INGREDIENCE: 700g vývaru z kostí, 3 lžíce rýže, šálek kyselé smetany, 400 g jogurtu, lžička másla, 1 žloutek, trochu usekané máty peprné, špetka mletého pepře a soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vývaru z kostí uvaříme rýži, přisolíme, okořeníme a odstavíme. Necháme trochu zchladnout, žloutek rozšleháme s jogurtem a kyselou smetanou a zašleháme polévku. Takto za- huštěnou polévku před podáním jen přihřejeme (aby se nesrazila) a podáváme posypanou jemně usekanou mátou peprnou a s kouskem syrového másla. ..
INGREDIENCE: Králičí předek a játra, 1 menší cibule, 40 g másla, 150 g kořenové zeleniny, 2 žemle, 2 c1 olivového oleje, 2 dl červeného vína, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: V osolené vodě doměkka uvaříme králičí předek. Maso pak vykostíme a nadrobno rozkrájíme. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme k ní rozkrájené maso, rozetřená syrová králičí játra a společně osmahneme. Pak všechno zalijeme procezeným vývarem z masa, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, ..
INGREDIENCE: 400 g jehněčího masa, 40 g rýže, malý kousek celeru, větší kousek petržele, 1 mrkev; 2 žloutky, 2 lžíce jogurtu, 1 citrón, podle chuti sůl, 1,5 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vaříme ve 3/4 l vody mírně osolené, přidáme očištěnou vypranou a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, uvaříme do měkka a odstavíme. Vypereme rýži a uvaříme ji do měkka ve 3 /4 l osolené vody. Maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme k vařené rýži. V jogurtu rozkvedláme žloutky. Přidáme citrónovou šť ..
INGREDIENCE: 3 velké brambory, 1 l vody, 250g čerstvých či 15 g sušených hříbků, 1/4 l kyselé smetany, 10g hladké mouky, 2 vejce, sůl, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory rozkrájet na kostičky, čerstvé hříbky na plátky, přičemž sušené nejprve nechat nabobtnat, vložit do vody, osolit a vařit do měkka. Jakmile jsou brambory hotové, zalijeme a zamícháme kyselou smetanou, spojenou s moukou, poté vmícháme rozkvedlaná vejce, které necháme srazit. Nakonec ochutíme octem a posypeme koprem. ..
INGREDIENCE: 400g brambor, 1 l vody, 40g máslu, 10g hladké mouky, kmín, ¼ l kyselé smetany, sůl, kopr. Ztracená vejce: 4 vejce, 1/4 1 octa, 1 1/2 1 vody, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Světlou jíšku zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kmín, sůl, na kostky rozkrájené brambory a vaříme je do měkka. Nakonec vlijeme do polévky kyselou smetanu, vhodíme rozsekaný kopr a necháme přejít varem. Před podáváním polévky vložíme na každý talíř jedno ztracené vejce. Zde je recept: Do širokého hrnce nalijeme vodu ..
INGREDIENCE: 1 l čerstvé syrovátky, 40g másla, 10g hrubé mouky, 2 žloutky, sůl, kmín, ocet a cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu syrovátky s trochou kmínu necháme vařit asi pět minut. V druhé nádobě rozpustíme máslo, přidáme mouku a přilijeme 1/4litru studené syrovátky. Tuto směs mícháme na ohni tak vydatně, že vytvoříme tuhý hladký krém. Nádobu vezmeme z ohně; nalijeme do ní zbytek studené syrovátky a rozkvedláme v ní žloutek. To vše přelijeme do první nádoby a necháme za stálého míchání krátce přej ..
INGREDIENCE: 250g brynzy, 150g chleba, 30g cibule, kmín, paprika, polévka z hovězích kostí.POSTUP PŘÍPRAVY: Do polévkové mísy nadrobíme brynzu, přidáme nakrájený žitný chléb, nasekanou cibuli; mletý kmín a sladkou papriku. Vlijeme horkou polévku z hovězích kostí, necháme pět minut stát a podáváme. ..
INGREDIENCE: 375g rebarbory, 1 l vody, citrónová kůra, 20g bramborové moučky, cukr, citrónová šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: Rebarboru nařežeme na plátky a necháme s cukrem a kůrou citrónu, která není chemicky ošetřena, vařit do měkka. Bramborovou moučku smícháme s trochou studené vody a zavaříme. Po vyjmutí citrónové kůry ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a polévku podáváme teplou či studenou. ..
INGREDIENCE: 1/2 l bílého vína, 1/4l kyselé smetany, 3 žloutky, muškátový květ, sůl, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve odlijeme trochu vína do šálku, ve kterém dobře rozmícháme osolené žloutky. Většinu smícháme s kyselou smetanou a cukrem. Když začne tato směs vřít, vlijeme do ní obsah šálku za stálého míchání. Přidáme muškátový květ. ..
INGREDIENCE: ½ l čočky, 1 l uzené polévky, 30g strouhaného parmazánu, talířek zeleniny, osmažené žemlové kostky.POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vaříme jen v takovém množství vody, aby se nepřipálila. Když je uvařená do měkka, prolisuje se. Zatím uvaříme v uzené polévce mrkev, celer, petržel, vývar přecedíme, přidáme k němu prolisovanou čočku a necháme ještě slabou hodinku vařit. Poté přidáme sýr, necháme ji ještě jednou přejít varem a podáváme ji s osmaženými žemlovými kostkami. ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA