INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody nebo mléka, 2 housky, 10 g droždí, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí. Z vlažné vody nebo mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout, vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou housku, vše promícháme a asi hodinu necháme kynout. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři části a vypracujeme knedlíky. Vložíme je do vařící vody a vaříme 20 min ..
INGREDIENCE: Králičí předek a vnitřnosti bez jater, kořenová zelenina, čtvrtka hlávkového zelí, 1 cibule, 3 rajčata nebo rajský protlak, pepř, nové koření, bobkový list, 1 dl husté kyselé smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso opereme a dáme vařit do osolené vody s půlkou cibule i se slupkou, která polévku obarví. Když je maso měkké, zbavíme je kostí a jemně pokrájíme. Celer, petržel, mrkev i cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější kousky, vložíme do dostatečně velkého kastrole, zalijem ..
INGREDIENCE: 50g cibule, 250g mladých výhonků, 200g šunky nebo 200g vařeného uzeného masa, hrst pažitky nebo petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, špetka cukru, mletý pepř, 40g másla nebo rostlinného tuku, 8 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky. Mladé výhonky opláchneme, zbavíme ulpívajících slupek a dáme je okapat. Šunku nebo uzené maso nakrájíme na kostičky. Na pánvi na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme asi dvě třetiny výhonků a jednu minutu, za stál ..
INGREDIENCE: 250 g předvařené rýže, 250 g krup, 1 cibule, 100 g másla, 4 žloutky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předvařenou rýži uvaříme podle základního návodu. Přidáme horké uvařené kroupy, které jsme den předem namočili, žloutky, na másle osmaženou cibulku, česnek utřený se solí a zbytek másla. Promícháme, podle chuti opepříme a dosolíme. Podáváme se zeleninovým salátem ..
INGREDIENCE: 50 g hovězího a 50 g vepřového masa, sůl, pepř, 1 vejce, 10 g cibule , sladká paprika, 10 g rajčatového protlaku, 10 g oleje, 10 g cibule, 3 g hladké mouky, 40 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 20 g paprikových lusků, 20 g rajčat, 20 g kysané okurky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, sladkou papriku, vejce a dobře promícháme. Z masové směsi utvoříme karbanátek, který zprudka opečeme na zpěněné cibuli, zalijeme horkou vodou ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, l00 g tvarohu, 1 vejce, lžička rajčatového protlaku, 5 lžic mléka, 5g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nakrájíme na silnější nudličky a upečeme na plechu v troubě. Tvaroh prolisujeme, rozmícháme se solí, protlakem a vejcem. Do máslem vymazaného pekáčku rozložíme upečené brambory, zalijeme mlékem, potřeme rozmíchaným tvarohem a zprudka zapečeme. Pokrm není vhodný při chorobách žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: svazek ředkviček, 50 g měkkého salámu, l lžička hořčice, 3 vejce vařená natvrdot l lžička citrónové šťávy, 2 lžíce majolky, sůl, pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Ředkvičky omyjeme, kořínek a chrast odstraníme a bulvičky nastrouháme. Salám nakrájíme na nudličky a vejce na kostičky. Vše smícháme s majolkou dochucenou hořčici a citrónovou šťávou. Důkladné promícháme a dochutíme solí a pepřem. Pomazánkou potíráme krajíčky černého chleba předem pomazaného máslem a zdobíme strouhaným sýrem posypaný ..
INGREDIENCE: 100g telecího masa, sůl, 20g šunky, 1 vejce, 10g mrkve, 3g hladké mouky, 10 g másla, pažitka. Drobně pokrájenou šunku, podušenou zeleninu a natvrdo vařené posekané vejce okořeníme pažitkou a promícháme. Touto směsí potřeme naklepaný, osolený plát masa, svineme a zavážeme nití. Nasucho opečeme, podlijeme a pečeme v troubě. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou moukou, povaříme. Čerstvé máslo přidáme do hotového pokrmu. ..
INGREDIENCE: 4 středně velké cukety, 4 rajčata, 250g točeného salámu, hrstka oregana, sůl, 750g nemoučných brambor, 3 lžíce přeškvařeného másla, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety nakrájíme na slabší plátky. Rajská rozčtvrtíme a odřízneme stopky. Točený salám nakrájíme na kolečka. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky a lehce osušíme utěrkou. Ve velkém kastrole zahřejeme přeškvařené máslo. Přidáme brambory a osmažíme je za častého obracení asi 10 minut. Potom k bramborám přidáme plátky c ..
INGREDIENCE: 140g másla, 8 žloutků, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, asi 200 ml kávové smetany mouka na vál meruňkový džem, tuk na smažení, moučkový a vanilinový cukr na sypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosijeme, doplníme solí a přidáme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím pak vypracujeme s potřebným množstvím smetany těsto, ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA