INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 200 g mandlí, 60 g másla, 150 g cukru, 250 g medu, 1 prášek do perníku, citr. kůra, vejce na potření, tuk a plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosíkem mouku, prášek do perníku, strouhanou kůru z dobře omytého citronu, přidáme jemně nastrouhané mandle, změklé máslo a ohřátý med. Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Pokud je třeba přidáme trochu mléka. Těsto rozválíme na pomoučněném válu asi na ½ cm, formičkami vykrajujeme různé tvary, přendáme je na pomaštěný plec ..
INGREDIENCE: 200 g hl. mouky, 1 lžíce kakaa, 70 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 130 g Hery, 1 žloutek, 3 lžíce strouhaných vlašských ořechů, půlky ořechů na ozdobu. Náplň: 120 g másla, 120 g mouč. cukru, 1 žloutek, 80 g strouhaných vlašských ořechů, 1 lžíce mleté kávy, 2 lžíce horké vody. Poleva: 200 g mouč. cukru, 2 lžíce horké vody, 1 lžíce instantní kávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr, kakao a ořechy zaděláme žloutkem a změklým tukem a vypracujme hladké těsto. Pokud bude těsto příliš husté, p ..
INGREDIENCE: 210 g poloh. mouky, 140 g Hery, 70 g mouč. cukru, 2 žloutky, čokoládová poleva. Náplň: 150 g másla, 1 žloutek, 200 g mouč. cukru, 50 g nastrouhané čokolády na vaření, trochu rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého másla, cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odležet v chladničce. Pak z něj na pomoučněném vále ( moje žena to dělá mezi dvěma silonovými sáčky „nelepí se“) vyválíme tenký plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je na pomaštěný plech a ..
INGREDIENCE: 100 g mouč. cukru, 1 vejce, 2 lžíce másla nebo Hery, 100 g ovesných vloček, 100 g hl. mouky, 100 g hrubě mletých oříšků, ½ lžičky skořice, špetku soli, 50 g strouhané čokolády, oříšky na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr vejce a změklé máslo ušleháme, přidáme ovesné vločky a mouku s oříšky. Směs ochutíme skořicí, nepatrně přisolíme a vmícháme nastrouhanou čokoládu. Pokud je směs příliš hustá přidáme lžíci mléka. Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, z nich utvoříme kuličky, rozložíme ..
INGREDIENCE: 350 g hladké mouky, 25 g kakaa, citrónová kůra, 100 g moučkového cukru, 60 g mandlí, lžička skořice, 250 g Hery.Náplň: 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, l balíček vanilkového cukru, l lžíce rumu, 120 g mletých ořechů, čokoládová poleva a půlky mandlí na ozdobení.POSTUP PŘÍPRAVY: V mouce rozmícháme kakao, strouhanou citrónovou kůru, cukr, mleté mandle a skořici. Do mouky nastrouháme tuk a všechno rychle smísíme. Na pomoučeném vále rozválíme těsto asi na sílu 3 mm a vykrajujeme koleč ..
INGREDIENCE: 180 g másla, 250 g polohrubé mouky, 125 g práškového cukru, l vrchovatá lžička skořice, 1/2 balíčku kypřícího prášku, špetka soli.Poleva: 50 g krystalového cukru, l bílek, 50 g nasekaných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: V míse zpracujeme vidličkou měkké máslo s moukou a kypřícím práškem. Po troškách přidáváme cukr, skořici, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na obdélník a položíme na vymaštěný plech. Nasekáme nahrubo mandle, přidáme k nim cukr a bílek a vše vidličkou utřeme. Pol ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, l prášek do pečiva, 50 g mandlí, 50 g lískových oříšků, 50 g vlašských ořechů, 50 g kandovaného proslazeného ovoce, 50 g rozinek, 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, l lžíce kakaa, strouhaná kůra z l dobře omytého citrónu.Na zadělání: šálek mléka, 3 lžíce medu, 2 lžíce oleje nebo rozehřátého rostlinného tuku, l vejce, 100 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: V teplém mléce rozpustíme med, cukr, tuk a nakonec zašleháme vejce. Na vál připravíme všechny sypké přísady, ..
INGREDIENCE: Na 10 kg klobás: 5 1/2 kg libového vepřového masa, 4 kg tučného vepřového masa, 1/2 l vody, 200 g soli, 15 g mletého pepře, 15 g třeného česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Veškeré maso pečlivě zbavíme všech blan a šlach. Libové maso z kýty a plece i tučné z bůčku, krkovičky či ramínka bez kosti nakrájíme na zhruba 5 cm velké kostky. Pak obě masa odděleně umeleme přes síto s otvory o průměru 5 mm. Ve větší nádobě promísíme umleté libové maso s kořením, solí a pitnou vodou. Pak vmícháme mleté ..
INGREDIENCE: Na 10 kg klobás: 5 1/2 kg libového vepřového masa, 4 kg tučného vepřového masa, 1/2 l vody, 200 g soli, 15 g mletého pepře, 15 g třeného česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Veškeré maso pečlivě zbavíme všech blan a šlach. Libové maso z kýty a plece i tučné z bůčku, krkovičky či ramínka bez kosti nakrájíme na zhruba 5 cm velké kostky. Pak obě masa odděleně umeleme přes síto s otvory o průměru 5 mm. Ve větší nádobě promísíme umleté libové maso s kořením, solí a pitnou vodou. Pak vmícháme mleté ..
INGREDIENCE: 100 g rozinek, 2 lžíce hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů nebo mletých neloupaných mandlí, 2 žloutky, 2 lžičky skořice, nastrouhaná kůra z citrónu, 2 tlučené hřebíčky.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky semeleme nebo je velmi jemně nakrájíme. Smícháme je s moukou, cukrem, ořechy, kořením a citrónovou kůrou. Směs spojíme žloutky, a pokud bude třeba, přidáme lžíci vody, nebo ještě lépe vína. Vál posypeme moukou a z těsta vyválíme silnější plát (asi 4 mm). Vykraj ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA