Recepty na xkuchtik.cz

RÝŽE | RIZOTO (allo champagne).

POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu dáme 3 plátky másla a drobně nasekanou větší cibuli, kterou necháme zpěnit. Přidáme rýži, zamícháme, aby se zamastila. Zalijeme 2 sklenkami šampaňského, mícháme. Osolíme, přidáme hovězí vývar nebo bujónovou kostku a vodu, postupně po naběračkách, a občas mícháme. Až je rýže uvařená, tj al dente, tj. ne rozvařená, zhasneme, přidáme 2-3 plátky másla, dle chuti trochu pepře a 1/2 sklenky šlehačky, případně dle chuti trochu strouhaného parmazánu. Mícháme. Necháme ..

NÁPOJE LIKÉRY | BEZINKOVÝ LIKÉR.

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 l bezinkové šťávy a 1 l vody svaříme, přidáme 500g cukru krystal a 5 minut vaříme. Přidáme 1 vanilkový cukr a 3 minuty vaříme Přidáme 2 lžičky kávy a 2 minuty vaříme. Po vychladnutí přidáme 1 l rumu (možno přidat i více). ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | ZMRAZENÉ HOUBY.

INGREDIENCE: houby, na 3 l vody l lžíce soli a l lžíce kyselinycitrónové nebo 3 dl octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby důkladně očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na menší kousky. Vhodíme je do osolené a okyselené vody a 7 minut povaříme. Pak je vyjmeme a ochladíme pod tekoucí studenou vodou. Necháme okapat. Okapané a zcela vychlazené houby naskládáme do menších kelímků, popíšeme datem a druhem, uzavřeme a dáme zmrazit. Předvařené houby v mrazničce vydrží přes celou zimu. ..

BRAMBORY | STRAPAČKY SE ZELÍM.

INGREDIENCE: 750 g brambor, 150 g hrubé a 150 g hladké mouky, sul, pepř, 300 g kysaného zelí, cibuli, 50 g sádla, 50 g slaniny, ocet, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sul, pepř, obě mouky a vypracujeme těsto. Na prkénku krájíme malé noky, dáme do mírně osolené vařící vody a za občasného míchání vaříme asi 6 minut. Usmažíme cibulku, přidáme nakrájené zelí, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zelí podle chuti dosolíme, dochutíme octem a cukrem. Hotové ..

ZELENINA | ZADĚLÁVANÉ KEDLUBNY.

INGREDIENCE: 1 kg neočištěných kedluben, lžíce hladké mouky, lžíce cukru, sůl, 5 cl mléka, 1 žloutek, 25 g tuku, mletý pepř, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Kedlubny oloupeme, vypereme, nakrájíme na čtvrtky a na tenké plátky. Nakrájené kedlubny zalijeme vlažnou vodou, osolíme a dusíme. Poloměkké kedlubny zahustíme světlou řídkou jíškou, kterou si připravíme z dávky tuku a mouky, dobře rozmícháme a dusíme do měkka. Nakonec zjemníme mlékem, přidáme cukr, dosolíme a necháme krátce povařit. Před pod ..

GULÁŠ RŮZNÝ | BIGOS (Polsko).

INGREDIENCE: 750 g kysaného zelí, 400 g hovězího masa, sůl, 1 lžička sladké papriky, 2 lžičky kmínu, 4 bobkové listy, 1 lžička majoránky, 2 cibule, hrst sušených hub, 200 g sádla, 400 g vepřového masa, 150 g škvarků, 1 papriková klobása. POSTUP PŘÍPRAVY: Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou a přidáme na kousky krájené hovězí maso. Osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby. Dusíme a přidáme sádlo. Občas podlijeme. Po několika hodinách dušení odstavíme a uložíme do chladu. Dal ..

VEJCE | SEGEDÍNSKÁ MÍCHANÁ VEJCE.

INGREDIECE: 4-8 vajec, 50 g slaniny, lžičku mleté sladké papriky, zelenou papriku, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozškvaříme drobně nakrájenou slaninu. V misce rozmícháme vejce se solí a jemně nakrájenou paprikou. Směs nalijeme na pánev a mícháme na mírném ohni do zhoustnutí. Porce obkládáme na talíři rajčaty a na kroužky nakrájenou cibulí. Podáváme s chlebem nebo toasty. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PIKANTNÍ ČATNÍ.

INGREDIENCE: 1 kg zelených rajčat, 3 feferonky, 7 stroužku česneku, 100 g cibule, 250 g cukru 2 dl vinného octa, l lžička kari, l lžička mletého zázvoru, l lžička soli, 50 g rozinek, 0,5 dl bílého vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky umyjeme a namočíme do vína. Omytá rajčata spaříme, oloupeme a spolu s cibulí umeleme v mlýnku na maso. Dáme je do hrnce, přidáme prolisovaný česnek, sůl, ocet, namočené rozinky a koření. Vaříme na mírném ohni, občas zamícháme. Když je směs hustá jako kečup, plníme teplé do ..

MOUČNÍKY SLANÉ | SÝROVÉ SMAŽENKY SE ŠPENÁTEM.

INGREDIENCE : 400g veky (nebo jiného pečiva), 4 vejce, 300g strouhaného Eidamu, lžíce hl. mouky, sůl, petrželka, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRVY: Vejce rozšleháme a smícháme se sýrem. Zamícháme hl. mouku, osolíme a ochutíme sekanou petrželovou natí. V těstíčku namáčíme nakrájené plátky veky nebo jiného pečiva a smažíme po obou stranách dozlatova. Jako příloha se hodí dušený špenát nebo jiná zelenina. ..

OMÁČKY | OMÁČKA ENKLBENS.

INGREDIENCE: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 1 dýně nebo cuketa, 8 cibulí, 6 mrkví, 5 pórků, 1 palice česneku, 1 ananasový kompot, 1 sojová omáčka, 1 rajský protlak, 3 lžíce cukru, 2 lžíce soli, 1-2 lžičky chilli koření, 2 dl oleje, ¾ l vývaru z 2 kostek masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata, papriku, dýni a cibuli umeleme na masovém strojku. Mrkev pórek a ananas nakrájíme na drobné kostičky. Česnek utřeme. Vše jen chvilku povaříme, dáme do skleniček a zavařujme 15 minut. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz