INGREDIENCE: 100 g hladké mouky, 150 g másla, 1,5 l telecího vývaru, cibule, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika, 100 g pórku, 100 g celeru,100 ml smetany. Na noky: 2 vejce, hrubá mouka, pažitka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kávovou lžičku mleté papriky, mouku a připravíme jíšku. Zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem a provaříme asi 20 minut. Z vajec, mouky, pažitky a soli umícháme hustší těstíčko. Kávovou lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme je do ..
INGREDIENCE: 1 kostka masoxu, 1/3 sáčku sójového granulátu, 1 cibule, lžíce oleje, drcený kmín, lžíce sladké červené papriky, lžíce hl. Mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V litru vody uvaříme masox a do vývaru na dvě hodiny dáme sójovy granulát. Pak na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme přecezené granule a chvíli dusíme. Zasypeme moukou, ochutíme kmínem, paprikou, zamícháme a hned zalijeme vařícím vývarem z namočených granulí, chvíli povaříme. Můžeme ochutit gulášovým kořením nebo dát trochu pe ..
INGREDIENCE: 1 litr vody, kosti a tučnější kousky vepřového masa (z kotlet, z ramínka nebo z plecka), sůl, 2 str. česneku, 1 cibulka, kmín, snítka libečku, 2 brambory, mletý pepř, petrželová naťPOSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kosti a maso vložíme do vroucí vody, přidáme sůl, špetku kmínu, oloupané stroužky česneku vcelku, oloupanou překrojenou cibulku, snítku libečku a uvaříme doměkka. Přecedíme, hrnec dobře vypláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky, a vývar přelijeme zpět do hrnce. Přidáme oloupané, na ..
INGREDIENCE: Část vnitřností a hlavy z ryby, 30 g polévkové zeleniny, 5 g hrubé krupice, 5 g másla, sůl, petrželka, 2 plátky žemle.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné vnitřnosti a hlavu z ryby uvaříme a z vývaru vyjmeme. Do vývaru zavaříme na nudličky nakrájenou zeleninu, sůl, zahustíme nasucho opraženou krupici, rozředěnou vodou a povaříme; pak vše spojíme, přidáme obrané maso z hlavy a vnitřnosti, máslo a sekanou petrželku. Jako vložku podáváme housku na nudličky nakrájenou a nasucho opraženou. ..
Patří u nás neodmyslitelně ke Štědrému dnu. Ale není to tak dlouhá tradice, jen pár století. Zato tradice pevná. Každý kraj má drobné odlišnosti v její přípravě. Nabízíme tuto variantu.POSTUP PŘÍPRVY: Do mírně osolené vody dáme vařit omyté ocasní porce a 1 - 2 hlavy zbavené očí a žáber (ty jsou hořké). Přidáme 1 - 2 bobkové listy. 4 nová koření, 6 celých pepřů. Vaříme půl hodiny, pak scedíme a maso necháme chladnout. Drobně nakrájíme nebo hrubé nastrouháme 1 mrkev, menší kořen petržele, I /Z stř ..
INGREDIENCE: 300 g malých krevetek, 50 g másla, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany, 1 cibule, 3 stružky česneku, 2 rajčata, bazalka, petrželka, sůl, bílý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle spolu s česnekem a krevetkami. Zalijeme vývarem, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut. Přidáme oloupaná rajčata, nasekanou bazalku, petrželku a vaříme asi 5 minut. Na závěr zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem. ..
INGREDIENCE: 2 kg plevelných ryb, 1 kg brambor, 150 g cibule, 40 g másla, 1 petržel, pepř, bobkový list, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Drobné plevelné ryby různých druhů zbavíme šupin a vnitřností, vložíme do nádoby a zalijeme studenou vodou. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou petržel, oloupané a na kostky nakrájené brambory a necháme na ohni vzkypět. Pěnu z polévky sebereme. Přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a vaříme 12 až 15 minut. Po skončení varu přidáme máslo a na talířích posy ..
INGREDIENCE: 1 1/4 litru vody, 500g rybích hlav, 200g rybích jiker, 2 mrkve, malý kousek celeru, 2 petržele,2 cibule, podle chuti sůl, 5 žampiónů, 2 žemle, 3 citróny, 3 zelené papriky.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slané vodě uvaříme rybí hlavy s žampióny, vodu vždy dolejeme na předepsané množství. Když jsou rybí hlavy vařené, vývar přecedíme a vložíme do něj kořenovou zeleninu, zelené papriky a cibuli, nakrájené na nudličky, zavaříme, pak zeleninu odstavíme na mírný oheň a přidáme oprané jikry a vaříme do ..
INGREDIENCE: 1 litr kyselé 12% smetany, 100g jogurtu, 1 menši salátová okurka, podle chuti sůl, kávová lžička 8% octa, 2 stroužky česneku, podle chuti kopr, lžíce vlašských ořechů, 2 polévkové líce oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Kyselou smetanu dobře promícháme s jogurtem, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené okurky, osolíme, opepříme a podle potřeby přikyselíme octem, poté přidáme třený česnek a nadrobno nasekaný kopr a vše dobře promícháme. Při podávání sypeme každou porci strouhanými vlašskými oře ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího předního masa z kližky, 300 g vepřového masa, 2 větší brambory, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce sádla, sůl, mlety pepř, 1 lžička papriky, lžíce sádla a hladké mouky na zásmažku, 2 rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oprané, na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso a osmahneme. Pak podlijeme a na mírném ohni vaříme, až je maso téměř měkké. Na kastrůlku rozehřejeme lžíci sádla, necháme v něm rozpustit p ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA