INGREDIENCE: 10 žemlí, 2 vejce, 3/8 l mléka, 30 g sádla, 1 cibule, 3 lžíce strouhanky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle od minulého dne nakrájíme na kostky, přidáme mléko s rozšlehanými vejci, sůl, pepř a nakrájenou a na sádle osmaženou cibuli. Propracujeme, je-li třeba, přidáme strouhanku a tvoříme menší knedlíčky, které vaříme podle velikosti čtyři až šest minut. Hodí se zvláště k dušené zelenině. ..
INGREDIENCE: 400 g kuřecího masa, 3-5 hříbků, 3 lžíce kečupu, 2 dl smetany (nejlépe 12%), 3 lžíce oleje, l lžička másla, hladká mouka na zaprášení, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné hříbky nakrájíme na plátky, osmahneme na rozehřátém másle, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvi necháme rozehřát olej a v něm připravené maso prudce opečeme ze všech stran, zaprášíme moukou a znovu osmahneme. Maso zalijeme smetanou, přidáme kečup, ho ..
INGREDIENCE: 2 cukrové melouny (asi po l kg), 200 g cukru, 1/8 l jemného bílého vinného octa, 1 lžička kardamomových semínek, 1 lžička koriandrových semínek, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, větší špetka pepře, sůl, 2 hrsti meduňkových lístků. POSTUP PŘÍPRAVY: Meloun rozpůlíme a odstraníme jádra a vláknitou dužinu, která je uprostřed plodu. Poloviny melounů rozkrojíme asi na 3 centimetry široké proužky. Oddělíme dužinu od slupky a rozkrájíme ji na kostičky. Kostičky smícháme ..
INGREDIENCE: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 50 g cukru, l balíček vanilkového cukru, l vejce, špetka soli, l 1/2 lžičky prášku do pečiva na pokladení: 750-1000 g meruněk, 4 vejce, 100 g cukru, l lžíce rumu, 150 g smetany, máslo na vymazání formy nebo papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, oloupeme a vypeckujeme. Formu důkladně vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení. Máslo dáme do misky na šlehání a necháme změknout. Přidáme cukr, vanilkový cukr a vše našleháme do pěny. ..
INGREDIENCE: 150 g celeru, 100 g sýra nivy, 60 g másla, citrónová šťáva, sůl, rajčata, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Celer nastrouháme na jemném struhadle a ihned zakapeme citrónovou šťávou, aby nezčernal Potom utřeme máslo s nivou, přidáme strouhaný celer, mírné osolíme a vše promícháme. Mažeme na krajíčky bílé veky a zdobíme plátkem rajčete nebo sekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 750 g brambor, 2 lžíce másla, 1/4 l mléka, sůl, pepř, l kapusta. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, propláchneme vodou a uvaříme v osolené vodě doměkka. Ještě horké je rozmačkáme, dáme do kastrole a zalijeme teplým mlékem. Kapustu omyjeme, nakrájíme na drobné kousky (jako zelí), spaříme horkou vodou a v osolené vodě uvaříme doměkka. Okapanou kapustu přidáme k bramborům a promícháme. Směs osolíme, opepříme a na másle dusíme tak dlouho, až brambory dostanou zlatou barvu. Podáváme s ..
INGREDIENCE: Na 1 l vody 250 g suchých chlebových kůrek, 80 g tuku, 2 vejce, 150 g cibule, sůl, paprika, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Suché chlebové kůrky osmažíme na tuku s trochou drobně rozsekané petrželky a s drobně nakrájenou cibulí. Zalijeme vodou, přidáme sůl, špetku papriky a dáme vařit. Před dovařením rozšleháme celá vejce a za stálého míchání je pomalu přidáváme do vroucí polévky. ..
INGREDIENCE: 4 větší vepřové kotlety, sůl, pepř, sádlo nebo olej, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, 1 l vývaru z masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety nebo řízky z kýty naklepeme paličkou, okraje nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme, mírně opepříme a vložíme do rozpáleného tuku Rychle je opečeme z obou stran dočervena, vyjmeme, dáme na talíř a necháme na teple. Tuk zaprášíme moukou, přidáme máslo a společně osmahneme. Zalijeme vývarem a povaříme, až se tuk odděluje od stavy. Opečené maso ..
INGREDIENCE: 1/2 kuřete (nebo slepice), sůl, 2 šálky rýže, 4 šálky vody nebo vývaru z kuřete, 1 cibule, 2 lžíce rozinek, 4 lžíce zmrazeného hrášku s mrkví, olej, 1 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře (nebo slepici) vhodíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Rýži propláchneme studenou a následně vařící vodou, dáme na rozehřátý olej s nadrobno nakrájenou cibulí, zalijeme horkou vodou nebo vývarem z kuřete, přidáme rozinky propláchnuté horkou vodou, zeleni ..
INGREDIENCE: 50 g hovězího masa, 30 g kořenové zeleniny, 5 g hl. mouky, cibule a bobkový list, 5 g másla, 30 g kyselé smetany, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájené maso vaříme v osolené vodě do poloměkka, přidáme pokrájenou zeleninu a uvaříme doměkka. Nasucho opraženou mouku povaříme ve vývaru z cibule a bobkového listu, vše spojíme a ještě povaříme. Do hotové polévky přidáme máslo, sekanou petrželku a přímo na talíř lžíci kyselé smetany. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA