INGREDIENCE: 250 g majonézy, 4 až 5 stroužků česneku, lžička hořčice, sůl, pažitka, špetka cukru, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Majonézu ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a solí. Přidáme prolisovaný česnek, hořčici, worcester a sekanou pažitku. Můžeme rovněž přidat lžíci sekaných ořechových jader. Hodí se k vařeným rybám, zelenině nebo studenému pečenému masu. ..
INGREDIENCE: 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny, l cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa, sůl, pepř, 2 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, sklenka vína, l lžíce sójové omáčky, hrnek vývaru z bujónové kostky nebo masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kořenovou zeleninu propláchneme a necháme okapat. Slaninu pokrájíme nadrobno a na troše oleje rozškvaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vmícháme mleté maso, osolíme ho a opepříme a opékáme asi 10 minut, až změní barvu. Pak p ..
INGREDIENCE: 1 1/2 l vody, 500 g kostí 60 g krupice, 150 g zeleniny, 2 vejce, petrželka, květ, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Kosti rozsekáme, a vaříme s nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninou. Procedíme zavaříme opatrně krupici aby se nedělaly žmolky a povaříme 15 minut. Potom zakvedláme dvě celá vejce, přidáme sekanou petrželku, trochu květu a polévkové koření. ..
INGREDIENCE: 400 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 40 g droždí, l lžíce cukru, l malé vejce, l lžička másla, špetka soli POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vzešlého kvásku a dalších přísad vypracujeme tužší těsto, které dáme asi na 40 minut vykynout. Poté ho vyklopíme na vál a zformujeme ve váleček. Nakrájíme z něho dílky, rukou je zploštíme, vložíme ovoce nebo tužší marmeládu, uděláme knedlíky a necháme je asi 10 minut kynout. Poté je vhodíme do vařící mírně přisolené vody a vaříme 8 minut podle l velikosti ..
INGREDIENCE: 750g vepřového bůčku bez kosti, 250g vepřové plece, 1 lžičky kmínu, 1 lžička papriky, 3 stroužky, česneku, větší špetka pepře, sůl, 50 g salámu typu Vysočina, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček očistíme a bud do něho vykrojíme hlubokou kapsu, nebo ho rozřízneme na plát a paličkou rozklepeme na obdélník. Vepřovou plec umeleme na strojku na maso, vložíme do mísy, přidáme kmín, papriku, rozdrcený česnek, pepř sul, salám Vysočina nakrájený na kostičky, přidá ..
INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, l lžíce másla, 20 g droždí, l vejce, l lžička cukru, l žloutek na potření, mléko, sůl, kmín, mák. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažném mléku rozpustíme cukr, přidáme lžičku mouky a rozdrobené droždí. Necháme vykynout. Mouku prošijeme do mísy, přidáme špetku soli, rozehřáté máslo, přimícháme vejce a kvásek a vypracujeme hustší těsto. Je-li příliš husté, přidáme ještě trochu mléka. Dobře propracované těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme je utěrkou a dáme na teplo k ..
INGREDIENCE: 300 gr prave svickove, Olivovy olej, sul, pepr, cukr, asi 100 gr zelene a cervene cerste papriky, Dobra sojova omacka, hneda barva do omacek(Gravy browning), citron. Uvarena ryze. POSTUP PRIPRAVY: Svickovou nakrajite na nepravidelne kostky, asi 1,5 cm velikost. Na panvi rozpalite asi 3 lzice Olivoveho oleje, pak vlozite maso a rozlozite rychle po cele panvi do jedne vstvy, ktere se musi rychle osmazit ze vsech stran. Nedovolte at maso pusti svoji stavu, (zacnou se delat hnede vodn ..
INGREDIENCE: 4 baklažány, 2 cibule, 4 lžíce oleje, strouhanka, l lžíce másla, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté baklažány podélně rozřízneme a nakrojenou částí dolů opečeme na oleji. Pak vnitřek vydlabeme lžičkou. Pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme vydlabanou dužinu, osolíme a okořeníme. Touto směsí naplníme baklažány a povrch posypeme strouhankou. Baklažány vložíme do zapékací misky, na ně dáme kousky másla a v troubě zapečeme dozlatova. Podáváme s bramborami a salátem. ..
INGREDIENCE: 1 majolka, 60 ml bílého vína, 1 jablko, 60 ml šlehačky, citrónová šťáva, sůl, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Do majolky vmícháme jemně nastrouhané jablko, okyselíme, osolíme, zředíme bílým vínem a nakonec zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. ..
INGREDIENCE: Na 10 lžic rýže 1 l mléka, 2 celá vejce, 5 lžic cukru, sůl, 3lžíce másla, 3 jablka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče dáme opranou spařenou rýži. Do rýže zapícháme kousky oloupaných a jádřince zbavených jablk, (popř. švestky sušené nebo čerstvé), zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a cukr. Na hladinu mléka poklademe kousky másla. Nákyp pečeme přikrytý v troubě, až je rýže měkká (asi jednu hodinu). ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA