xFonka Speciality týdne na xkuchtik.cz

SRBSKÉ HOVĚZÍ NA JEHLE

INGREDIENCE: 1 kg hovězího roštěnce v celku, sůl, olej, 6 paprik, 6 cibulí, 6 rajčat, 6 brambor, vývar.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na větší kousky, osolíme, potřeme olejem a necháme 1 hodinu uležet. Mezitím nakrájíme papriky na větší kostky, cibuli, rajčata a brambory na silnější plátky (asi 1 cm). Vše s masem střídavé napichujeme na jehly nebo na špejle, dáme do pekáče, osolíme a upečeme. Jehly v průběhu pečení potíráme olejem a mírné podléváme vývarem. Podáváme s rýží.

ŠAŠLIK UZBECKÝ

INGREDIENCE: 1 kg prorostlého skopového masa, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 lžičky anýzu nebo mleté skořice, mletý pepř, 1 lžíce octa, olej, 2 červené papriky, 2 cibule, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na větši kousky, smícháme s pálivou paprikou, tlučeným anýzem nebo skořicí, pepřem, zakápneme octem a olejem a necháme přes noc uležet. Druhý den napichujeme na jehly střídavě maso a na kostičky nakrájenou papriku a cibuli, opečeme na dřevěném uhlí. Při pečeni osolíme a potíráme olejem. Podáváme s bílým chlebem.

HUSÍ JÁTRA DUŠENÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na lístky pokrájená husí játra se dusí na sádle s osmaženou cibulkou asi ¼ hodiny za potřebního podlévání vodou. Když jsou měkká a šťáva vysmáhla, zapráší se moukou, zalejí, aby bylo přiměřeně šťávy, a osolí se teprve před nesením na stůl, aby neztvrdla.

VELIKONOČNÍ KRÁLIK

NREDIENCE: 150 g cibule, 1500 g králík, 20 g sůl, slanina, česnek.
Marináda: 350 ml voda, 50 g plnotučná hořčice, 100 ml rostlinný olej, 5 g mletá sladká paprika, bobkový list, nové koření, koření na divočinu, rozmarýn.POSTUP PŘÍPRAVY:  Králíka bez vnitřností a hlavy naporcujeme, osolíme, opepříme, prošpikujeme slaninou a česnekem, naskládáme do pekáče a posypeme cibulí nakrájenou na kroužky.
Do misky nalijeme olej, přidáme všechny ingredience na marinádu a krátce rozmícháme. Potom přilijeme vodu a rozšleháme. Takto vzniklou marinádou zalejeme králíka, přikryjeme víkem pekáče a necháme v chladu (ledničce) do druhého dne marinovat.
Potom přikrytého naloženého králíka vložíme do studené trouby nastavené na 210 °C a pečeme 2 hodiny. Při pečení občas podlijeme výpekem. Asi 30 minut před koncem pečení porce obrátíme a dopečeme bez víka. Do výpeku případně přilijeme vodu.
Příloha: Bramborové šišky a kysané zelí.

JEHNĚČÍ PLECKO S NÁDIVKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do plecka se udělá kapsa a naplní se touto nádivkou: Asi 200 g dušeného hovězího a 100 g syrového uzeného masa se umele, přidá se žemle máčená v mléce, osolí, opepří, přidá se sekané zelené petrželky, strouhané cibule, dle chuti též trochu muškátového oříšku a 1 vejce. Vše se dobře promíchá. Nadité plecko se zašije nebo omotá nítí, osolí a peče na másle asi hodinu do zlatohněda. Podává se s brambory a špenátem. Může se plnit i obyčejnou houskovou nádivkou. 

PAŠTIKA Z HUSÍCH JATER S VEPŘOVÝM BŮČKEM

INGREDIENCE: 500 g tučných husích jater, 300 g syrového vepřového bůčku, 150 g anglické slaniny, 1 vejce, několik lžic smetany, 60 g škvařeného husího sádla, 1 cibule, paštikové koření, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme cibuli a udusíme na kousky pokrájený bůček s pokrájenými játry. Vše několikrát umeleme na masovém strojku. Do směsi přidáme vejce, podle potřeby smetanu, koření a sůl. Metlou hodně našleháme a nakonec vmícháme třetinu slaniny pokrájené na kostičky. Tvořítko vyložíme zbylou slaninou naplníme paštikou, zakryjeme pomaštěným pergamenem uzavřeme a vaříme nejméně jednu hodinu.

SEKANÁ ZE ZAJEČÍCH JATER (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Játra, plíce a srdce zaječí se umele s 500 g tučného vepřového masa a jednou cibulí, naposledy asi ½ housky k vymletí masa. Přidá se vejce, kousek krájené slaniny a dle potřeby strouhané housky, soli se to, opepří, dobře promíchá, udělá šiška, dá se do vymazaného pekáče, poklade proužky slaniny, nechá chvilku zapéci, pak horkou vodou nebo polévkou podleje. K tomu bramborová kaše.

DIVOKÁ KACHNA PO ČESKU

INGREDIENCE: 1 divoká kachna, 200 g jablk, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g cibule, 60 g másla, 40 g slaniny, 1/4 l hovězího vývaru, 100 g brusinek, 50 cl červeného vína, citrónová kůra, šťáva, pepř, nové koření, trochu hladké mouky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou a opranou kachnu osolíme a naplníme celými oloupanými jablky. Rozkrájenou kořenovou zeleninu a drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle s kostičkami slaniny a zalijeme ji hovězím vývarem. Přidáme koření a na tomto základě dusíme divokou kachnu do měkka. Pak ji vyjmeme, zeleninu vydusíme do tuku, přidáme brusinky, červené víno, citrónovou šťávu a kůru, řádně provaříme a procezenou šťávu nalijeme na rozporcované maso.

NOVOROČNÍ ZELŇAČKA ( Naše od Jarky a Vaška )

INGREDIENCE: Poměr surovin je daný opět chuti a fantazii „to značí všeho přiměřeně“.Ale pozor nesmí tam scházet tyto ingredience jinak to nebude ono.
Kysané zelí které předvaříme zvlášť, syrové brambory, cibuli, česnek, vepřové žebra, uzené vepřové žebra, hovězí žebro na polévku, uzená klobása, kořenová zelenina, sušené houby, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, Vegetu, ml. papriku, olej a hl. mouka na jíšku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Dáme vařit na 20 min. do většího hrnce hovězí maso, cibuli,Vegetu, houby a koření vložené do plátěného sáčku. Poté přidáme vepřové a uzené žebra a vaříme do změknutí. Maso vyndáme a obereme.
Do vývaru vložíme předvařené zelí a vývar ze zelí (podle toho kdo jak chce mít polévku kyselou, my dávám jen trochu), brambory nakrájené na kostičky a vaříme do poloměkka, vyndáme sáček s kořením, přidáme klobásu, obrané maso a vaříme ještě asi 10 min. Mezitím si připravíme světlou jíšku kterou necháme mírně vychladnout a vmícháme do ní papriku a dáme ji úplně vychladnou. Polévku přivedeme do varu a postupně do ní zavařujeme jíšku až je polévka mírně hustá.
Nakonec do ní přidáme rozetřený česnek a již nevaříme. Polévky vaříme okolo 5-6 l a vaříme ji den nebo dva před Silvestrem ona se dobře proleží a je jemnější a chutnější. Děti jak přijdou k nám tak nám ji skoro všechnu co nám zbyla snědi. 

MUJ VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT ( Vaškuv )

Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný.
Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience až dospějí k finálnímu výrobku.INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer,sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku ( je k dostání v domácích potřebách ) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.  

 

 

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

KVĚTÁK ZAPEČENÝ SE S ..

INGREDIENCE: 2 květáky, 250 g salámu, 4 vejce, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, namočíme do stu ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KRÁLÍK ..

INGREDIENCE: 1 králíka, 1 malé hlávky zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 1 červená kapie, sůl, 1 lžička kari, 1 dcl bílého vína, 1 dc ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KOBLIHY ..

INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na sma ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ SEKANÁ ..

INGREDIENCE: 250 g tučného vepřového bůčku, 250 g telecího masa, 250 g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, mušká ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ VÁNOČKA ..

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 4 ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ MAZANEC ..

INGREDIENCE: 220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g dro ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz