Recepty na xkuchtik.cz

BRAMBORY | ZAPEČENÉ BRAMBORY SE SMETANOU

INGREDIENCE: 600 g moučných brambor, l stroužek česneku, l lžička másla, l cibule, l svazek petrželky, 150 g smetany, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, 125 g tvrdého sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, rozpůlíme a vytřeme jím vnitřek ploché zapékací mísy. Zároveň ji vymažeme máslem, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemná kolečka. Plátky brambor a cibule střídavě klademe do mísy jako střešní tašky. Petrželku omyjeme, osušíme a ..

ZELENINA | BROKOLICOVÁ CHUŤOVKA

INGREDIENCE: 1/2 brokolice (nebo l větší růžice) Zálivka: 2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vývaru z brokolice. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici namočíme na 15 minut do slané vody, aby vyplaval případný hmyz, poté ji omyjeme pod studenou vodou, vložíme do vařící vody a 4-5 minut povaříme. Vyjmeme ji, necháme okapat, rozdělíme na růžičky a vložíme do mísy. Ve vývaru rozmícháme sůl, pepř, citrónovou šťávu a olej (vývaru můžeme přidat víc) a vzniklou zál ..

HOVĚZÍ RŮZNÉ | HOVĚZÍ STROGANOV III

INGREDIENCE: 500 g hovězího masa ze svíčkové, 3 lžíce oleje, l cibule, sůl, pepř, kelímek bílého jogurtu, 1 lžička hladké mouky, 2 lžíce kečupu. POSTUP PŘÍPRAVY: Svíčkovou nakrájíme přes vlákno na tenčí plátky, naklepeme je a nakrájíme na nudličky. V hrnci rozehřejeme olej, maso na něj vsypeme a hned mícháme a prudce smažíme. Po několika minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, maso osolíme, zalijeme jogurtem, v němž jsme rozmíchali lžičku mouky a kečup, dobře promícháme a krátce podusíme. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ PLACIČKY

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 100 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory nastrouháme, přidáme strouhaný sýr, prolisovaný česnek a majoránku a osolíme. Přidáme mouku a utvoříme těsto, z kterého tvoříme placičky. Smažíme je na oleji a podáváme k čaji nebo pivu. ..

KNEDLÍKY KYNUTÉ | KYNUTÉ KNEDLÍKY

INGREDIENCE: 500g hr. mouky, 1/4 1 mléka do těsta, 2 lžíce vlažného mléka na kvásek, 10g droždí, 1 syrové vejce, 1 lžička soli do těsta, 1 lžíce soli na osolení vody, ve které se budou vařit knedlíky. POSTUP PŘÍPRAVY: Do půllitrového hrnečku rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím přilijeme do mouky syrové mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a sůl a konečně i hotový kvásek, který nám zatím v hrnečku vyběhl. Všechno zpracujeme na tuhé těsto ..

ZELENINA | ŠTRASBURSKÉ ZELÍ

INGREDIENCE: 1 kg zelí, 100g sádla, 1 dl vína, 1 cibule, 3 hřebíčky, bobkový list, 500g jablk, sůl, pepř, cukr, ocet. POSTUP PŘIPRAVY: Jemně nakrájené zelí přelijeme vařící vodou. Ocezené zelí dusíme na sádle s nastrouhanou cibulí a kořením. Vše zalijeme vínem. Po chvíli přidáme plátky oloupaných jablk, opepříme, dosolíme podle chuti, přikyselíme a přisladíme. ..

RYBY MAKRELA | MAKRELA PO ŘECKU (Řecko)

SINGREDIENCE: 5 očištěných makrel, šálek oleje, 3 cibule, 160g zelených nakládaných oliv, 5 lžic rajčatového protlaku, 1 lžička pískového cukru, podle chuti sůl, 1 dl červeného vína, 1 lžička rajčatového kečupu. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné, vykuchané a vyprané makrely osolíme, vložíme do rozpáleného oleje na pánev a opečeme po obou stranách do červena. Pečené makrely vyjmeme z oleje, do kterého přidáme nakrájenou cibuli, olivy nakrájené na kolečka, rajský protlak, kečup, sůl, červené vino, ..

MOUČNÍKY SLANÉ | LANGOŠE STAREJ MAMY

INGREDIENCE: 1 kg hl. mouky, 2 vejce, 400 ml mléka, 250 g kyselé smetany, 4 lžičky soli, 50 g droždí, 2 kostky cukru, česnek, smetana, kečup, sýr. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem si připravíme těsto, do 200 ml vlažného mléka s cukrem dáme droždí. Přidáme zbytek přísad a vypracujeme těsto. Dáme do mikroténového sáčku a vložíme do chladničky, a tam to vydrží i 3 dni. Smažíme na rozpáleném tuku, Smažíme způsobem: Jedna strana pod pokličkou, druhá bez poklice, ale sledujte aby se nepřipálily. Potíráme ..

OD BABIČKY | ČOČKOVÁ POLÉVKA OD BABIČKY

INGREDIENCE: Čočka, brambory, olej, cibule, mletá sladká paprika, 250 ml kyselé smetany, hladká mouka, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Dáme vařit den vpřed namočenou čočku. Když je poloměkká, přidáme nadrobno nakrájené brambory. Ve větším hrnci na oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku. Když je cibule sklovitá, vlijeme k ní čočku, pokrájené brambory, podle potřeby ještě přilijeme vodu, osolíme, okořeníme mletým pepřem. Na trošce oleje opražíme 1 lžíci hl. mouky, př ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘECÍ KŘIDÉLKA S OLIVAMI

INGREDIENCE: 1 kg křidélek (cca 16 kusů), 4 plátky toustového chleba, sůl, bílý pepř, chilli, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 100 ml ananasové šťávy, 2 lžíce kečupu. POSTUP PŘÍPRAVY: Křidélka opereme a osušíme. Plátky toustového chleba jemně nadrobme, osolíme, opepříme a okořeníme chilli. Rozšleháme celá vejce a křidélka v něm namočíme. Poté je obalíme v rozdrobeném chlebu. Trochu uhněteme, aby se drobečky nepřipalovali v oleji při smažení. Česnek utřeme se solí dojemna se špetkou ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz