Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | MANDLOVÉ ČTVEREČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Po 140 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí, 2 tabulky čokolády, něco vanilky a 2 žloutky se zpracuje na vále, pak na plechu rozválí na prst silně a zvolna peče. Když je to už téměř upečené, pomaže se zavařeninou a sněhem z 2 bílků se 70 g cukru. Posype se tence krájenými, loupanými mandlemi, dopeče a teplé nožem, namočeným ve studené vodě, pokrájí. Je to velmi chutné.   ..

STARÉ RECEPY | BURSKÉ POKROUTKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 4 bílků se udělá tuhý sníh, přidá k němu 150 g cukru, lžička skořice, 150 g mletých loupaných burských oříšků, 50 g strouhané čokolády a 120 g hladké mouky. Vypracuje se na vále těsto, rozválí na 1 cm silně a vypichují různé tvary, které se na pomazaném plechu pekou do růžova. Vychladlé pokroutky mohou se slepovat zavařeninou a polít čokoládovou polevou. Nebo se jednotlivě polijí citronovou polevou.   ..

STARÉ RECEPY | VANILKOVÉ ROHLÍČKY S OŘIŠKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g vanilkového cukru a 50 g mletých lískových oříšků se vypracuje těsto s 1 žloutkem a nechá hodinu odpočinout. Poté se udělá na malíček silný váleček, nakrájejí rohlíčky (nebo vykrajují z rozváleného plátu formičkou), které se v mírně vyhřáté troubě pekou, aby zůstaly bledé. Za horka se obalují ve vanilkovém cukru. Jsou velmi dobré a dlouho vydrží.   ..

STARÉ RECEPY | HUBINKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g cukru, trochu vanilky se tře s 2 bílky a šťávou z 1/2 citronu, až úplně zhoustne a zbělí. Kávovou lžičkou nebo stříkacím sáčkem se dělají na vymazaný plech hubinky (pusinky) a ve vlažné troubě se suší. Mohou se též přimíchat krájené, loupané mandle. Nebo místo citronové šťávy 1 lžíce silné černé kávy.   ..

STARÉ RECEPY | GULÁŠ SELSKÝ(Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Špička nebo hlava od svíčkové rozkrájí se drobně, nechá se na opečené cibulce a omastku asi 5 minut rychle škvařit, osolí, opepří a přidá se pálivá paprika. Několik uvařených brambor, rozkrájených na malé plátky, opeče se na slanině, smísí s masem, dá se do vhodné nádoby, nalijí se na ní 2 rozkvedlané lehce solené vejce, a nechá se v troubě dodělat.   ..

STARÉ RECEPY | KVĚTÁKOVÁ POLEVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Menší květák se rozebere na růžičky, propláchne studenou vodu a vaří se ve slané vodě do měkka. Poté se voda scedí, zasmaží se zcela bledou máslovou jíškou, zavaří se do ní asi hrst ovesných vloček nebo rýže, a když je to uvařené, přidá se květák. Může se zlepšit polévkovou kostkou.   ..

STARÉ RECEPY | TAŠKY S POVIDLY A TVAROHEM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Udělá se nepříliš tuhé těsto z 2 vajec, kousku másla, 2 lžic mléka, soli a potřebného množstvím mouky. Rozdělí se na 3 díly, jeden po druhém rozválí a ihned, aby těsto neuschlo, pní slazenými, tuhými povidly a tvarohem jako do koláčů upravených tak, že se nařežou asi na 3 prsty široké, nádivka se na ně v přiměřené vzdálenosti od sebe klade lžičkou, pruhy těsta se pak přeloží, kolem nádivky dobře přitlačí a nakrájejí tašky. Udělá se polovice tvarohových a polovice povidlových, há ..

STARÉ RECEPY | UPRAVENÁ PAŠTIKA KUPOVANÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Kupovaná játrová paštika může se různými přísadami zlepšit. Okuskem husího nebo vepřového sádla, lžičkou hořčice, strouhanou cibulkou, jemně sekanými vejci nebo kapary. Tak nejen pomazánky přibude, ale chuť se zlepší a z 1 paštiky se může získat několik různých druhů paštik.   ..

STARÉ RECEPY | JEEDNODUCHÁ MAJONÉZA VAŘENÁ (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 2 žloutky se dobře utřou v porcelánové misce a po kapkách se přidává za stálého tření ¼ l stolního oleje, dle chuti citronové šťávy nebo octa. Osolí se a tře nebo šlehá, až to zhoustne a nabude. Je-li omáčka příliš hustá, může se přidat několik lžiček worcesterské omáčky. Přidá-li se k této majonéze strouhaná cibule, jemně sekané okurčičky a trochu hořčice, je to t. zv. Remuláda. Obojí se hodí ke všem studeným masům.   ..

STARÉ RECEPY | JÁTROVÁ PAŠTIKA K MAZÁNÍ NA CHLEBA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 300 g telecích (hovězích) nebo vepřových jater se namočí na několik hodin do mléka. Poté se zbaví všech žláz, umelou strojkem na maso zároveň se 200 g ve vodě máčených, vymačkaných žemlí. Lžíce sádla se utře se 2 žloutky, osolí se, opepří, přidá trochu strouhané cibule, sekanina se dá k tomu a dobře promíchá. Asi litrový hrnek se vymaže sádlem, kaše se do něj dá a ¾ hodiny se v páře vaří.   ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz