INGREDIENCE: 1,2 kg jahod, l želírovací cukr, 1/2 lžičky kyseliny citrónové. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody dobře omyjeme pod tekoucí vodou, aby se odplavil písek, velké plody překrájíme a nasypeme do širšího kastrole. Přisypeme trochu cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak postupně vmícháme cukr a ještě chvíli povaříme. Hned lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme, ale po chvíli srovnáme, aby se džem neusadil na víčku. Necháme vystydnout a uložíme. Pokud chce ..
INGREDIENCE: 5 kg meruněk, 2 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté, hodně zralé meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek. Promícháme je s cukrem a necháme přikryté 1-2 dny, aby pustily dostatečné množství šťávy. Dobře je promícháme a vaříme na mírném ohni 15-20 minut. Horké plníme do čistých sklenic a převážeme celofánem nebo uzavřeme uzávěrem. ..
INGREDIENCE: 250 g kostí, 250 g kořenové zeleniny, 350 g brambor, 250 g pórku, 30 g másla, 1/8 l sladké smetany, 30 g hladké mouky, sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Pórek očistíme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Kosti a zeleninu opereme, zalijeme vodou a uděláme vývar. Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do procezeného vývaru a vlijeme pórek i s vývarem. Uděláme si světlou jíšku, zředíme ji smetanou a vývarem, nalijeme do polévky, povaříme a podle chuti osolíme ..
INGREDIENCE: 2,5 šálku mouky, 1,5 šálku cukru, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 čajová lžička jedlé sody, půl lžičky soli, 1 šálek mléka a dvě lžíce octa, 1/4 šálku oleje, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 tyčinky rebarbory (nakrájíme na kousky ½ cm). POSTUP PŘÍPRAVY: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Samostatně smícháme suché přísady (mouka, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl) a mokré (mléko, olej, vejce, vanilkový). Spojíme dohromady a přidáme rebarboru. Papírovými formič ..
Robinia pseudoacacia má květy, které obsahují silice, flavonoidy, cukry, organické kyseliny a minerální soli. Plátky Robinia můžeme připravit velmi aromatické a chutné jam, což je skvělé pro plnění vdolků nebo koblih, nebo můžeme potřít dort. INGREDIENCE: 200 g květů akácie, 1 jablko, 250 ml vody, šťáva z 1 citronu, 50 g cukru, 50 g rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablko bez jadřinců nakrájíme na menší kousky. Nalijme vodu do hrnce, přidáme citronovou šťávu a jablka. Vaříme asi 15 minut na mírn ..
INGREDIENCE: 100 g lískových oříšků, 2 vrchovaté polévkové lžíce mléka, 120-130 ml slazeného mléka Salka, 100 g tmavé čokolády, 50 g mléčné čokolády. POSTUP PŘÍPRAVY: Uspořádáme oříšky v jedné vrstvě na plech, vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 12-15 minut. Pražené ořechy zabalíme do tkaniny a sundáme z nich slupky, (jestli jdou špatně sloupnout tak je zalijeme horkou vodou a nechá asi 10 minut stát, pak slupky sundáme). Ořechy dáme do mixeru a dohladka rozmixujeme (to může t ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 120 g cukru se utře se 2 žloutky. Přidá se k tomu 140 g strouhaných brambor a trochu citronové kůry, naposled z 2 bílků tuhý sníh. Peče se na vymazaném a houskou vysypaném pekáčku, upečené se vyklopí, pomaže zavařeninou a přeloží. II. 100 g cukru se dobře utře s 1 žloutkem a1 ½ lžící horké vody. Přidá se citronová kůra, 120 g strouhaných brambor, 2 lžičky krupičkově mouky a z 2 bílků tuhý sníh. Na vymazaný a vysypaný pekáček se těsto tence namaže, upeče do zlatova, za ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 6 žloutků se tře se 4 lžícemi cukru ¼ hodiny, pak se dá z jednoho citronu kůra i šťáva a naposled z 6 bílků sníh se 3 lžícemi mouky. Upeče se to na dvou stejných, vymaštěných a moukou vysypaných kastrolech. Zatím se ¼ l husté kysané smetany zamíchá s trochou cukru a několika strouhanými, loupanými mandlemi. Pak se vyklopí omeleta na mělkou mísu a polije tou smetanou, která se dříve kvůli ohřátí postaví do teplé vody, aby se omelety příliš neochladily. Co se nevejde ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kůže s krku, odříznutá dosti hluboko, se na užším konci zašije a plní některou z následujících nádivek: 1. Asi 400 g tučného vepřového masa se umele, osolí, okoření majoránkou, česnekem, promíchá a krk se tím naplní. Mohou se též uvařit 2 vejce na hniličku a vsunout s nádivkou dovnitř. Kůže se zašije a plněný krk se vaří asi3/4 hodiny ve slané vodě se zeleninou. Podává se teplý se špenátem a brambory, nebo studený s jablečným křenem nebo červenou řepou, nakrájený na kolečka. V ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 800 g másla, nalije na ně trochu teplé vody a míchá, až se máslo rozpustí. Poté se přidají 2 vejce, si 300 g hrubé mouky, osolí, zadělá tuhé těsto, dobře vypracuje a dělají se knedlíky. Házejí se do vařící slané vody, hned vařečkou ode dna pohnou a vaří asi 10 minut. Sypou se tvarohem nebo houskou a polijí horkým máslem. II. Utře se 50 g másla, 50 g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, trochu strouhané housky a soli. K tomu se dá asi 500 g mouky a mléka tolik ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA