DATABÁZE ÉČEK

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / 




Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod.

Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat
Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže.

Éčka v potravinách jsou označena na výrobku názvem látky (například kyselina citrónová) nebo písmenem E a číselným kódem (E330, E120, E151 apod.).
V databázi éček lze vyhledávat jak podle názvu, tak i číselného kódu. 
Na obalu jsou éčka vyjmenovány podle množství v sestupném pořadí (od nejvyššího k nejmenšímu).

Ovšem složitější je se v přídatných látkách zorientovat.

 

Kompletní seznam éček

 




E 150a - Karamel

Skupina:

Barvivo

Charakteristika/vlastnosti:

Karamel je potravina oranžové až hnědé barvy, sladké chuti, která vzniká karamelizací cukru. Je rozpustná a stálá v lihu. Nejčastěji se vyrábí z řepného a třtinového cukru. Jedná se o nejpoužívanější barvivo v potravinách a nápojích – až 98 % z celkového množství barviv připadá na karamel.

Využití:

Využívá se k dochucování bonbonů a k dobarvování nealkoholických nápojů. Je to běžně používané barvivo i v ostatních potravinářských výrobcích (pivo, rum, sušenky, sirupy, zmrzliny, omáčky a polévky…).

Účinky na lidský organismus:

Nejsou prokázány žádné negativní účinky, některé zdroje však spojují karamel s dětskou hyperaktivitou.



Škodlivost:
Neškodí 
Způsobuje dětskou hyperaktivitu   




DATABÁZE ÉČEK DATABÁZE ÉČEK



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1649 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz