INGREDIENCE: 750g malých brambor, sůl, 3 snítky čerstvé šalvěje nebo 1 lžíce sušené, 2 kelímky (po 200g) smetany na šlehání, bílý pepř, 50g strouhaného parmezánu nebo starší goudy. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a omyjeme. Do každé z nich uděláme napříč husté zářezy. Pak brambory srovnáme do ohnivzdorné formy a posypeme solí. V předehřáté troubě175°C je pak asi 20 minut opékáme. Mezitím opereme Šalvěj. Snítku si necháme na ozdobení, ze zbytku otrháme lístky. Osolíme a opepříme smetanu a na ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce oleje, 60 g másla, 2 dl bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, pažitka, drcený kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme, přidáme prolisovaný tvaroh. Česnek utřený se soli, drcený kmín a za postupného přilévání jogurtu vyšleháme hladkou pomazánku. Nakonec vmícháme pažitku. Pomazánku je možno použít na chleba i na plnění paprik či rajčat. ..
INGREDIENCE: Těsto: 250 g hladké mouky, 15 g droždí, l lžička cukru, 2 lžíce oleje, l dl vlažné vody, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce mléka. Náplň: 2 balíčky zmrazeného špenátu, 150 g měkkého salámu, 2 cibule, 5 stroužků česneku, l lžíce hladké mouky, sůl, l vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Mouku prošijeme i do mísy, osolíme, přidáme kvásek a přilijeme vodu a olej. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a lehce posypan ..
INGREDIENCE: 400 g polohrubé mouky, 250 g rostlinného tuku, 1 bílý jogurt, mouka na vyválení. Náplň: jablka, strouhanka, skořicový cukr. Na potření: 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, jogurtu a změklého tuku vypracujeme hladké těsto. Vyválíme ho, rozdělíme na 2 větší nebo 4 menší díly, naplníme je jablky, osmaženou strouhankou, ochutíme skořicovým cukrem a svineme. Položíme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova v dobře vyhřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 50 g másla, l cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l vývaru z bujónové kostky s houbovou příchutí, 3 dl mléka, 5 lžic smetany nebo šlehačky, 200 g žampionů, sůl, l lžíce másla, 1/2 lžičky drceného kmínu, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji dožluta, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky a mlékem, dobře rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni půl hod ..
INGREDIENCE: 500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky koření Divočina, sůl, 2 housky, šálek mléka, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra z poloviny citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo nebo oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrón ..
INGREDIENCE: 500 g vařených oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 250 g hrubé krupice, ½ lžičky soli, 2 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory den předem uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a jemně nastrouháme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Vyválíme z něho váleček asi 5 cm v průměru a nakrájíme kousky asi 1 cm dlouhé. Na pomoučněném vále z nich vyválíme šulánky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Na posypání se používá mák s cukrem, tvaroh ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, kostka droždí (42g), 250 g vlažného mléka, 50 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, ½ lžičky soli, 25 ml rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme cukr a promícháme s trochou mouky. Přikryjeme a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, zbytek cukru, olej, žloutky, sůl, zbývající vlažné mléko, rum a vše propracujeme v hladké těsto. Na teplém místě necháme přikryté kynout cca ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa, 30 g hladké mouky, 50 g strouhaného sýra, 50 g oleje, sníh ze 2 bílků, pažitka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátky naklepeme, okraje nařízneme, maso opepříme a osolíme. Obalíme je v hladké mouce a z obou stran opečeme v rozpáleném oleji. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, urovnáme do ohnivzdorné misky, kterou vymažeme zbytkem oleje, a každý plátek ozdobíme kopečkem přisoleného sněhu, posypaného strouhaným sýrem. Zapečeme a porce na t ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, 1 vejce, 70 g hrubé mouky, 50 g telecího nebo libového vepřového masa, 10g šunky, 1 vejce, 15g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvařených nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli uděláme těsto, které vyválíme asi na 1 cm silně. Sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka. Ta plníme dušeným, umletým, osoleným masem spojeným vejcem. Tašky dobře uzavřeme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené pokapeme máslem a podáváme se špenátem nebo kompotem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA