Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | VÁNOČNÍ PERNÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g cukru, 3 celá vejce se tře v horké vodní lázni (voda musí vřít) až počne houstnout. Odstaví se, ještě chvíli míchá, až trochu prochladne, přidá se mletá skořice, hřebíček, citronová kůra, 2 lžíce tekutého medu, 80 g rozpuštěného másla, ½ kávové lžičky jedlé sody a tolik hladké mouky aby povstalo tuhé těsto obvyklé na perníčky. Těsto se vyválí, vypichují se tvary vhodné na vánoční stromek, lépe menší, pomazují  před pečením rozšlehaným vejcem. Upečené zdobí ..

STARÉ RECEPY | MOUŘENÍCI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 2 bílků se ušlehá sníh, přišlehá 120 g cukru, trochu vanilky, 120 g strouhaných lískových oříšků, navlhčených 2 lžícemi rumu a 2 tabulky strouhané čokolády. Lžičkou se kladou na pomaštěný plech kopečky, do každého vtiskne oříšek a v mírně vyhřáté troubě upekou. Velmi dobré.   ..

STARÉ RECEPY | MANDLOVÉ ČTVEREČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Po 140 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí, 2 tabulky čokolády, něco vanilky a 2 žloutky se zpracuje na vále, pak na plechu rozválí na prst silně a zvolna peče. Když je to už téměř upečené, pomaže se zavařeninou a sněhem z 2 bílků se 70 g cukru. Posype se tence krájenými, loupanými mandlemi, dopeče a teplé nožem, namočeným ve studené vodě, pokrájí. Je to velmi chutné. ..

STARÉ RECEPY | OŘECHOVÉ ČTVEREČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 3 vejce se ušlehají se 160 g cukru do pěny, poté se vmíchá 110 g hladké mouky a  40 g mletých vlašských ořechů. Těsto se rozetře na zavřený, vymazaný a vysypaný plech a v mírně teplé troubě upeče. Pozor !!!! aby těsto zůstalo vláčné! Vychladlé těsto se rozdělí, potře nádivkou, spojí, posype cukrem a krájí na čtverečky. Nádivka: 120 g mletých vlašských ořechů se smíchá s 60 g vanilkového cukru a spaří 1 dl horkého mléka. ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÉ ROHLÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále se vypracuje těsto z 80 g hladké mouky, 100 g másla, 90 g cukru, 3 tabulek strouhané čokolády a 2 žloutků. Dělají se malé rohlíčky a pekou při mírném ohni. ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÉ HUBINKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 120 g strouhaných mandlí, 90 g moučkového cukru, 2 tabulky čokolády a 2 bílky se dobře smíchá a na pomazaný plech se dělají malou lžičkou nepravidelné hubinky (pusinky) a rychle pekou. Vychladlé se sypou vanilkovým cukrem. II. 3 tabulky strouhané čokolády, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí nebo oříšků se vmíchá do sněhu z 2 bílků. Na bílé opatky nebo na pečící papír na plechu se kladou malou lžičkou hubinky a v mírně horké troubě pekou. ..

STARÉ RECEPY | OŘÍŠKOVÉ HUBINKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 2 bílky, 140 g cukru se tře ½ hodiny. Poté se dá 140 g strouhaných lískových oříšků, něco citronové kůry a vanilky a dobře zamíchá. Těsto se maže na čtverečky oplatků, sype cukrovou krupicí, doprostřed klade lískový oříšek a na plechu ve vlažné troubě peče. Mohou se též dávat lžičkou hromádky na vymaštěný plech. ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÉ VÁNOČNÍ KOLÁČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 150g cukru, 150 g strouhaných mandlí, 4 tabulky čokolády a citronová kůra se smíchá na vále, máslo v tom rozdrobí a zadělá se 1 žloutkem. Nechá se odpočinout, rozválí na stéblo tence, vykrajují koláčky a upekou. Může se jich polovic veprostřed vypíchnout náprstkem, upečené, jež jsou celé, mazat zavařeninou, vypíchnuté na ně dávat a sypat cukrem. Nebo se nechají jednotlivě, na každý dá malý kousek tuhé zavařeniny a posype. Nebo se po dvou spo ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | TVAROHOVÝ KOLÁČ SNĚHOVÝ

INGREDIENCE: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru, l žloutek, 1/2 lžičky prášku do pečiva, tuk a mouka na kulatou koláčovou formu. Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 70 g cukru, l balíček vanilkového cukru, 2 žloutky, 3 lžíce marmelády, 3 bílky a 100 g moučkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky s práškem do pečiva, cukru, žloutků a změklého másla vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho a necháme v chladu odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem a žloutky, můžeme zř ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | BUBLANINA JAKO HROM

POSTUP ŘÍPRAVY: 250g másla, 250g cukru, 5 žloutků. Vše vyšleháme a přidáme 250g poloh. mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, potom sníh z 5 bílků, nakonec dáme ovoce a dáme péci. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz