xFonka Speciality týdne na xkuchtik.cz

MARINOVANÉ ZELÍ

INGREDIENCE: 10 kg zelí, 200 g soli, 7,5 dl octa, 2,5 litru vody, 0,5 kg cukru, 1 sáček kmínu, bobkový list.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme zelí osolíme a necháme spočinout do druhého dn. Poté dobře vymačkáme v ruce aby odtekla přebytečná voda. Zeli namačkáme do sklenic, zalijeme nálevem a uzavřeme.
Nálev: Svaříme vodu, ocet a koření, necháme vychladnout.

ČIMBUR (zapékané jehněčí maso)

INGREDIENCE: 600 g jehněčího nebo skopového masa, 60 g tuku, 120 g cibule, sůl, pepř, 4 vejce, 1 jogurt bez džemu, citrón.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozkrájíme na nudličky nebo umeleme. V pekáči rozpálíme část tuku a maso na něm opečeme dočervena. Na druhé části tuku osmažíme rozkrájenou cibuli a přidáme ji k masu: maso osolíme opepříme a udržujeme horké. Vejce rozšleháme s jogurtem, osolíme a nalijeme na maso. Dáme do horké trouby na 10 až 15 minut, aby se jogurt s vejci a s masem zapekl. Pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s chlebem.

ZAJÍC CIBULÁČ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: na kamenném nebo porculánovém kastrole se rozehřeje slanina, přidá se lžíce sádla a jako ořech másla, všecka kořenová zelenina a nakrájená cibule, bobkový list, asi 4 zrna nového koření a 10 zrnek pepře, trocha tymiánu. Do osmažené zeleniny se vloží na dílky nakrájený malý zajíček nebo předek z velkého zajíce, dusí se pod poklicí, až vysmáhne, pak podleje a dusí dále do měkka. Poté se do toho rozstrouhá 1 větší cibule, zamíchá a povaří. Tím šťáva zahoustne a nabude velmi dobré chuti. Maso se dá na mísu a šťáva se na ně procedí. Podává se s brambory.

PAŠTIKA Z BAŽANTA

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěného bažanta vypereme a rozčtvrtíme, vepřový bůček nakrájíme na kostky. V rozpuštěném tuku a jedné třetině slaniny nakrájené na drobné kostičky slabě osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme připraveného bažanta, bůček a husí játra, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Zpola udušeného bažanta a bůček vykostíme, vše rozkrájíme na jemné kousky, semeleme asi třikrát až čtyřikrát na masovém strojku s cibulkou a tukem. Do jemné mleté masové směsi přidáme vejce, paštikové koření, podle potřeby přisolíme, přidáme smetanu a vyšleháme metlou, aby byla paštika jemná, lehká a světlá. Do vymíchané paštiky zamícháme lanýže anebo žampiony a malé množství slaniny nakrájené na kostičky. Paštikové tvořítko vyložíme slaninou nakrájenou na tenké plátky, vyplníme připravenou paštikou, přikryjeme slaninou, uzavřeme víkem, převážeme motouzem a vaříme v páře asi 1 hodinu. Prochladlou paštiku vyklopíme z tvořítka na prkénko s pergamenovým papírem a necháme v chladné místnosti do druhého dne vychladnout. Vychladlou paštiku podáváme nakrájenou na úhledné plátky jako studený předkrm. Podáváme s bílým pečivem.

SRNČÍ HŘBET NA ŠŤÁVĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: hřbet ze srnce, několik dní v kůži odleželého, může se upraviti ihned, nebo osolit, potřít jalovcem nebo polít máslem, uložit do kamenné nádoby a něčím těžkých zatížit. Takto se nechá v létě 2 dny ve studeném sklepě, v zimě třeba i týden odležet. Poté se vyjme, jalovec otře čistou utěrkou, hřbet protáhne slaninou. Na pekáč se dá na máslo a sádlo nakrájená cibule, petržel, celer, mrkev, několik zrnek nového koření, pepře, 3 hřebíčky, bobkový list a špetka tymiánu. Nechá se zažloutnout, hřbet na to vloží, chvíli podusí a v troubě peče do měkka. Podlévá se vodou a asi 1/8 l červeného vína. Upečený se vyndá, úhledně rozkrájí, šťáva se zapráší moukou, nechá povařit a procedí na maso. Za příkrm rýže, bramborové opečenky.

OVČÍ OCÁSKY ( Čína)

INGREDIENCE: 1 kg jehněčího, 1 cibule, 1 lžičky glutasolu, 1 vejce, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičky maizeny, mletý pepř, sůl, olej, čínská omáčka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme í s cibulí, přidáme glutasol, vejce, sójovou omáčku, maizenu, pepř, sůl a důkladné promícháme. Ze směsi vyválíme ocásky necelé 2 cm silné a asi 8 cm dlouhé, potřeme olejem, napíchneme na špejle a opečeme na grilu. Podáváme s rýži a čínskou omáčkou.

AZTECKÁ KAPSA ( Mexiko)

INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, 1 lžička tlučeného koriandru, 3 větší zelené pálivé papriky, 6 plátků ementálu, 1 stroužek česneku, 30 g slaniny, červený paprikový olej , sůl, 1 pomeranč.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety ze strany nařízneme, mírně naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélné rozříznuté oloupané a očištěné papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou nebo párátkem, pokapeme červeným olejem a necháme 3 hodiny uležet. Uleželé opečeme na roštu nebo grilu po obou stranách, osolíme a podáváme pokapané šťávou z pomeranče.

TÁS KEBAB (Gruzie)

INGREDIENCE: 1,5 I vody, sůl, 50 g sádla, 600 g prosáté kukuřičné mouky, 1 kg skopového masa, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžičky adžiky, 6 rajčat, tuk na vymazáni pekáče.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařící osolené vody dáme sádlo a za stálého míchání sypeme kukuřičnou mouku. Za stálého míchání povaříme až začne houstnout na kaši, pak ji dáme do tukem vymazaného a kukuřičnou moukou vysypaného pekáče a povrch uhladíme. Maso umeleme s cibulí, přidáme sůl, pepř, adžiku, důkladně promícháme. Ve vrstvě naneseme na kukuřičnou kaši a dáme péct do trouby. Po půlhodině dáme na maso drobné nakrájená oloupaná rajčata a dopečeme. Hotový pokrm krájíme na čtverce a podáváme.

FRANCOUZSKÝ BOEUF BOURGIGNONE

INGREDIENCE: 250 g slaniny, 4 lžíce koňaku, sůl, mletý pepř, petrželka, 1 lžičky tymiánu, 1,5 kg zadního hovězího masa, 1 l červeného vina, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 1 lžička tymiánu, 5 kuliček pepře, 100 g másla, 250 g čerstvých hub, 250 g malých cibulek, maizena.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z části slaniny nakrájíme 6 až 8 plátků, které marinujeme 30 minut ve směsi koňaku, soli, pepře, sekané petrželky a tymiánu. Zbylou slaninu uschováme. Hovězí maso po délce nařízneme, do zářezů vložíme plátky marinované slaniny a maso pevně svážeme bílou nití. Takto připravené maso marinujeme 24 hodin ve vině, do kterého jsme přidali jednu drobné nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek, mrkev, tymián a celý pepř. Druhý den vyjmeme maso z marinády a marinádu scedíme. Na másle opečeme napřed maso ze všech stran, pak přidáme zeleninu z marinády a osmažíme. Zalijeme scezenou marinádou, kotlík nebo hrnec uzavřeme a na mírném ohni vaříme, až je maso měkké. Mezitím nakrájíme zbylou slaninu na nudličky a osmahneme na ní na větši kusy nakrájené houby a zbylou cibuli. Maso vyjmeme z hrnce a uschováme v teple. K cibuli s houbami přecedíme vývar z masa a zahustíme maizenou. Maso krájíme napříč na tenké plátky a na talíři obložíme cibulí s houbami a přelijeme omáčkou. Podáváme s makaróny.

MARINOVANÁ JEHNĚČÍ ŽEBÍRKA

INGREDIENCE: 6-8 jehněčích žebírek, 4 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, olej na opékání.

POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka odblaníme a zbavíme tuku, při okrajích nařízneme a naklepeme. Česnek utřeme se solí, smícháme s olejem, s octem a s trochou pepře. Směsí žebírka potřeme po obou stranách, složíme na sebe do misky a necháme v chladnu asi dvě hodiny odpočinout. Okapané v horkém oleji po obou stranách opékáme šest až osm minut. Podáváme s opékanými brambory a se špenátem.

 

 

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

KVĚTÁK ZAPEČENÝ SE S ..

INGREDIENCE: 2 květáky, 250 g salámu, 4 vejce, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, namočíme do stu ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KRÁLÍK ..

INGREDIENCE: 1 králíka, 1 malé hlávky zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 1 červená kapie, sůl, 1 lžička kari, 1 dcl bílého vína, 1 dc ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KOBLIHY ..

INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na sma ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ SEKANÁ ..

INGREDIENCE: 250 g tučného vepřového bůčku, 250 g telecího masa, 250 g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, mušká ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ VÁNOČKA ..

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 4 ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ MAZANEC ..

INGREDIENCE: 220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g dro ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz