/8 l mléka, 1-2 lžíce sekané petrželky, 60 g čerstvé smetany, 2 lžíce hořčice, l žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Omytou rybu pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli nakrájíme na kolečka a zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Rybu osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. K ní přidáme nakrájenou zeleninu a zalijeme vínem. Nav ..

ZELENINA | SRBSKÉ ZELÍ

INGREDIENCE: 500 g hlávkového zelí, 300 g vepřové krkovičky, 2 rajčata, 2 lžíce sterilované kapie, lžička směsi sušené petrželky a sušené celerové natě, sůl jíšku: l lžíce sádla, l lžíce mouky, špetka sladké papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso naporcujeme, osolíme, zalijeme vodou a asi půl hodiny dusíme. Mezitím nakrájíme zelí na hrubší nudličky, přidáme pokrájená rajčata a kapii, okořeníme sušenou natí a vše přidáme k masu. Znovu podlijeme a vaříme, až je maso měkké. Pak zahustíme jíškou, ..

STARÉ RECEPY | ZELÍ NAKLÁDANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelí vyberou se pečlivě velké kusy a košťály, přilije se na ně voda a nechá vařit. Když poněkud změklo. Přidá se kus sádla a osolí se. Poté se přidá dle potřeby cukr a ocet, nechá ještě povařit, aby voda vyvařila. Také toto zelí nemá býti příliš červené a měkké. Když je zelí moc kyselé, slije se první voda po ohřátí a naleje se jiná, což se případně opakuje. Kdo rád zelí s cibulkou, upraví je takto: Když zelí změklo, usmaží se zvlášť na kastrolu cibulka do růžova na sádl ..

STARÉ RECEPY | TVAROHOVÝ KOLÁČ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1/8 másla nebo jiného tuku se zadělá ve vláčné těsto s 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, kváskem z 10 g droždí, trochou soli a dle potřeby mléka. Nechá se asi ½ hodiny kynout, pak se rozdělí na dva díly, jeden rozválí na celý pomaštěný plech, potře tvarohovou nádivkou, přikryje druhým rozváleným dílem, nechá opět zkynout a pak v horké troubě upeče. Sype e hojně vanilkovým cukrem. Nádivka: Ze 2 bílků se udělá tuhý sníh, do něj vmíchá asi 300 g strouhaného t ..

STARÉ RECEPY | LEDVINKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlená vepřová ledvinka se dobře v několikeré vodě omyje a nakrájí na tenké plátky. Na sádle se zapění jemně sekaná cibule, ledvinky se v tom do červena podusí a dají pak do teplé vody s kmínem do měkka uvařit. Plévka se zasmaží světle hnědou jíškou, opepří a podává se s osmaženou houskou. Solí se až před podáváním. ..

STARÉ RECEPY | KAPR NEBO ÚHOŘ V ROSOLU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na rosol, uvaří se den předem úpravou ryby asi v 1 ½ l slané vody po jedné vepřové a telecí nožičce a něco vepřových kůžiček s jednou mrkví, petrželí, cibulí a asi půlkou menšího celeru. Když je zelenina měkka, vyndá se a maso dále vaří až úplně do měkka. Procedí se pak do hrnku, nechá do druhého dne ustát, sebere se s povrchu tuk a ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ MERUŇKY A BROSKVE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařeným roztokem cukru: 600 g cukru na 1 l vody, sklenice se uzavřou a sterilují podle ovoce 20-30 minut při 85°C. Má-li byt ovoce loupané, polije se horkou vodou, nechá v ní asi 3 minuty. Poté přelije studenou, oloupá, rozpůlí, pecky se vyndají a sterilují se kratší dobu. ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ NÁKYP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamíchá. Na osobu se čítá 1 vejce. Forma se vymaže máslem, vysype houskou, dá na malíček silně těsta, pak vrstva loupaných nakrouhaných jablek, zasypou cukrem se skořicí, případně i mletých mandlí a hrozinkami. Pak se dá opět vrstva těsta, vrstva jablek a nahoru těsto. Peče se dle velikosti 1-1 ½ hodiny. II. 250 g cukru se dobře utře s 5 žloutk ..

STARÉ RECEPY | DOMÁCÍ JEŘABINKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. Ováže se a nechá na mírném slunci nebo na teple asi 8 dní. Pak se slije přes plátno, osladí 1 kg cukru nebo sirupu. Dobře se promíchá a ještě profiltruje. Stočí se do láhví, uzátkuje spařenými zátkami a nechá aspoň 3 měsíce v chladnu uležet.   ..

 

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

KARPATSKÝ GULÁŠ. ..

INGREDIENCE: 700g zvěřiny bez kostí (srnčí, jelení, z černé zvěře, případně i zaječí), 60g slaniny, 2 cibule, sůl, sladká mletá pa ...

Celý recept

GRILOVANÉ SVÍČKOVÉ Ř ..

INGREDIENCE: 4plátky svíčkové, 4 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, 150g majonézy, 2 stroužky česneku, 2 sterilované okurky. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky sví ...

Celý recept

OŠKVARKOVÉ TYČINKY ..

INGREDIENCE: 250 g polohrubej múky, 200 g škvarek, 2 dcl mlieka, 20 g droždia, 1 vajcový žĺtok, mleté čierne korenie, soľ. POSTUP PRIPRAVY: Do ...

Celý recept

KEBAB ŠČOKLA (z Ostr ..

"Čokla pacneme pantokem. Dyš němame čokla bo pantok, toš na Ostravje dem do řeznika a cap-carap vepřovy buček." :-) Teď važně. POSTUP PŘÍPRAVY: Kil ...

Celý recept

NOVOROČNÍ ZELŇAČKA ( ..

INGREDIENCE: 250 g hovězího masa, 3 lžíce oleje, 2 velké oloupané cibule, 1 ½ lžíce ml. papriky, 25 g sušených hub, 250 g vepřového masa, 160 g ...

Celý recept

VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA ..

INGREDIENCE: 1 očištěná rybí hlava, vnitřnosti (jikry nebo mlíčí), 2 cibule, 2 bobkové listy, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 2 lžíce hrubé mouky n ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz