INGREDIENCE: 300g Moravského uzeného, 1 kg cibule, máslo, strouhaný eidam nebo cihla, plechovka žampionů, tavený smetanový sýr, sůl, pepř, 2 ks toustového chleba nebo 4 krajíčky veky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme na kostičky pokrájené uzené maso. Zalijeme asi 1 a půl litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud není cibule měkká. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a zahustíme taveným sýrem. V toustovači opečeme veku, kterou dáme do talíře či misk ..
INGREDIENCE: 200 g libového vepřového plecka, 1mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 květáku, 1 dl mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce hl. mouky, 1 l vody, pepř, sůl, špetka muškátového oříšku, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do studené vody. Po chvíli přidáme očištěnou, omytou a na kostičky nakrájenou zeleninu a na růžičky rozebraný květák. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vodou a dobře promícháme, vlijeme do vařící se polévky a povaříme 20 mi ..
INGREDIENCE: 40g polévkové zeleniny, 10g krupice, 10g tvrdého sýra (eidam, ementál), 1 vejce, 5g másla, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vývaru ze zeleniny zavaříme krupici a povaříme. Pak smícháme strouhaný sýr s vejcem, vlijeme do vařící polévky a necháme již jen přejít var. Do hotové polévky přidáme máslo a sekanou pažitku. ..
INGREDIENCE: Vývar, 30 g zeleniny, 15 g hrubé mouky, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vývaru povaříme zeleninu nakrájenou na kousky. Mouku smícháme s vejcem a přes vidličku nebo struhadlo překapáváme do polévky. Vaříme ještě asi 2-3 minuty. ..
INGREDIENCE: 200g vařeného hrachu, 400g okrajových porcí a kostí z kapra, 1 mlíčí a 1 jikry, 100g kořenové zeleniny, ½ lžičky pepře, sůl, muškátový květ, 2 žemle a 1 lžíce másla na osmažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Z okrajových porcí, kostí a popřípadě i hlavy, zeleniny a soli uvaříme rybí vývar. Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky a vložíme do procezeného vývaru. Přidáme vařený a rozmačkaný hrách, maso z vývaru, které jsme dobře obrali z kostí, pepř, sůl, muškát a povaříme ..
INGREDIENCE: 2 hlavy a 1 ocasní porce z kapra, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel celer), 2 lžíce hl. mouky, vnitřnosti z kapra, petrželová nať, bobkový list, muškát, sůl, 3 žemle, olej na osmáhnutí. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlav vyjmeme žábry, odstraníme oči, hlavy vymyjeme a společně s ocasní porci dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a nakrájenou cibulí. V druhém kastrole na rozehřátém másle osmáhneme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme mouku, za ..
INGREDIENCE: 1 1 vody, 1 1 mléka nebo smetany, 200 g brambor, 100 g brynzy, 50 g cibule, sůl, pažitka, 20 g sádla.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na kostky a necháme 10 minut vařit i s cibulí. Brynzu rozšleháme v mléce nebo ve smetaně, přidáme do polévky, nenecháme již vařit; ale hned odstavíme. Zlepšíme nasekanou pažitkou a kouskem másla. ..
INGREDIENCE: 500g očištěného kapra, 200g mražených krevet, 4 loupaná rajčata, 1 cibule, 1 1 dl bílého vína, olej, 2 brambory, 2 stroužky česneku, 80g mrkve, 100g pórku, sůl, tymián, šafrán, hřebíček, bobkový list, polévkové koření, bílá veka nebo toastový chléb.POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 1 l vody dáme vařit kostičky nakrájených brambor s kolečky cibule, mrkne, plátky česneku, pórku, kořením a solí. Necháme asi 5 min. vařit a pak přidáme kousky rybího masa, krevety, na čtvrtky nakrájená loupaná rajčat ..
INGREDIENCE: 30 g hovězího masa, sůl, 40 g polévkové zeleniny 20 g brambor, 5 g hl. mouky, cibule a kmín (na vývar), l0 g protlaku, 5 g másla, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Přidáme zeleninu a brambory nakrájené na kostky. Nasucho opraženou mouku zalijeme vývarem z kmínu a cibule a povaříme. Obojí spojíme, přidáme rajčatový protlak a ještě povaříme. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a pažitku. ..
INGREDIENCE: 40g másla, 40g cibule, 60g hl. mouky, ml. červená paprika, vývar z kostí nebo z kostky masoxu, ml. černý pepř, 1 dl mléka, 100g párků, Vegeta, petrželová nať. POSTUP PŘÍRPAVY: Na másle osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, ke které přimícháme mletou papriku. Za stálého míchání zředíme jíšku vývarem a dobře povaříme. Polévku dochutíme kořením, přidáme mléko, na kolečka pokrájené párky a krátce povaříme. Dochutíme Vegetou a posekanou petrželovou ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA