INGREDIENCE: 600 g libového vepřového masa (plecko, ramínko nebo vykostěný bůček), 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžička soli, 1,5 lžičky drceného kmínu, 1 lžička hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pod tekoucí studenou vodou opláchneme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáčku. Osolíme, posypeme mletým kmínem, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a utřený nebo prolisovaný česnek, podlijeme 1 dl vody a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny. Občas maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle p ..
INGREDIENCE: asi 1 kg vepřového bůčku, sůl, kmín, malá cibulka. Nádivka: 2 vejce, lžíce másla, sůl, mletý pepř, majoránka, pažitka, 100 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny, 3 lžíce strouhanky.POSTUP PŘÍPRAVY: Při nákupu si vybereme bůček od Špičky, kde je málo kostí. Omyté maso dáme na prkénko a ostrým, dlouhým nožem uděláme směrem ke špičce širší otvor - kapsu. Opatrně nožem kapsu zvětšujeme tak, abychom maso neprořízli, ale abychom měli dost místa pro nádivku. Méně zručnější kuchařky si dají ..
INGREDIENCE: 1 kg libového vepřového bůčku bez kostí, sůl, kmín. Nádivka: 2 buřty, 2 žemle, 2 vejce, 3 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, mladé kopřivy, pažitka), sůl, pepř, trochu mléka (vývaru), a podle potřeby strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme žemli, pokapeme ji mlékem nebo vývarem a necháme rozmočit. Pak ji přidáme k buřtům, které jsme předtím sloupli a nakrájeli na kostičky. Vmícháme nasekané bylinky, vyklepneme vejce, osolíme a opepříme a podle potřeby upravíme hustotu strouhankou. ..
INGREDIENCE: 4 plátky z libového bůčku, sůl, olej, 4 čtverce alobalu, 20g másla.Nádivka: 8 koleček salámu, 4 plátky sýra, kousek červené papriky.POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky bůčku rozklepeme do šířky, osolíme, poklademe kolečky salámu, plátky sýra a nudličky papriky a pevně stočíme závitky. Položíme je na alobal potřený olejem,, pevně stočíme, . položíme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby. Po chvilce je nepatrně podlijeme vodou a dopečeme (celkem asi 25 min). Těsně před podáním alobal nahoře nast ..
Několikrát za rok si můžeme dovolit předložit rodině nadívaný bůček. Zvlášť tehdy, je-li libovější, zbavený co nejvíce tuku, a vylehčí-li ho zelená nádivka s bylinkami.POSTUP PŘÍPRVY: Asi do 1 - 1,5 kg libového bůčku vyřízneme kapsu a osolíme ho. Připravíme si nádivku. Asi 4 rohlíky nakrájené na kostičky svlažíme sklenkou mléka. Rozšleháme 4 vejce a promícháme s rohlíky, osolíme. A pokračujeme - nasekáme misku mladých dobře opraných kopřiv, stejně tak šálek petrželové nati. Smícháme s rohlíky a ..
POSTUP PŘÍPRVY: Asi 1 kg libovějšího bůčku zbavíme kostí, kůže a rozřízneme na plát. Ten potřeme lžící ostřejší hořčice, osolíme, poklademe plátky šunky nebo salámu (asi 4 plátky). Rohlíky ( 1 - 2) nakrájíme, svlažíme mlékem, necháme vsáknout. Pak je slabě osolíme, spojíme se 2 lžícemi sekaných kopřiv, 2 lžícemi krájené petrželky a lžící libečku - samozřejmě nejlépe čerstvými bylinkami. Směs dochutíme větší špetkou granulovaného česneku, špetkou grilovacího koření a zapracujeme 1 - 2 vejce. Vzni ..
INGREDIENCE: 75 dkg bůčku, sůl, kmín, 20g másla. Nádivka: 40g másla, 3 vejce, 100g máčené housky, 1/8 l mléka, sůl, petržel, citr. kůra, 80g strouhané housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opereme, zbavíme kostí, uděláme do něho kapsu, uvnitř i navrch jej osolíme a naplníme nádivkou - do umíchaného másla se solí zamícháme žloutky, strouhanou housku navlhčenou mlékem nebo smetanou, sekanou zelenou petržel, sníh z bílků a suchou strouhanou housku. Zašijeme a posypeme trochu kmínem. Pak jej dáme do pekáče ..
INGREDIENCE: 750g libovějšího vepřového bůčku, 2 rohlíky, 3 - 4 lžíce mléka, 3 vejce, 150 g paprikového salámu nebo klobásek, sádlo nebo olej, 2 cibule, plnotučná hořčice, 3 – 4 stroužky česneku,kmín, majoránka, petrželová nať, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vepřovém bůčku utvoříme ostrým nožem kapsu, kterou řádně vytřeme hořčicí. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je mlékem. Cibuli a salám nakrájíme také na kostičky a necháme zpěnit na rozehřátém sádle. Orestujeme, přidáme 3 celá vejce, l ..
INGREDIENCE: 400g vepřového bůčku bez kostí, 200g cigára (tenká klobása), drcený pepř, 500g kysaného zelí, 4 červené cibule, 1 l piva, ml. paprika, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z bůčku rozkrojíme co největší plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Poklademe zelím a klobásou a zatočíme roládu. Nakrájíme malé kousky, kterou pevníme dvojitou nití. Poklademe na nakrájenou cibuli, vše zalijeme pivem, necháme zležet v chladu. Pečeme asi 40 min. v předehřáté troubě bez podlévání a přikrýv ..
INGREDIENCE: 2 kg masitého vepřového bůčku, sůl, ml. pepř, 300 ml bílého vína . POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček nakrájíme na větší kostky o hraně asi 3 až 4 cm, osolíme, opepříme, napěchujeme do kameninového "sádelňáku" a necháme den uležet v chladu. Pak vezmeme silnostěnný kastrol, nalijeme do něj víno, přidáme uleželý bůček, dáme na oheň a škvaříme. Občas promícháme. Když se tekutina vypaří. zmírníme oheň a škvaříme dál asi 1 1 hodiny. Škvarky vyjmeme cedníkem, necháme okapat a vychladíme. Kastrol se ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA