xFonka Speciality týdne na xkuchtik.cz

HOVĚZÍ KARBANÁTKY NA ROŠTU (Bulharsko)

INGREDIENCE: 500 g hovězího masa zadního, 2 cibule, podle chuti sůl, a mletého pepře, sekaná petrželová nať, 2 lžíce oleje, 1 dl vody.

​POSTUP PŘÍPRAVY: Kvalitní hovězí maso nakrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku. Přidáme sůl, pepř, jemně usekanou zelenou petrželovou natí a zalijeme studenou vodou a důkladně propracujeme. Cibuli jemně nakrájíme, promačkáme se solí a smícháme s masovou směsí. Rukou namočenou ve vodě formujeme karbanátky, které pečeme na roštu potřené olejem. Karbanátky obracíme a vyndáváme kleštičkami. Podáváme s různými přílohami a saláty.

GULAŠ Z DANČÍHO MASA

INGREDIENCE: 1 kg dančí plece s kosti, 75 g rostlinného tuku, 100 g cibule, česnek, 75 g rajčat, 50 g hladké mouky, sůl, trochu majoránky, papriky a pepře.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a osmažíme na celé dávce tuku do zlatova, zamícháme mletou papriku, zalijeme trochou vařící vody, přidáme očištěné na stejnoměrné kostky nasekané maso, pepř, majoránku, sul, krájená rajčata, třený česnek, zamícháme a dusíme přikryté pokličkou. Když Je maso napolo dušené, necháme šťávu vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou tolik, aby byla řídká šťáva, dodusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme drátěnou naběračkou, šťávu vydusíme do zhoustnutí, až se nám počne oddělovat tuk. Pak přecedíme přes jemný cedník na dušené maso a podáváme s přílohou.

MUŠLOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 400 g mušlí v konzervě (slávky), 50 g másla, 1 litr rybího vývaru, 150 ml mléka, 150 ml smetany, 2 lžíce škrobové moučky, 4 rajčata, 2 žloutky, sůl, bílý pepř, rozmarýn, šafrán.

POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme cibuli s česnekem, zalijeme vývarem, přidáme oloupaná a vyjadřincovaná rajčat, sůl a pepř. Vaříme asi 10 minut.Škrobovou moučku smícháme s mlékem, přidáme k vývaru a za stálého míchání vaříme ještě 10 minut. Přidáme mušle i s nálevem a špetku šafránu. Žloutky smícháme se smetanou a na závěr s nimi zjemníme polévku, posypeme sekaným rozmarýnem a podáváme.

JEHNĚČÍ DUŠENÉ SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí zadek se protáhne slaninou a osolí. Na kastrol se dá kousek másla, kousek drobně krájené šunky nebo uzeného masa, mrkev, petržel, cibule, maso na to vloží a dusí podlévané polévkou pod poklicí do měkka. Poté se maso vyndá, šťáva se zasmaží hnědou jíškou, zakápne citronovou šťávou a trochu osladí. Nechá se to povařit a vleje na maso, které musí přijít co možná horké na stůl. K tomu nudle, makarony nebo noky.

PIKANTNÍ HOVĚZÍ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na tento guláš vezme se 500 g kližky a 200 g kostí. Na rozpáleném omastku zapění se s pálivou paprikou 2 velké cibule, kosti rozsekané na menší kousky se v tom osmaží, pak teprve přidá maso, osolí, opepří, okoření majoránkou, tymiánem a hořčicí, dusí jako obvykle u guláše. Poté se vyberou kosti a do guláše rozdrobí kus domácího chleba a maso dusí do měkka. Chléb zahustí omáčku, která se necedí. Může se do ní ještě přidat nakonec česnek utřený se solí, majorán a rozsekaná kyselá okurka.
Přiloha: Domáci knedla nebo kolínka 

RUMFORDSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 100 g řídkých kostí se rozseká na kousky a dá vařit s kořenovou zeleninou. V jiné nádobě se uvaří asi 60 g hrachu, 24 hodin máčeného, může být ovšem i předem uvařený. Měkký hrách se protře do přecezeného odvaru, do vařícího přidá se asi50 g spařených krupek a když jsou již polo uvařené, asi třikrát tolik na kousky nakrájených bramborů. Osolí se a vaří, až jsou brambory i kroupy měkké. Okoření se a naleje na osmažený chléb do mísy. Tato polévka má mnoho obměn. Místo kořenové zeleniny může se dát nakrájená kapusta nebo zelí nebo i červená řepa. Místo hrachu mohou být fazole, čočka nebo kukuřičná krupice, místo krup ovesné vločky, pohanka nebo jáhly, místo kostí kůže ze slaniny nebo vepřová nožička, která se na drobno po uvaření do polévky nakrájí.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK OD BABIČKY II

INGREDIENCE: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, citrónová kůra, tuk na vymazání formy, moučkový cukr na pocukrování, forma beránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem Přidáme prosetou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200°C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180°C Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme podle vlastní fantazie.

SRNČÍ JÁTRA NA MÁSLE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Čerstvé srnčí játra se máčejí několik hodin v mléce, pak se nakrájejí na tenké plátky, opekou po obou stranách na másle se zpěněnou cibulkou. Zapráší se moukou, podlejí se trochou vody s octem nebo citronem a přikryté dusí do měkka. Solí se až před podáváním.

HUSÍ KRKY PLNĚNÉ JÁTRY

INGREDIENCE: 4 kůže z husích krků, 50 g slaniny, 50 g cibule, 10 g česneku, několik celých pepřů, 30 g hladké mouky; nádivka: 100 g telecího masa, 100 g vepřového masa, 100 g husách jater, 50 g slaniny, špetka mletého pepře, špetka mletého zázvoru, 150 g vařené rýže, 2 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kůže z husích krků na jednom konci zašijeme a naplníme připravenou - Nádivkou: Telecí a vepřové maso i husí játra nakrájíme na kostičky. Směs opepříme, osolíme, přidáme zázvor. Vložíme na rozpálenou slaninu a na dozlatova osmaženou cibuli. Vše prudce osmáhneme, přidáme vařenou rýži, zamícháme a zahustíme dvěma vejci. Směsí plníme připravené husí krky, otvory zašijeme a krky dusíme na slanině s cibulí, česnekem a s celým pepřem. Dušené plněné krky vyndáme. Šťávu vysmahlou až na tuk zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru nebo vodou a vaříme tak dlouho, až je šťáva zahoustlá. Scedíme přes jemný cedník. Plněné krky krájíme na úhledné šikmé plátky a zalijeme scezenou šťávou. Podáváme s maštěnými brambory sypanými sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.

HUSÍ STEHNA V ŠOULETU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Sádlo pod stehny se vykrojí, kůže se natáhne přes maso na řezu a sešije, načež se stehna pekou jako husa. Nebo se z nich udělá výtečný ŠOULET: Stehna, stažená částečně z kůže a největšího sádla, se odusí na cibulce, zapěněné na husím sádle, hodně podlejí a nechají do poloměka uvařit. Aspoň 12 hodin máčený hrách se uvaří téměř do měkka, asi stejné množství velkých krup se spaří a ve vodě téměř do měkka uvaří. Nejlépe v troubě pod pokličkou, aby se nepřipálily a zůstali suché. Obojí se smíchá dohromady s trochou utřeného česneku. Husím sádlem se vymastí ohnivzdorný pekáč, dá se do něj polovice smíšeniny, pak se položí stehna, rozsekaná na několik kousků, na to dá ostatní hrách s kroupami, zaleje se to tučnou polévkou, v níž se stehna vařila a peče se asi hodinu v troubě.
Není-li husa příliš tučná, ponechá se kůže na stehnách, jen sádlo se trochu vykrájí. Má-li být pokrmu více, přidá se ke stehnům i biskup. Podává se s kyselou okurkou a chlebem. Též se mohou stehna a křídla dusit jako telecí maso a podávat s rýží nebo brambory a nějakým zeleninovým salátem.

 

 

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

KARPATSKÝ GULÁŠ. ..

INGREDIENCE: 700g zvěřiny bez kostí (srnčí, jelení, z černé zvěře, případně i zaječí), 60g slaniny, 2 cibule, sůl, sladká mletá pa ...

Celý recept

GRILOVANÉ SVÍČKOVÉ Ř ..

INGREDIENCE: 4plátky svíčkové, 4 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, 150g majonézy, 2 stroužky česneku, 2 sterilované okurky. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky sví ...

Celý recept

OŠKVARKOVÉ TYČINKY ..

INGREDIENCE: 250 g polohrubej múky, 200 g škvarek, 2 dcl mlieka, 20 g droždia, 1 vajcový žĺtok, mleté čierne korenie, soľ. POSTUP PRIPRAVY: Do ...

Celý recept

KEBAB ŠČOKLA (z Ostr ..

"Čokla pacneme pantokem. Dyš němame čokla bo pantok, toš na Ostravje dem do řeznika a cap-carap vepřovy buček." :-) Teď važně. POSTUP PŘÍPRAVY: Kil ...

Celý recept

NOVOROČNÍ ZELŇAČKA ( ..

INGREDIENCE: 250 g hovězího masa, 3 lžíce oleje, 2 velké oloupané cibule, 1 ½ lžíce ml. papriky, 25 g sušených hub, 250 g vepřového masa, 160 g ...

Celý recept

VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA ..

INGREDIENCE: 1 očištěná rybí hlava, vnitřnosti (jikry nebo mlíčí), 2 cibule, 2 bobkové listy, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 2 lžíce hrubé mouky n ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz