Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | TELECÍ ZADĚLÁVANÉ S HOUBAMI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg očištěného, kostí zbaveného telecího pecka se na úhledné kousky nakrájí a osolí. Drobně krájená cibule se do zlatova osmaží na 60 g omastku, maso se v tom podusí, zaleje vodou a nechá do měkka dusit. Asi 4 hříbky se jemně pokrájejí, na másle udusí a přidají k masu. Udělá se světlá, máslová jíška, zaleje se naběračkou vody nebo polévky, nechá povařit a procedí na maso. Příloha houskové knedlíky. ..

STARÉ RECEPY | BRAMBORY S OMÁČKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibulka se nechá zažloutnout na lžičce omastku, k tomu se přidá něco sekaných hříbků čerstvých nebo sušených (které se nechají 2 hodiny máčet ve vodě), chvilku se to osmaží, pak zaleje vodou se lžičkou polévkového koření nebo polévkou, osolí, okoření špetkou pepře, majoránky a stroužkem česneku, zasmaží se to světlou jíškou, do omáčky se dají menší brambory napolo uvařené a nechají dovařit. Nakonec se přidá zelená petrželka nebo pažitka. ..

STARÉ RECEPY | KVĚTÁKOVÉ SMAŽENKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ne zcela do měkka uvařený květák se najemno useká, přidá se k husté kaši z ovesných vloček a mléka, třeba sušeného, osmažená cibulka, česnek, pepř, podle potřeby soli, 1 vejce. Vše se dobře promíchá, může se přidat ještě nějaká lžička mléka a trochu strouhané housky. Na lívanečníku se pekou smaženky, můžou se ozdobit majonezou.Podávají s bramborovým salátem nebo zeleninu. ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ JEŘEBINY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Plody jedlého jeřáby, které se u nás nyní dosti hojně pěstují, dávají velmi chutný kompot, hlavně vhodný ke zvěřině. Bobule jeřábu se zbaví stopek, dobře omyjí, dají vařit do cukrového roztoku: 700 g cukru na 1 l vody. Téměř měkké se vyberou, dají do láhví, cukr se ještě na husto povaří,, vlije na jeřabiny a steriluje se 20 minut při 90°C. do cukru se může dát vařit kousek skořice a hřebíček. ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ JAM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Spadaná nezralá jablka se omyjí, rozkrájí na čtvrtky. Dají se do velkého nerezového hrnce, zalijí vodou, aby byla potopena, a dají se vařit. Když jsou do měkka rozvařená, nalijí se do řidšího plátna, uvázaného na obrácené židli a nechají bez lisování překapat. Šťáva se odměří a svaří na rychlém ohni na polovinu, přidá pak dle libosti cukru (na 1 l šťávy nejméně 250 g), pak asi ½ hodiny ještě prudce vaří, teplá nalije do sklenic a když ztuhla, pováže. Kaše zbylá po odkapán ..

STARÉ RECEPY | ŠVESTKY V LIHU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 5 kg umytých a osušených švestek se rozvaří a vyčistí 1 kg cukru v ½ vody. Do toho roztoku se opatrně vlije 1/8 l čistého lihu, v němž je rozpuštěno trochu salicylové kyseliny. Švestky se házejí do vařícího roztoku po vrstvách, když začínají pukat, rychle se vyndají a ukládají do větších láhví. Šťáva se pak ještě povaří a horká vlije na švestky. Druhého dne se šťáva slije, povaří, sebere pěna, horká opět na švestky vlije a po dvou dnech ještě jednou opakuje, ..

STARÉ RECEPY | PEČIVO K ČAJI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 180 g cukru, 4 vejce se třou ½ hodiny, poté se do toho vmíchá 250 g hladké mouky a nechá přes noc odpočinout. Ráno se do toho dá 5 g jedlé sody a ještě 250 g hladké mouky. Těsto se na vále dobře vypracuje, vyválí, vypichují různé tvary, kladou na pomazaný plech a do růžova upekou. II. Na vál se dá 250 g hladké mouky, do ní se rozdrobí 1/8 másla, poté se přidá 125 g cukru, vanilky a 3 na tvrdo uvařené rozetřené žloutky. Těsto se dobře zpracuje, rozválí, vykrajují se ..

STARÉ RECEPY | HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Mladá svíčková se očistí, protáhne slaninou, osolí, posype rozkrájenou cibulí, podleje rozpuštěným máslem a nechá v chladnu 3 dny odležet. Poté osmaží se na rozškvařené slanině s přidáním kousku másla všechna kořenová zelenina, cibule, přidá se několik celých pepřů, bobkových listů, asi 4 zrna nového koření a špetka tymiánu. Svíčková se peče v uzavřeném pekáči za občasného podlévání. Měkká pečeně se vyndá, nadbytečný omastek sebere, omáčka se zaleje kyselou smeten ..

STARÉ RECEPY | KRUPICOVÝ KNEDLÍK (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. ¼ l (asi 180 g krupice se poleje ¼ l vařícího mléka, rozmíchá a nechá vychladnout. Poté se přidá jedna nakrájená a na másle osmažená houska, 2 vejce a soli. Promíchá se to, těsto dá do ubrousku a vaří ½ hodiny. Nakrájejí se pak na plátky, sype osmaženou houskou, dle chuti i slazenou, mastí máslem. II. 250 g krupice se poleje 3/8 l vařícího mléka, dobře promíchá a nechá vychladnout. Poté se vmíchá 1 vejce, 1 žloutek, 2 pokrájené housky osmažené na ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÝ NÁKYP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 150 g cukru se utře se 3 žloutky, přidá 150 g strouhaných studených brambor, lžička kakaa, z 3 bílků sníh se 60 g ořechů. Peče se ½ hodiny, vychladlý plní marmeládou, též nahoře tence potře a posype strouhanými ořechy. II. 120 g cukru se utře s 3 žloutky. Pak se dá hrst strouhaných mandlí nebo ořechů, trochu skořice, hřebíčků, 300 g studených strouhaných brambor, vše dobře promíchá a konečně lehce zamíchá sníh z 3 bílků, trochu pečivového prášku nebo ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz