INGREDIENCE: 200g polohrubé mouky, 200 g ml. cukru, 1 pomazánkové máslo, 1 lžíce rozinek, ½ prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme, přidáme pomazánkové máslo a rozinky. Všechnu suroviny dobře promícháme a dáme do vymaštěné a vysypané formy. Pečeme asi 30 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 250 g másla do pěny, přidáme 200 g cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, z poloviny citrónu strouhaná kura, trochu soli, 50 g zkynutých kvasnic, 1 kg mouky. Zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme tuhé těsto. Vmícháme 100 g krájených mandlí, 100 g rozinek, a dáme kynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek (můžeme ho ozdobit nožem různými motivy) a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme pozvolna cca ¾ hodiny. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 150 g umletého máku, 100 g hl. mouky, 1 dl oleje, 1,5 dl vody, 1 prášek do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme olej a vodu. Do dobře ušlehaných žloutků zamícháme mouku, prášek do pečiva a umletý mák. Z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli, ušleháme tuhý sníh, který pak jemně vmícháme do připravené směsi. Do dobře vymazané a moukou vysypané formy těsto nalijeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Beránka ..
INGREDIENCE: 1 kachna, sůl, 1 cibule, 4 lžíce oleje, kmín, 8 dl černého piva. POSTUP PŘÍPRAVY: kachnu uvnitř lehce osolíme. Cibuli nakrájíme na proužky a na oleji orestujeme. Kachnu po povrchu osolíme a posypeme kmínem. Dáme jí i s cibulí do pekáče a podlijeme pivem. Pečeme při 180°C doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a pivem pečenou kachnu vyndáme a rozdělíme na porce. Pekáč se šťávou dáme na sporák, přidáme trochu vod y a krátce povaříme a scedíme. Podáváme s bramborov ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřového bůčku, 250 g hovězího masa, 200 g kysaného zelí, 2 cibule, kmín, ml. pepř, ml. paprika, 4 stroužky česneku, hl. mouka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opláchneme, zbavíme kostí, rozřízneme na plát a rozklepeme. Hovězí maso umeleme společně s cibulí. Přidáme drcený kmín, ml. pepř a papriku, třený česnek a osolíme. Směs dobře promícháme a přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí. Připravený plát potřeme směsí, maso zavineme, upevníme nití a na povrchu osolíme. Roládu polož ..
INGREDIENCE: 1 kg uzené krkovice, strouhanka, vývar z masa, rozsekané kopřivy, sůl, majoránka, sádlo, hrubá mouka, 3 stroužky česneku, 20 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Do pěny rozmixujeme 20 vajec s hrstí majoránky. Přidáme 3 hrsti strouhanky, 4 naběračky vlažného vývaru z masa, 3 stružky česneku, hrst nasekaných kopřiv a nakrájené maso. Dle chuti osolíme, popřípadě ještě zahustíme strouhankou. Směs vylijeme na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný ..
INGREDIENCE: 1 kg předního masa z jehněte, 75 g rostlinného tuku, 1 dl mléka, 75 g cibule, 50 g hladké mouky, sůl, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájenou cibulku osmažíme v poloviční dávce tuku, přidáme papriku, zalijeme trochou vařící vody; vložíme vyprané, na stejné díly rozsekané maso, osolíme a dusíme pod pokličkou do měkka. Dušené jehně vyndáme pomocí drátěné naběračky, šťávu zahustíme předem připravenou světlou jíškou z druhé poloviny tuku a mouky, dobře promícháme, podle potře ..
INGREDIENCE: 1000g šunky v celku, strouhaná žemlová kůrka, 50g tuku, 30g mouky, 1 cibule, pár zrnek pepře a nového koření, 1 bobkový list, 1/4 l hovězího vývaru, sklenka madeirského či jiného dezertního vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Uzenou šunku vaříme do m8kka, zbavíme kůže a dáme na pekáč. Na pánvičce si připravíme světlou jíšku, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, koření, hovězí vývar a vše dobře povaříme. Nakonec přilijeme madeirské, omáčkou polijeme šunku, posypeme ji ještě strouhanou žemlovou k ..
INGREDIENCE: 140 g másla 140 g mouč. cukru, 140 g strouhané mléčné čokolády, 6 vajec, kůru z 1 citrónu, špetku mleté skořice, špetku tlučeného hřebíčku, 80 g strouhaných vlašských ořechů, 70 g strouhanky, 1 lžíce rumu, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy a čokoládu na polevu. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo a cukr utřeme na pěnu. Postupně vmícháme 6 žloutků, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, strouhanou čokoládu skořici a hřebíčky. Z bílků ušleháme nad parou hustý sníh, do kterého vmícháme nastrouh ..
INGREDIENCE: 50g rostlinného tuku, 1 čerstvé vejce, několik rozinek, 400g jablk,100g hladké mouky, 50g strouhané housky, 50g pískového cukru, sůl, mletá skořice, 0,5 cl rumu, lžička práškového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kuchyňský vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého dáme část rozšlehaného vejce, sůl, rum a studenou vodou zaděláme v těsto, rukou dobře propracujeme a protáhneme tak, že je tažné, hladké a nelepí se nám již na vál. Tak vypracované těsto podsypeme moukou, přiklopíme hrnkem ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA