Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÉ KAPIE NEBO PAPRIKY

INGREDIENCE: dobře vyzrálé kapie nebo papriky. Nálev: na l litr vody 1/4 l octa, 30 g soli, 120 g cukru. Koření: žlutá hořčičná semínka, bobkový list, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kapií nebo paprik vyřízneme stopky s jádřinci, lžící odstraníme vnitřní žebra, kapie nebo papriky nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo proužky. Dobře omyjeme, odplavíme semena a postupně je vkládáme do téměř vařící osolené vody. Kapie nebo papriky povaříme 5 minut, vyjmeme a okapané urovnáme do čistých nahřátých sk ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČALAMÁDA.

POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájíme 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 kg zelí, 1 kg cibule, 1 kg salátových okurek. Vše smícháme a zalijeme nálevem podle chuti. Potom zavařujeme 15 min.při 85°C. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČESNEK V OLEJI

INGREDIENCE: Česnek, olej, červená kapie, bobkový list, celý pepř, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, jednotlivé stroužky naskládáme do malých skleniček, proložíme je proužky papriky, kousky bobkového listu, několika zrnky pepře a nového koření a zalijeme olejem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Používáme k obložení pečeného masa, roštěnek nebo studených pokrmů. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÉ LEČO

INGREDIENCE: 2 kg paprik, 2 kg zralých rajčat, 2 větší cibule, 3 lžíce oleje, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vhodíme na olej a lehce ji osmahneme. Přidáme spařená, sloupnutá a pokrájená rajčata, přivedeme k varu a dusíme. Asi po 5 minutách vhodíme očištěné, semeníků a stopek zbavené papriky, nakrájené na nudličky. Dusíme ještě asi 10 minut, podle chuti osolíme a vařící nalijeme do skleniček. Hned uzavřeme víčky, obrátíme a necháme víčka vysterilovat, nebo raději vl ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | OKURKY RYCHLOKVAŠKY

INGREDIENCE: Okurky „nakládačky", na 1 l vody l lžíce soli, snítky kopru, vinné, višňové nebo dubové listy, několik stroužků česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Do pětilitrové lahve nebo podobné nádoby vkládáme očištěné a vidličkou propíchané okurky, prokládáme je koprem, listím a občas přidáme i česnek. Můžeme přidat i několik stroužků česneku, plátků křenu, nebo na prstýnky nakrájenou cibuli. Vše zalijeme osolenou vodou, na povrch položíme okvětí kopru, okurky přitlačíme dřevěným plátkem, aby nevyplav ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PIKANTNÍ ZELÍ

INGREDIENCE: 2 menší zelné hlávky bílého zelí, 5 mrkví, 2 červené řepy, 100 g česneku, l lžíce drceného kmínu, 1/2-1 lžička čili a soli, na l l vody 4 lžíce octa a 2 lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí rozpůlíme, vykrojíme košťály a hlávky rozdělíme na výseče, vhodíme je do vařící osolené vody a 5 minut vaříme. Pak vyjmeme a vkládáme po vrstvách do vymyté lahve od okurek. Každou vrstvu prosypeme kmínem, na kolečka nakrájenou mrkví, na plátky nakrájeným česnekem, špetkou čili, špetkou soli a plát ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PAPRIKOVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 1,5 kg paprik nebo kapií, 4 cibule, 500 g rajčat, 2 dl oleje, palička česneku, 1/2 dl octa, l lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné papriky rozkrojíme a vyjmeme semeníky. Papriky vhodíme do vařící mírně osolené vody a 5 minut povaříme. Pak je vyndáme a necháme okapat. Rajčata vhodíme do vařící vody, vyjmeme, polijeme studenou vodou a sloupneme. Cibuli oloupeme a osmahneme ji, přidáme pokrájená rajčata a na mírném ohni dusíme. Mezitím okapané papriky umeleme na masovém strojku a př ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÁ RAJČATA

INGREDIENCE: Dobře vyzrálá rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme, tvrdá narovnáme do čistých sklenic, měkčí rajčata pokrájíme na kousky a proložíme jimi ve sklenicích tvrdá rajčata. Uzavřené sklenice vložíme do sterilizačního hrnce a zahříváme je na 90 °C a při této teplotě sterilujeme: sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 130 minut, menší sklenice 25 minut. Pak sklenice ochladíme. Tip: Rajčata můžeme sterilovat také oloupaná: omytá ponoříme na cedníku postupně do vařící vody, po několika sekundác ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | DUNAJSKÝ SALÁT

INGREDIENCE: 2 kg rajčat, 2 kg cibule, 2 kg okurek nebo cuket, 2 kg paprik. Nálev: 6 dl vody, 3 dl octa, 2 dl oleje, 300 g cukru, 150 g soli, lžička celého pepře, lžička nového koření, 3 bobkové listy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, cibuli oloupeme, okurky očistíme (cukety oloupeme a vykrojíme semeníka), papriky rozkrojíme, vyjmeme stopku a semeníky. Všechnu očištěnou a připravenou zeleninu nakrájíme na proužky. Nálev povaříme 15 minut. Zeleninu promícháme, naplníme do sklenic, ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KYSANÉ OKURKY.

INGREDIENCE: Nálev: na 1 litr vody 30g soli, 30g cukru, na hrot nože kyseliny vinné. POSTUP PŘÍPRAVY: Malé, raději tenké okurky nakládačky omyjeme velmi pečlivě kartáčkem a v několikeré vodě splachujeme nebo hadicí stříkáme. Pak je asi na deseti místech jemně napícháme a složíme těsně do okurkových lahví. Přitom je prokládáme.zelenými listy, které právě máme, t. j. révovými rybízovými, višňovými nebo dubovými. Přidáváme stonky kopru s listím a okvětím a několik koleček křenu. Pod hrdlem láhve ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz