Recepty na xkuchtik.cz

OD BABIČKY | MORAVSKÝ VRABEC (Od Babičky)

INGREDIENCE: Vepřový bůček, plec bez kosti nebo ořez. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na stejné kousky. Dáme maso na pekáč, osolíme, okmínujeme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a drobně krájený česnek (na 1 kg masa 1 cibule a 4 stroužky česneku), podlijeme vodou a dáme péci. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Doměkka pečené kousky masa z pekáče vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmáhnem ..

OD BABIČKY | HOUSKOVÝ KNEDLÍK S DROŽDÍM (Od Babičky)

INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody nebo mléka, 2 housky, 10 g droždí, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí. Z vlažné vody nebo mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout, vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou housku, vše promícháme a asi hodinu necháme kynout. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři části a vypracujeme knedlíky. Vložíme je do vařící vody a vaříme 20 min ..

OD BABIČKY | HRACHOVÁ POLÉVKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 2 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, česnek podle chuti, 60 g hl. mouky, sůl, pepř, majoránka, polévkové koření, 1 žemle a lžíce sádla n osmažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách důkladně propláchneme, namočíme do studene vody a necháme nabobtnat asi 4-5 hodin. Poté přidáme trochu vody a uvaříme jej doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme tak světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a za častého míchání povaříme. Přidáme hr ..

OD BABIČKY | VAŘENÝ BŮČEK LAHŮDKOVÝ (Od Babičky)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg bůčku uvaříme s 15 stroužky česneku, 10 kuliček pepřů, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů a 1 lžíci soli (vaříme asi ¾ hodiny). Mezitím si připravíme kořenící směs: Smícháme 15 utřených stroužků česneku, 1 lžičku pepře, 1 lžičku sl. papriky, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku orientálního koření, to vše zakapeme tabaskem a worcesterovou omáčkou. Teplý bůček pomažeme ze všech stran touto kořenící směsí, zabalíme do alobalu a po vychladnutí ho dáme na 6 dní ..

OD BABIČKY | BRAMBOROVÉ PRECLÍKY (Od Babičky)

INGREDIENCE: 180 g vařených a nastrouhaných brambor, 180 g polohr. mouky, 1 vejce, 100 g tuku, vegeta, sůl, na posypání mák a na potření vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin zaděláme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Poté tvoříme preclíky, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.   ..

OD BABIČKY | GULÁŠ NA PIVĚ A ČESNEKU (od Babičky)

INGREDIENCE: 500 g vepřového masa (nejlépe kližky), 2,5 dl světlého piva, 1 lžíce hl. mouky, 4 stroužky česneku, krajíc staršího chleba, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájené na kostky osolíme, dáme na sádlo, trochu podlijeme pivem a dusíme doměkka. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme strouhaný chléb rozředěný a rozšlehaný s pivem. Poté zvolna provaříme na hustou hladkou omáčku. Omáčku okořeníme třeným česnekem, kmínem nebo muškátovým květem a ..

OD BABIČKY | ZELŇAČKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 kg brambor, sklenice kysaného zelí, hrst sušených hub (i vice), 250 ml šlehačky, 2 cibule, 4 stužky česneku, olej, ocet, hl. mouka, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, ml. sladká paprika, Maggi. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby necháme přes noc namočené ve vodě. Cibuli a česnek necháme zpěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je do 2,5 l vody. Přidáme 8 kuliček nového koření 5 bobkových listů, sůl a přivedeme do varu. Poté přidá ..

OD BABIČKY | ZELŇÁKY (Od Babičky)

INGREDIENCE: 800 g syrových brambor, 200 g kysaného zelí, 1 větší cibule, 1 vejce, sůl, ml. pepř, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájené zelí, nastrouhanou cibuli, vejce, pepř a sůl a vše promícháme. Na tuku dorůžova pečeme  placičky.   ..

OD BABIČKY | KOPROVÁ OMÁČKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 80 g kopru, ½ l vývaru z masa, kostí nebo masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky,¼ l šlehačky nebo ½ l smetany, sůl, cukr, ocet, lžička másla.   POSTUP PŘÍPRAVY: Do horkého tuku nasypeme hl. muku a připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, dobře rozšleháme, osolíme a za častého míchání vaříme asi 30 minut. Pak omáčku zalijeme šlehačkou nebo smetanou, krátce povaříme, mírně okyselíme převařeným octem, přisladíme podle chuti a znova krátce povaříme. Steri ..

OD BABIČKY | BRAMBOROVÁ ČESNEČKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 50 g oloupaných brambor, 5 stroužků česneku, sůl, kmín, 80 g sádla, petrželka, 2 krajíce tmavého chleba.   POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakájené brambory se solí a kmínem uvaříme na bramborový protlak. Na talíř dáme lžičku sádla, třený česnek jemně nasekanou petrželku a na nudličky nebo kostičky nakrájený chléb předem osmažený na tuku. Vše přelijeme rozvařenými bramborami. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz