Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | SUŠENÉ TŘEŠNĚ NA ZPŮSOB ROZINEK

INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychlad ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | MELOUNOVÉ ČATNÍ

INGREDIENCE: 2 cukrové melouny (asi po l kg), 200 g cukru, 1/8 l jemného bílého vinného octa, 1 lžička kardamomových semínek, 1 lžička koriandrových semínek, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, větší špetka pepře, sůl, 2 hrsti meduňkových lístků. POSTUP PŘÍPRAVY: Meloun rozpůlíme a odstraníme jádra a vláknitou dužinu, která je uprostřed plodu. Poloviny melounů rozkrojíme asi na 3 centimetry široké proužky. Oddělíme dužinu od slupky a rozkrájíme ji na kostičky. Kostičky smícháme ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | PŘESNÍDÁVKA Z JABLK

INGREDIENCE: jablka - 3 kg,  cukr krupice 400 g, pudinkový prášek vanilkový - 2 balíčky.  POSTUP PŘÍPRAVY: Do oloupaných a nastrouhaných jablk přidáme 2 litry vody, cukr a vaříme 45 minut. V 1/2 litru vody rozmícháme a uvaříme pudinky a přidáme do jablečného pyré. Vše přepasírujeme přes sítko na hladkou kaši. Nemixujeme, protože se tak tvoří bublinky a přesnídávka by se zkazila! Plníme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Dobrou chuť přeje Idiska. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ŠVESTKOVÁ POVIDLA IV

INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých švestek, 500 g pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva ze 2 citrónů. POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté švestky vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, drcený hřebíček a vše důkladně promícháme. Vaříme v kastrolu za stálého míchání, dokud povidla nezhoustnou. Poté povidla odstavíme, necháme částečně vychladnout a plníme do nahřátých sklenic, uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JAHODOVÝ KOMPOT.

INGREDIENCE: a) Na 1 kg jahod 30 dkg cukru, sterilace 12 minut při 90 °C POSTUP PŘÍPRAVY: Vybrané, prostředně velké jahody s červenou dužinou opereme, vykroutíme kalichy a dáme do porcelánového hrnku, kde je prosypeme jemným pískovým cukrem a necháme stát přes noc, aby jahody pustily šťávu.Druhý den,jahody ve šťávě zahříváme zvolna až do varu, který nesmí být. delší než 1 až 2 minuty. Pak hned ovoce odtáhneme a ne necháme chladnout a proslazovat několik hodin. Teprve potom ovoce opatrně skládám ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JABLEČNÉ ČATNÍ.

INGREDIENCE: 1,5 kg jablk, 4 menší cibule, l hrnek cukru, l hrnek 8% octa, l lžička grilovacího koření, 1/2 lžičky kari, l stroužek česneku, l lžíce sójové omáčky.POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, odstraníme stopku a okvětí a jablka nakrájíme na kousky. Cibule sloupneme a rozčtvrtíme. Pak jablka i cibuli semeleme na masovém strojku, vlijeme do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni. Do rozvařené směsi přidáme cukr a necháme ho rozpustit, pak vhodíme koření, ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | MERUŇKY VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ.

INGREDIENCE: l kg meruněk, 200 g pískového cukru, na každou sklenici l lžíci vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme nebo jen otřeme hadříkem, po rýze je rozpůlíme, vyjmeme pecky a meruňky řeznou stranou skládáme do sklenice. Jednotlivé vrstvy ovoce prosypeme cukrem a na povrch přidáme lžíci horké, převařené vody. Sklenice hned uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce a 15 minut sterilujeme při 85 °C Po té době vyndáme z vody a necháme vychladit. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JAHODY VE VLASTNÍ ŠŤAVĚ.

INGREDIENCE: l kg zralých jahod, 400 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté jahody zbavené stopek rozmixujeme s cukrem. Směs nalijeme do menších lahví, zavřeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Použít se dají na poháry, do koktejlů nebo do palačinek. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | SUŠENÉ HRUŠKY.

INGREDIENCE: Miska sladkých vyzrálých hrušek, l lžička kyseliny citrónové, 1 l vody, l kg cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, stopky a okvětí a vkládáme je do vody okyselené kyselinou citrónovou (nebo octem). Když máme všechny hrušky připravené, scedíme je, opláchneme a necháme okapat, l l vody svaříme s l kg cukru, vložíme hrušky a necháme povařit asi 10-15 minut. Pak hrnec s cukerným roztokem a povařenými hruškami sundáme z ohně a necháme v chladu do druhého dne proslaz ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | OŘECHY V CUKRU JAKO KOMPOT.

POSTUP PŘÍPRAVY: použijeme ořechy nedozrálé, takové které můžeme dobře překrojit nožem. Ponecháme je celé a ve velké sklenici je zalijeme vodou. Vodu (studenou) musíme každý den měnit. Asi po 20 dnech získají ořechy tmavou barvu. Potom je dáme vařit. Zkoušíme jehlou, zda jsou dobře uvařené. Potom je vkládáme do sklenic. Prosypeme cukrem a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a sterilujeme ještě asi 30 minut při teplotě 85°C a potom je uložíme v temnu. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz