INGREDIENCE: 500g směsi mletého masa, 60g strouhanky, 1 středně velká cuketa, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 vejce, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, česnek, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vymícháme mleté maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty. Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně promícháme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na oleji nebo sádle.Podáváme s bramborami. ..
INGREDIENCE: 7 velkých brambor, 250g hrubé mouky, 1 lžíce soli, 500g uzené krkovice, lžíce sádla, 1 velká cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Z nastrouhaných syrových brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto. Lžící, kterou vždy namáčíme do studené vody, vykrajujeme z těsta menší knedlíčky a zavařujeme je do vařící vody, ve které jsme předtím vařili uzené maso. Vaříme je cca 8 minut - vyplavou na povrch. Cedníkem je vybereme a necháme okapat. Uvařené uzené maso nakrájíme ..
INGREDIENCE: 3 dl žlutého loupaného hrachu, 3 dl rýže, 1,5 l zeleniny, 1 l vody, 1– 2 chilli papričky, olej, kmín, zázvor, fenykl, čerstvá petrželová nať,citron nebo jogurt.POSTUP PŘÍPRAVY: V menším množství osolené vody uvaříme hrách. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, podusíme zeleninu. Zalijeme ji vodou a uvedeme do varu. Jakmile začne voda vřít, přisypeme rýži a vaříme doměkka. Přidáme uvařený hrách. Podáváme s citronem a jogurtem. ..
INGREDIENCE: 4 vejce uvařená natvrdo, 50 g sýra Niva, 50 g másla, 50 g šunky, majonéza, hlávka salátu a ředkvičky na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařená vejce překrojíme po délce, žloutky vyjmeme a bílky naplníme nádivkou ze strouhané nivy, umleté šunky, kterou utřeme s máslem do pěny. Obě půlky naplněných vajec spojíme, uložíme na listy hlávkového salátu a povrch ozdobíme majonézou a kolečky ředkviček. ..
INGREDIENCE: 200g vepřové kýty, 200g hovězí svíčkové (nebo roštěné), 100g vepřových jater, 150g klobásy, 100g slaniny, 2 cibule, 100g kapií, 2 brambory, 1 dl červeného vína, pepř, červená paprika, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na plátky, ochutíme zalijeme červeným vínem a necháme 4 hodiny odležet. Pak střídavě napichujeme na grilovací jehly spolu s plátky nakrájené cibule, brambor, kapie a klobásy. Maso a zeleninu dobře přitlačíme k sobě a zabalíme do alobalu. Grilujeme při 240°C horkým vz ..
INGREDIENCE: 250g špaget, sůl, tuk na vymazání, 300g mraženého špenátu, 1 červená paprika, 150g goudy, 6 vajec, 205 ml mléka, pepř, muškát, řeřicha.POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny nasypeme do vařící osolené vody a uvaříme je. Slijeme je a necháme je okapat. Vymastíme věncovou formu. Troubu rozehřejeme na 200°C. Necháme rozmrazit špenát. Rozpůlíme papriku a nakrájíme ji na kostičky. Přisypeme je ke špenátu a promícháme. Do formy střídavě vyrovnáme špagety se zeleninou. Vrstvy posypáváme 100g sýra. Roz ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 30g másla, 1 svazek kerblíku, 100g tvarohu, 50g kukuřičné krupičky, muškát, 500g brambor, sůl, 400 ml vývaru, 250 ml smetany, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme vejce. Žloutky utřeme se změklým máslem. Otrháme lístky kerblíku a čtvrtinu jich odložíme stranou, zbytek jemně nasekáme. Vše smísíme s tvarohem a krupičkou a dochutíme muškátem. Našleháme tuhý sníh z bílků, které lehce vmícháme do těsta a uložíme na hodinu do chladničky. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Na ..
INGREDIENCE: 1 kachna,500g tučného vepřového masa, maso obrané z uvařených drůbků, kachní játra, vařený žaludek a srdce, 3 žemle, 1/8 l smetany, 2 vejce, 30 g soli, 2 g celého pepře, 2 g nového koření, 10 g utřeného česneku, 100 g žampiónových hlaviček, 50 g cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou a opláchnutou kachnu nadijeme touto nádivkou: na strojku na maso jemně umeleme syrové vepřové maso, dále vařené maso obrané z drůbků, žaludek, srdce a játra, cibuli a žemle máčené ve smetaně, Umletou s ..
INGREDIENCE: 600g hl. mouky, 1 l mléka, 150g másla, 100g pískového cukru, 3 žloutky, 40g droždí, citr. kůra vanilkový cukr, sůl, mletý mák, 100g sušených švestek, mouč. cukr na posypání, 4 dl mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto zpracujeme jako na vánočku, necháme dobře vykynout a pak tvarujeme maličké bochánky, které pokládáme na vymazaný plech, necháme znovu vykynout a pak upečeme dozlatova. Upečené bochánky vložíme do větší mísy, posypeme mákem a cukrem, posekanými sušenými švestkami a zalijeme horký ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pustě se vaří v kotlíku, ale v kuchyni si ho připravíme v kastrolu. Pokrájíme maso na kostky - už jsme si řekli, že mohou být různé druhy masa, kližky, vnitřnosti, srdce, játra, a máme-li kousek vemínka, získáme požadovanou rosolovitost pravého guláše. Pak pod pokličkou osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a poprášíme ji lžičkou sladké červené papriky. Přidáme kostky masa a lehce je osmažíme. Potom přilijeme vodu nebo vývar - tolik, aby maso bylo zcela zakryté. Dáme dusit, kd ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA