INGREDIENCE: 200 g hovězího masa, 50 g sádla, 3 cibule, špetka kmínu a pepře, 1 l zeleninového vývaru, 2 pálivé papričky, lžička sl. Papriky, 300 g brambor, 2 rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté maso nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme nahrubo a ve větším kastrole jí osmahneme na sádle, až zesklovatí. Přidáme nakrájení maso a osmažíme ho ze všech stran. Poté vložíme nakrájené pálivé papričky, nakrájená rajčata, ml. papriku, osolíme a opepříme. Přelijeme vývarem a vaříme na mírném ohni, ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 150 g hrubé mouky, sůl, 100 g sádla neb másla na omaštění, na posypání mouč. cukr smíchaný s mákem nebo strouhaný tvaroh s cukrem. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, zalijeme osolenou vroucí vodoua a uvaříme doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik děr až ke dnu a do těchto otvorů nasypeme mouku, přikryjeme poklicí, postavíme na mírné teploa necháme 20 minut stát, až se mouka prop ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa (plecko nebo krček), 2 cibule, 40 g sádla, sůl, ml. paprika,10 g sušených hub, 1 lžíce hl. mouky, vývar, 300 g hlávkového zelí, 1 lžička cukru, 2 dl kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kostky pokrájené maso a opražíme. Zaprášíme ml. paprikou, krátce opečeme a přidáme předtím namočené sušené houby, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Štábu zahustíme moukou, přidáme pokrájené zelí, osladí ..
INGREDIENCE: 250 g bílých fazolí, kořenová zelenina ( mrkev, celer, petržel), 1 uzené koleno, 80 g sádla, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 2 velké cibule, 3 čerstvé zelené papriky, 2 rajčata, 2 klobásy ( asi 250 g ), sladká smetana, mletá sladká paprika, hladká mouka, sekaná petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve přes noc namočíme 250 g bílých fazolí. Na trošce sádla osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu ( 50 g mrkve, 50 g celeru a 50 g petržele ) a přidáme fazole i s vod ..
INGREDIENCE: 100 g hrubé nebo polohrubé mouky, l vejce, 2 lžíce vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme, přidáme vejce a vodu a uděláme těsto. Těsto lehce vyválíme a placku necháme proschnout. Po uschnutí svineme do válečku a nakrájíme na části. Kusy těsta nakrájíme asi na půl centimetru široké pásky, z nichž pak krájíme čtverečky. Ihned po nakrájení je rozházíme po vále. Čtverečky vložíme do vařící osolené vody a po vyplavání na povrch je procedíme a prolijeme studenou vodou a trochou výva ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 1 dl mléka, 1 vejce, 1 lžička hl. mouky, 100 g uzeného sýra, 1 cibule, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách osmahneme na horkém oleji. Vyjmeme je a dáme na teplo. Do zbytku oleje vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce i opečeme. Tuk i s cibulí vlijeme do pekáče, na něj položíme opečené kotlety, mírně je podlijeme, dáme do horké trouby a pod vrchním dílem pekáče zapékáme. ..
INGREDIENCE: 4 mrkve, 250 g měkkého tvarohu, l dl mléka, muškátový květ, sůl, cukr, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev očistíme a nastrouháme. Ochutíme citrónovou Šťávou a lehce osladíme. Mrkev umícháme s tvarohem dohladka. Pomazánku podle potřeby můžeme zředit trochou mléka. Ochutíme muškátovým květem, soli a podáváme. Tip: Měkký tvaroh můžeme též nahradit 200 g lučiny a 50 g taveného sýra. Na ochucení použijeme místo muškátového květu pažitku. ..
INGREDIENCE: 100 g vepřových nebo hovězích jater, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, 1 litr vývaru, kmín, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme, osolíme, opepříme a za častého míchání povaříme nejméně 30 minut. Odblaněná játra naškrábeme, rozmícháme s trochou vývaru a za stálého míchání vlijeme do přecezené omáčky a krátce povaříme. Do hotové omáčky přidáme syrové máslo. ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g hrubé krupice, 1,5 dl mléka,1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory nastrouháme nebo protlačíme přes lis, přidáme mouku, krupici, vejce a osolíme. Promícháme, podle potřeby přidáme mléko a vypracujme středně tuhé těsto. Těsto rozdělíme na čtyři části, ze kterých na vále vypracujeme podlouhlé knedlíky. Vložíme do vařící vody a vaříme asi 18 minut. Po vyjmutí z vody ihned krájíme na plátky. Nebo z těsta vyválí ..
INGREDIENCE: 1,5 l vody, 400 g oloupaných brambor, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), několik růžiček květáku, cibule, 50 g tuku, 30 g hl. mouky, sůl, pepř, houby majoránka, 3 stroužky česneku, polévkové koření, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme hl. mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Zalijeme vodou nebo vývarem z masoxu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, pokrájený květák, ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA