INGREDIENCE: 2 cibule, hladkou mouku, hovězích nebo telecích jater, olej, sůl, pepř, citrónovou šťávu, petrželku, rýži, šafrán, bílé víno, parmazán. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži orestujeme na tuku, zalijeme bílým vínem a vodou, osolíme, opepříme, přidáme šafrán a vaříme do vyvařeni vody, potom přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut dodusit v troubě. Necháme zlehka vychladnout a zamícháme do rýže parmazán. Na pánvičce orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka, vyndáme bokem. Hovězí nebo telecí játra nakr ..
INGREDIENCE: 300g špaget, 40g rostl. tuku, lžíci sekaného libečku, 2 cibule, 400g vepřového masa, sul, sladkou a pálivou papriku, 50g mrkve, 50g celeru, 400g rajčat, 2 lžíce kečupu, petrželku, strouhaný sýr. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené špagety necháme okapat. Na tuku osmahneme usekanou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso a krátce podusíme. Směs okořeníme paprikami,osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme 1/4 hodiny. Přidáme na nudličky nakrájené mrkev a celer, podusíme 5 min. a vložíme spaře ..
INGREDIENCE: paprika, karotka, fazolka, žampiony, čerstvý zázvor, kešu oříšky, pepř, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme na plátky karotku, fazolku rozpůlíme. Na pánev dáme olej, rozpálíme, přidáme zázvor, pepř, sůl, potom nakrájenou mrkev, pochvíli fazolky, promícháme, podlijeme troškou vody, přikryjeme a necháme dusit. Mezitím si nakrájíme barevnou papriku na větší kostičky, nakrájíme žampióny. Přidáme do pánve, okořeníme ještě solí a pepřem, přidáme pár kešu oříšků a necháme dusit dokud zel ..
INGREDIENCE: Pro 4 osoby : 1/2 kg rýže, 1 velká cibule, 1 bujónová kostka, 100g strouhané nivy, olej, případně parmazán.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulku osmažíme na oleji, přidáme rýži, zamícháme a zalajeme vodou. Přidáme bujónovou kostku a mícháme, dokud se rýže nezačne vařit. Zakryjeme pokličkou a necháme uvařit rýži. Do uvařené rýže přidáme za stálého míchání nahrubo nastrouhanou Nivu, případně parmazán. ..
INGREDIENCE: 500 g různých čerstvých hub, 100 g másla, 2 cibule, 3 rajčata, lžička hladké mouky, lžičku sladké papriky, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Na polovině másla zpěníme drobně nakrájenou cibulku, vmícháme papriku, hned přidáme rozkrájená rajčata a houby, rozkrájené na vetší kousky. Osolíme a dusíme doměkka. Když houby změknou, přilijeme podle potřeby horkou vodu a zahustíme zbývajícím máslem, utřeným s moukou. Krátce povaříme a podáváme s rohlíky. ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 2 větší brambory, 1 cibule, 50 g sušených hub, sůl, kmín, 30 g tuku, 2 vejce, 2 dl chlebového kvásek.Kvásek: 5 dl vody nebo mléka, 40 g čerstvého droždí, 80 g žitné mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Kvásek je nutno připravit několik hodin před vařením polévky. Droždí rozdrobíme, zalijeme je vlahou tekutinou a nakonec vmícháme mouku. Získané řídké těstíčko necháme přikryté v teple vykynout. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno. Houby namočíme do vody Do o ..
POSTUP PŘPRAVY: Zelený nezralý hrášek je bohatý na vitamíny A, B a C a má velmi vysokou kalorickou hodnotu. Jinou kuchyňskou luštěninou jsou fazole, které na rozdíl od hrachu mají (i samotné fazolové lusky) léčivé účinky. Již v nejstarších herbářích se doporučovalo pít odvar z fazolových lusků na čištění krve, proti vyrážkám a lišejům. Dnes považujeme za nejdůležitější jejich antidiabetický účinek. Při lehčích formách cukrovky lze pít bylinný čaj, jehož jsou lusky součástí. Pro diabetiky se krom ..
INGREDIENCE: 500 g netučného tvarohu, 2 lžíce mleté želatiny, 1/2 l mléka, 2 dl cukru, 3 žloutky, 250 g rostlinného tuku, sáček piškotů, trochu ovocné šťávy, jahody.POSTUP PŘÍPRAVY: Želatinu namočíme na půl hodiny do šálku vlažného mléka. Zbylé mléko ohřejeme. Dortovou formu vyložíme piškoty, pokapeme ovocnou šťávou a poklademe očištěnými, opláchnutými a odkapanými jahodami. Několik pěkných jahod dáme stranou. Horké mléko vlijeme do mixéru, přidáme namočenou želatinu a rozmixujeme. Postupně přid ..
INGREDIENCE: 1 kg vyzrálých rajčat, l kg kapií, l kg cibule, 2 dl oleje, l balíček Deka, 2 lžíce mleté papriky, 2 dl 8% octa, 250 g cukru, l feferonka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, papriky rozkrojíme, vyndáme semeníky a stopku a pokrájíme je, cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme olej, vhodíme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme mletou papriku a rozpustíme ji. Přidáme pokrájená rajčata, papriky, ocet a feferonku. Vaříme asi půl hodiny, p ..
INGREDIENCE: 600 g brambor, 400 g zelených paprik, 200 g rajčat 100 g cibule, 60 g oleje nebo rostlinného tuku, sůl, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozkrájenou cibuli zpěníme na oleji na rostlinném tuku, přidáme proužky zelených paprik, podlijeme několika lžícemi vody a asi 10 minut dusíme. Potom přidáme oškrábané brambory rozkrájené na drobné kostičky, osolíme, opepříme a spolu s paprikami dodusíme doměkka. Před dokončením vmícháme plátky rajčat. Hotový pokrm posypeme sekanou pažitkou. Podáváme s chl ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA