xFonka Speciality týdne na xkuchtik.cz

MARINOVANÁ JEHNĚČÍ ŽEBÍRKA

INGREDIENCE: 6-8 jehněčích žebírek, 4 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, olej na opékání.

POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka odblaníme a zbavíme tuku, při okrajích nařízneme a naklepeme. Česnek utřeme se solí, smícháme s olejem, s octem a s trochou pepře. Směsí žebírka potřeme po obou stranách, složíme na sebe do misky a necháme v chladnu asi dvě hodiny odpočinout. Okapané v horkém oleji po obou stranách opékáme šest až osm minut. Podáváme s opékanými brambory a se salátem.

ZAJEČÍ GULAŠ (Rumunsko)

INGREDIENCE: 800g zaječích předků, 2 lžíce sádla, 150g cibule, 100g uzeného vařeného bůčku špetka sladké mleté papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, podle chuti sůl, 1 dl kyselé smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí předky odblaníme a nakrájíme na kousky. V kastrole na sádle zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme uzený bůček nakrájený na větší kostky a vše opečeme do růžova. Zaprášíme paprikou, přidáme nakrájené maso, osolíme, podlijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Před podáním zalijeme kyselou smetanou. Příloha: noky

KAŠTANOVÝ KEBAM – Turecko.

INGREDIENCE: 100 g másla, 4-5 cibulí, 600 g skopového masa, 1 kg jedlých kaštanů, voda, 3 lžíce hnědého nebo třtinového cukru, sůl, 200 ml bílého vína.

POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kousky nakrájené maso, opečeme a podusíme. Potom k masu přidáme pečené sekané kaštany (které jsme před pečením naříznuté máčeli 3 hodiny ve vodě), cukr, sůl, případně zředíme vínem a dodusíme. Podáváme v hlubších miskách bez přílohy nebo jen s chlebem.

BAMI GORENG – Indonésie.

INGREDIENCE: 1 baliček širokých nudlí, 6 lžic oleje, 3 cibule, 3 mrkve, 6 stroužků česneku, 2 brambory, 3 listy zeli, 1 lžička chilli, 1 lžičky kuliček koriandru, 4 rajčata, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, 500 g skopového nebo vepřového masa, 2-3 pórky, sambal oelek ( viz. omáčky), (3 hrnky rýže).

POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a uchováme v teple. V pánvi osmahneme na polovině dávky oleje na půlkolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou mrkev a česnek, nahrubo strouhané brambory, na kostičky krájené zeli, přidáme chilli, tlučený koriandr, drobné nakrájená rajčata, sójovou omáčku, osolíme a podusíme. Do hluboké pánve dáme zbylý olej, rozehřejeme a opečeme na kostky nakrájené maso. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, opečeme, přidáme nudle, zeleninovou směs, na ohni důkladné promícháme, až je každá nudle obalená. Podáváme s omáčkou sambal oelek. Bami goreng je nejlepší z domácích nudlí, které po vyválení nekrájíme, ale necháme uschnout v celém plátu. Usušené rozlámeme na hrubé, nepravidelné kusy. Tyto nudle jsou k dostání v Maďarsku. Pokrm můžeme připravit i z rýže a získáme nasi goreng.

JUGOSLÁVSKÁ PLESKAVICE S CIBULÍ

INGREDIENCE: 500 g zadního hovězího masa, sůl, mletý pepř, 2-3 cibule, 3 lžíce oleje.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso jemně umeleme, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a znovu promícháme. Z takto připravené směsi vytváříme asi 1 cm silné placičky, které na rozehřátém oleji z obou stran opékáme. K pokrmu podáváme chléb a kyselé okurky.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK XI

INGREDIENCE: 4 vejce, 240 g cukru krupice, ½ sklenice oleje, ½ sklenice mléka, 350 g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g ml. vlašských ořechů, 70 g kandovaného ovoce, 30 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přilijeme olej a vlažné mléko, vsypeme mouku s práškem do pečiva, ořechy, kandované ovoce, rozinky a přidáme rum. Vše smícháme dohromady. Vznikne hustší lité těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy beránka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 45 minut.

HUSÍ KRKY PLNĚNÉ JÁTRY

INGREDIENCE: 4 kůže z husích krků, 50 g slaniny, 50 g cibule, 10 g česneku, několik celých pepřů, 30 g hladké mouky; nádivka: 100 g telecího masa, 100 g vepřového masa, 100 g husách jater, 50 g slaniny, špetka mletého pepře, špetka mletého zázvoru, 150 g vařené rýže, 2 vejce.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kůže z husích krků na jednom konci zašijeme a naplníme nádivkou.
Nádivka: Telecí a vepřové maso i husí játra nakrájíme na kostičky. Směs opepříme, osolíme, přidáme zázvor. Vložíme na rozpálenou slaninu a na dozlatova osmaženou cibuli. Vše prudce osmáhneme, přidáme vařenou rýži, zamícháme a zahustíme dvěma vejci.
Směsí plníme připravené husí krky, otvory zašijeme a krky dusíme na slanině s cibulí, česnekem a s celým pepřem. Dušené plněné krky vyndáme. Šťávu vysmahlou až na tuk zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru nebo vodou a vaříme tak dlouho, až je šťáva zahoustlá. Scedíme přes jemný cedník. Plněné krky krájíme na úhledné šikmé plátky a zalijeme scezenou šťávou. Podáváme s maštěnými brambory sypanými sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.

ZAJÍC PO DALMATSKU (Jug. – Dalmácie)

INGREDIENCE: 800 g zaječí zadní části a hřbetu, 4 lžíce oleje, 150 g slaniny, 1 l bílého vína, 4 citróny, hlavička česneku, zelená petrželka, špetka hrubě tlučeného pepře, podle chuti sůl, zaječí játra a srdce.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí zadek odblaníme nařízneme v kloubech, protáhneme proužky slaniny a osolíme. Na přiměřeně velkém pekáči prudce opečeme na oleji, podlijeme vodou a za stálého polévání výpekem pečeme do poloměkka. Mezitím si připravíme ze zbývajícího oleje, vína, sekané petržele, utřeného česneku, citrónové šťávy a pepře mořidlo, do kterého rozsekáme nadrobno zaječí srdíčko a játra a vlijeme na zajíce, kterého jsme naporcovali. Pak zvolna pečeme pod pokličkou, až je měkké. Ozdobíme různou oblohou.

SLEPICE SE SLANIOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Není-li slepice příliš stará, nejlépe 2-3 roky, dá se upravit pečená velmi chutně takto: Vykuchaná a dobře očištěná se osolí vně i uvnitř a nechá asi 2 dny ve studenu odležet. Před úpravou potře se špetkou jedlé sody, aby maso zkřehlo, protáhne se hodně slaninou, do ní se dá několik zrnek jalovce a kousek cibule. Dá se do hlubokého kastrolu, naleje na ní asi litr vařící vody, dobře se přikryje a vaří, až začne měknout. Nejlépe je k tomu větší Papinův hrnec. Pak se dá do trouby a pomalu peče, polévá se po povrchu šťávou z vody, v níž se vařila, případně ještě podleje a obrátí. K tomu rýže a kompot nebo brambory a okurkový salát.

MUJ VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT ( Vaškuv )

Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný.
Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience, až dospějí k finálnímu výrobku.INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou (aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, šunkový salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji, a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku (je k dostání v domácích potřebách) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.

 

 

 

 

xFonka Nejnovější na xkuchtik.cz

KVĚTÁK ZAPEČENÝ SE S ..

INGREDIENCE: 2 květáky, 250 g salámu, 4 vejce, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, namočíme do stu ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KRÁLÍK ..

INGREDIENCE: 1 králíka, 1 malé hlávky zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 1 červená kapie, sůl, 1 lžička kari, 1 dcl bílého vína, 1 dc ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ KOBLIHY ..

INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na sma ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ SEKANÁ ..

INGREDIENCE: 250 g tučného vepřového bůčku, 250 g telecího masa, 250 g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, mušká ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ VÁNOČKA ..

INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 4 ...

Celý recept

VELIKONOČNÍ MAZANEC ..

INGREDIENCE: 220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g dro ...

Celý recept

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz