Recepty na xkuchtik.cz

PŘÍLOHY | SALSA II.

INGREDIENCE: 2 rozmačkané a najemno nakrájené sardele, 1 cibule jemně nasekaná, 2 stroužky rozmačkaného česneku, 400g jemně nakrájených rajčat, 1 dl paprikové omáčky, nasekané čerstvé listy bazalky, drcený čerstvý koriandr, nasekaná petrželová nať, 1 dl vonného octu, 2 dl olivového oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velké míse spojíme všechny ingredience a necháme v chladničce přes noc odležet. Je to vynikající příloha k masům a karbanátkům. Tato směs používá se v Mexické kuchyni. Může se servírovat i ho ..

PŘÍLOHY | MÁSLOVÉ TAŠTIČKY K MASU.

INGREDIECE: Máslové těsto, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Upravíme máslové lístkové těsto. Vyválíme je na sílu půl prstu a tvořítky z něho vykrajujeme různé tvary, husičky, srdíčka, hvězdičky a podobně. Koláčový plech potřeme studenou vodou, položíme na něj vytvořené tvary, potřeme rozšlehaným žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody a pečeme prudčeji asi 15 až 20 minut. Upečené paštičky urovnáme úhledně kolem pečeného hřbetu na horkou mísu. Vhodnou přílohou k jelenímu masu jsou i noky: 30 g más ..

PŘÍLOHY | BOSENSKÁ PROJA.

INGREDIECE: 200g kukuřičné mouky, 3 vejce, 70g másla, 1 dl kyselého mléka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce dobře rozšleháme, přidáme polovinu rozpuštěného másla, kyselé mléko, osolíme a vmícháme kukuřičnou mouku. Plech na pečení vymažeme a rozválíme na něm tenkou vrstvu těsta, přelijeme horkým máslem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. ..

PŘÍLOHY | SÝROVÉ LÍVANCE (Srbsko).

INGREDIECE: 1/2 l mléka, sůl, 2 vejce, 200g vařených nastrouhaných brambor, 50g strouhaného tvrdého sýra, 200g hrubé mouky, 100g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce rozšleháme vejce, osolíme, přidáme nastrouhané brambory, strouhaný sýr, hrubou mouku, promícháme a vznikne nám husté těsto, které pečeme ve vymaštěném lívanečníku (silnější lívance) po obou stranách. Lívanečky podáváme jako přílohu k zelenině a k masu. ..

PŘÍLOHY | NOKY.

INGREDIECE: 500 g hladké mouky, podle chuti sůl, 6 vajec, 1 dl vody, 60 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, sůl, přidáme vejce a vodu a vypracujeme v těsto, až se tvoří vzduchové bubliny. Těsto položíme na prkénko a nožem odkrajujeme malé nočky, které vhazujeme do vaříce vody. (Prkénko držíme v levé ruce.) Noky vaříme tak dlouho, až vyplavou na povrch, pak je rybí lžící nebo sítkem vybíráme, propláchneme studenou vodou, aby se neslepily a vodu z nich necháme odkapat. Hotové noky vl ..

PŘÍLOHY | BRAMBOROVÁ KAŠE S CELEREM.

INGREDIECE: 800g brambor, 200g celeru, 2dl mléka, 60g másla, 100g jablk, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory dáme vařit do osolené vroucí vody a uvaříme do měkka. Vodu odcedíme, brambory prolisujeme, přidáme čerstvé máslo, zalijeme horkým mlékem a dobře vyšleháme. Celer nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Vyndáme a prolisujeme přes síto spolu s udušenými jablky do připravené bramborové kaše a dobře zašleháme. Takto připravenou kaši podáváme jako přílohu ke smažen ..

PŘÍLOHY | KAČAMAK (Jugoslávie).

INGREDIENCE: 300gkukuřičné mouky, 1 litr vody, 60gsádla, 1 cibule, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařící osolené vody dáme polovinu sádla a rozšleháme kukuřičnou mouku. Vaříme za stálého míchání, až se těsto začne odlepovat ode dna. Pak z těsta vykrajujeme polévkovou lžící noky. Podáváme jako přílohu, posypané na sádle usmaženou najemno krájenou cibulkou. ..

PŘÍLOHY | PROJA (Jugoslávie).

INGREDIECE: Proja je náhrada našeho bílého pečiva. Je to pečené těsto z kukuřičné mouky, které se jí samostatně, ale lze jej použít jako přílohy k masu. 400g kukuřičné mouky, 60g másla, 3 žloutky, 2 dl minerální vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kukuřičnou mouku osolíme, přidáme žloutky a zaděláme minerální vodou v řidší těsto, do kterého zapracujeme rozpuštěné máslo. Plech na pečení vymažeme a válečkem upravíme asi 2 cm silnou vrstvu těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. ..

PŘÍLOHY | HALUŠKY (Rumunsko).

INGREDIECE: 80g másla, 300g hrubé mouky, 4 vejce, 8 dl vody, zelená petrželová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu osolíme, přidáme máslo a necháme vařit. Pak opatrně zavaříme hrubou mouku a vaříme za stálého míchání, až se nám počne těsto odlepovat ode dna nádoby. Odstavíme, necháme zchladnout a do vlažného těsta vmícháme postupně vejce a jemně sekanou petrželovou nať. Lžící vykrajujeme z těsta halušky, které vaříme v osolené vodě. Podáváme jako přílohu k dušeným masům a omáčkám. ..

PŘÍLOHY | ZELENINOVÉ KNEDLÍČKY (Jugoslávie)

INGREDIECE: 100Og mrkve, 100g květáku, 100g kapusty, 100g brambor, 100g žampiónů, 100g petržele, 180g másla, 100g žemlí, 2 vejce, 3dl mléka, 250g hladké mouky, sůl a pepř, 80g strouhané housky. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu a žampióny očistíme a nakrájíme na jemné kostičky a dáme dusit s polovinou másla. Osolíme, opepříme, podlijme malým množstvím vody a dusme do měkka. Žemle nakrájíme na malé kostičky, opečeme na másla, dáme do mísy, promícháme s mokou, navlhčíme mlékem s rozšlehanými ve ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz