POSTUP PŘÍPRAVY: Semeleme na masovém strojku 100 g jater a 2 žemle navlhčené v mléce. Utřeme 30 g rozpuštěného másla s 1 žloutkem, přidáme umletá játra a žemle, stroužek utřeného česneku, osolíme, opepříme a lehce vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Ve vymaštěném a strouhankou vysypaném kastrolku pečeme v prudší troubě asi 15 minut. Svítek pokrájíme na drobné kostičky a vhodíme ho těsně před podáváním do vařící polévky a přidáme sekanou zelenou petrželku. ..
INGREDIENCE: Žemle, veku nebo obyčejnou vánočku, 3 vejce, 5 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, citronová kůra, citronová šťáva, 10 g rozinek, 150 g margarínu nebo másla, vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, kůrou a šťávou z citronu a vanilkovým cukrem, opláchnutými a spařenými rozinkami. Žemli nakrájíme na tenké plátky, které zvlhčíme mlékem, do kterého jsme rozšlehali 2 vejce. Pekáč vymastíme ½ dávky tuku, na dno rozložíme 1/3 ..
INGREDIENCE: 300 g hrachu, 200 g velkých krup, 1 cibule, 50 g slaniny, sádlo, sůl, pepř, majoránka, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách opláchneme v několika vodách, dáme do studené vody a necháme několik hodin máčen nejlépe přes noc. Poté hrách uvaříme v téže vodě doměkka. Zvlášť vaříme propláchnuté kroupy také doměkka, propláchneme vlažnou vodou a přidáme k okapanému hrachu. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a utřený česnek. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, ro ..
INGREDIENCE: 800 g mletého masa, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř, 1 vejce. 1dl mléka. Na obalení: hl. mouka, vejce, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso smícháme s jemně nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme vejce rozšlehané v mléce. Směs pečlivě promícháme a uložíme krátce do lednice. Poté tvarujeme ploché 7 mm silné oválné řízky, postupně je obalíme v mouce, v osolených vejcích, rozšlehaných s mlékema strouhance. Smažíme po obou stranách v horkém oleji. ..
INGREDIENCE: 800 g vepřového masa 50 g másla 2 lžíce oleje 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 2 cibule, citronová šťáva a kůra 2 dl bílého vína 2 lžíce hl. mouky, koření (5 celých pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy, tymián) 5 dl kysané smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, dílek citronové kůry a osmahneme. Očištěné a omyté maso osolíme, vloží ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové kýty nebo vykostěné plece, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 1/8 másla, 1 lžíce koření Divočina, 1 lžičky zázvoru, sůl, sklenka červeného vína, 100 g slaniny na prošpikování, sůl, olej, 2 lžíce hl. mouky, kelímek zakysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou, zbytek slaniny necháme na pečení, maso potřeme kořením Divočina, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přelijeme rozehřátým máslem, podlijeme ví ..
INGREDIENCE: 1 sáček zmrazeného hrášku, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu (nebo masoxu), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazený hrášek vsypeme do cedníku, prolijeme teplou vodou a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji 1 1 l vody, promícháme nebo prošleháme a přivedeme do varu. Vsypeme okapaný hrášek, přidáme kostku bujónu nebo masoxu a vaříme asi 10 minut. Polévku dochutíme solí nebo polévkovým kořením, jemně ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g teplých vařených bramborů se postrouhá, na vál se k nim přidá asi100 g mouky, 50 g jemné krupičky, 30 g omastku, 1 vejce, osolí se to a zpracuje v těsto jako na knedlíky. Rozválí se na 1 cm silně, nakrájejí větší čtverce, doprostřed každého se dá lžíce vařeného uzeného masa, drobně krájeného a smíchaného se stejným množstvím drobně krájených tvrdých vajíček. Zabalí se to, dobře přimáčknou a závinky se usmaží na sádle nebo jiném omastku. Podávají se ihned horké se ..
INGREDIENCE: l konzerva tuňáka v oleji, 4 rajčata, 2 papriky (červená a zelená), l cibule, l menší pórek, l skleníková okurka, několik sterilovaných žampionů, sůl, pepř, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Pokud máme žampiony čerstvé, pokrájíme je na plátky, osolíme a na troše oleje nebo másle podusíme, až se odpaří vzniklá šťáva. Pak necháme vychladnout a vmícháme do salátu. Tuňáka vyklopíme z konzervy, vidlič ..
INGREDIENCE: 1 mrkev, 4 větší brambory, 2 stroužky česneku, sůl, 1 vejce, 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček, kari, pepř, trochu majoránky, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev a brambory nastrouháme, přidáme utřený česnek, mouku, vejce, osolíme a okořeníme. Dobře promícháme a tvoříme placičky, které smažíme na tuku (nejlépe na sádle) z obou stran dozlatova. ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA