INGREDIENCE: 500 g mletého libovějšího bůčku, 100 g ementálu, eidamu apod., sůl, pepř, lžíce jemně nasekané petrželky, 2 vejce, 1 dl mléka, hladká mouka, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, opepříme, vmícháme nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku, vejce a mléko. Dobře promícháme, nejlépe rukou a vložíme vychladit do chladničky Druhý den, pokud je to nutné, zahustíme trochou strouhanky, na pomoučeném prkénku vytvarujeme placičky, které hned smažíme v horkém oleji, nejlépe ve fritéze. Podá ..
INGREDIENCE: 1 hrnek rýže, 7 dl mléka, špetka soli, 100 g másla, 2 lžíce cukru, l vanilkový cukr, 3 vejce, 3/4 kg ovoce (meruňky, švestky, jablka, broskve apod.), moučkový cukr se skořicí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme studenou a horkou vodou, nasypeme do horkého mléka s trochou soli a vaříme za častého promíchání asi 30 minut. Mírně rozvařenou kaši vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Změklé máslo třeme s cukrem a žloutky. Směs vmícháme do rýžové kaše a do vzniklé směsi vmí ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 200 g fazolí, 3 cibule, 3-stroužky česneku, 400 g vepřového uzeného žebírka, 2 lžíce oleje, 2 mrkve, 1 kořen petržele, 2 brambory, 100-150 g uzené klobásy, 1 lžička papriky, podle chuti 1-2 pálivé papričky. POSTUP PŘÍPRAVY: Oprané fazole přes noc namočíme do studené vody a v téže vodě je zvolna vaříme. Mezi vařením přidáme dvě rozsekané cibule a česnek. Uzená žebírka dáme vařit zvlášť. Na větší pánvi smažíme na oleji na kolečka nakrájenou mrkev a petržel Přidáme ještě je ..
PSTUP PŘÍPRAVY: Přes noc namočíme 150g červených fazolí (mohou být i bílé). Fazole po namočení uvaříme. Spěcháme-li použijeme plechovku fazolí sterilovaných (400g). Zapékací mísu vymažeme bohatě máslem nebo jiným tukem. Na 2 lžících oleje opečeme 400g oloupaných brambor nakrájených na plátky, k tomu přidáme 100g drobně nakrájené slaniny, plátky ze 3 stroužků česneku, 2 pokrájené žampióny nebo jiné houby a 6 rajčat. Přisypeme asi 5 lžic mražené nebo sterilované kukuřice. Ochutíme lžičkou tymiánu, ..
INGREDIENCE: 6 vepřových žebírek asi po 150 gramech, 100 g kečupu, 50 g medu, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce škrobu, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 stroužky drceného česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřová žebírka vložíme do pekáče, zalijeme je do poloviny vodou, osolíme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dusíme v troubě asi 1 hodinu, do změknutí. V kastrole svaříme zbývající suroviny, zvolna táhneme asi 5 minut. Z pekáče slijeme vodu, maso polijeme omáčkou a pečeme 3 – 4 minu ..
INGREDIENCE: 300g hr. mouky, 3 včerejší rohlíky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 1 lžička soli do knedlíků, 1 lžíce soli do vody, kde se budou knedlíky vařit, 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Do větší mísy nasypeme mouku, poprášíme ji práškem do pečiva, přidáme mléko ušlehané se žloutkem a soli, vše řádné promícháme a postupné vmícháme rohlíky nakrájené na kostičky. Těsto necháme 10 minut odpočinout. Poté z těsta pomoučenýma rukama utvoříme knedlík, vložíme jej do předem připraven ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do přetlakového hrnce dáme 2 velké nadrobno nasekané cibule, sklenici olivového oleje, necháme zpěnit, přidáme hovězí maso nakrájené na kousky (asi 0,8 - 1 kg) a za stálého míchání necháme osmahnout maso po všech stranách. Až je vše lehce do růžova, přidáme 1 kg loupaných rajčat, rozmačkáme je, osolíme, zamícháme, zakryjeme, zavřeme ventil a necháme vařit na mírném ohni asi 40 minut. Otevřeme, přidáme bazalku a dle chuti peperoncino, necháme vařit podle potřeby 5-10 min, až se š ..
INGREDIENCE: 300 g cukru, 6 žloutků, 2 lžíce kakaa, 6 lžic krupice, 280 g nastrouhaných jablk, 160 g mletých ořechů, citrónová kůra, 6 bílků. POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme cukr se žloutky do pěny. Vmícháme kakao, krupici a jablka. Necháme odpočinout asi 45 minut. Poté přimícháme ořechy, citrónovou kůru a sníh z bílků. Upečeme. ..
INGREDIENCE: 750 g pravé svíčkové, sůl, pepř, sádlo nebo olej, 100 g šunky, 8 vajec, 1 lžíce hladké mouky, šálek vývaru z masoxu, 1 lžíce sójové omáčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Svíčkovou nakrájíme přes vlákna masa na silnější plátky, lehce je naklepeme tupou stranou nože, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme sádlo nebo olej, vložíme bifteky a z každé strany opékáme asi 4 minuty, aby byly uvnitř růžové, nikoliv krvavé. Stejně opečeme i plátky šunky a v lívanečníku na troše tuku opečeme vejce. Tuk po ..
INGREDIENCE: 150g uzené syrové rolky, 20g tuku na opečení, 1 dl vývaru z kostí (šťáva z pečeně), 100g karotky, 50g cibule, bobkový list, hřebíček, 5 cl šťávy z pečeně, 3 cl dezertního vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové uzené rolované ramínko se vaří necelou hodinu. Napůl uvařené se vyjme, nechá okapat, pomalu opeče na tuku a zalije trochou vývaru. Pak se přidá na drobné kostičky nebo plátky krájená karotka, na plátky krájená do zlatová osmahnutá cibule, bobkový list a hřebíček a za stálého polévání ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA