Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ČESNEKOVÁ POLÉVKA – OUKROP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý chléb se nakrájí na kousky a dá na mísu. K tomu se přidá dle chuti česneku se solí utřeného a lžíci husího nebo vepřového sádla. Poleje se to vařící vodou, zamíchá a nese na stůl. Též se může použít vody, vníž se vařily párky, získá se tak chutná a zdravá polévka k zimní večeři. V tom případě se dá méně nebo žádné sádlo, dle toho, jak je voda mastná. ..

STARÉ RECEPY | KOPROVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Slabá hovězí polévka se zasmaží světlou jíškou, přidá se dle chuti kyselé smetany, osolí a vše dobře povaří. Do hladce uvařené omáčky přidá se jemně usekaný kopr a nechá již jen přejít varem. Může se použít kyselé mléko nebo jogurt a vtom případě se hotové omáčky vleje žloutek, rozkvedlaný v trošce mléka, a přidá kousek čerstvého másla. I omáčce ze smetany přidá žloutek výživnost a jemné chuti. ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKOVÉ NOČKY (Recepty z třicátých let minulého století)

MOUČNÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se kousek másla (asi 20 g), přidá 1 nebo 2 žloutky, trochu soli a 4 lžíce mléka střídavě s moukou, až je nepříliš tuhé, vláčné těsto. Dobře se vypracuje, nechá odpočinout a před zavařením se lehce vmíchá z 1 - 2 bílků sníh. Kávovou lžičkou se těsto ukrajuje a zavářejí noky do silně vařící hovězí nebo zasmažené polévky. KRUPICOVÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Kousek omastku asi jako holubí vejce se utře se solí, přidá se 1 vejce, trochu mléka a 5 lžic krupičky. Těsto ..

KNEDLÍKY KYNUTÉ | KYNUTÉ KNEDLÍKY II

INGREDIENCE: 750 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 droždí, sůl, 1 1/2 dl mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme droždí, přidáme vejce, sůl a vlažné mléko a vymícháme husté těsto. Pak jej dobře zpracujeme rukama a necháme v teple vykynout. Poté těsto rozdělíme na deset stejných dílu, vytvarujeme knedlíky a znovu je necháme krátce kynout. Vaříme je po obou stranách ve vroucí osolené vodě asi 15 minut. ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | KAPUCÍNSKÝ GULÁŠ II

INGREDIENCE: 400g předního hovězího masa, 6 lžic sádla, 2 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, mletý pepř, kmín, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, vývar dle potřeby, 1 lžíce hladké mouky, 200g čerstvých hříbků (lze nahradit různými druhy aromatických čerstvých hub nebo žampióny). POSTUP PŘÍPRAVY: Na dvou třetinách sádla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a zpěníme mletou sladkou papriku. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín, rajčatový protlak, utřený česnek, o ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | BÁBOVKA Z PUDINKOVÉHO PRÁŠKU

INGREDIENCE: 150 g cukru moučka, 40 g rozinek, 2 lžíce hrubé mouky, 4 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí, 4 vejce, 2 dl oleje, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, meruňková marmeláda, čokoládová poleva (polotovar), tuk a mouka na vymazání a vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Pudinkový prášek a vejce ušleháme elektrickým šlehačem. Za stálého šlehání přidáváme olej, oba druhy cukru a kypřicí prášek. Rozinky obalíme v hrubé mouce a přimícháme do hmoty. Těsto nelijeme do vyma ..

STARÉ RECEPY | NUDLE FLÍČKY A STROUHÁNEK (Recepty z třicátých let minulého století)

NUDLE POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se nasype hladká mouka (asi 100 – 120 g na 1 vejce), uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něj vejce, osolíme jen zcela málo, aby dobře osychalo, a mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se válu nechytá. Rozválí se co nejtenší placka, nechá se oschnout, načež se krájejí jemné nudle nebo drobné flíčky a rozloží se po vále, aby se nelepily. Dělá-li se těsta více, může se přidati na každé vejce bílek, nebo ½ ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Půl cibule se slupkou nechá se vařit asi ½ hodiny, poté se vyndá, do vody se dá na kostečky krájená zelenina (petržel, celer, mrkev, kapusta), sušené houby, osolí se to a opět asi ¼ hodiny vaří. Poté se přidají na větší kostky nakrájené brambory, a když jsou téměř měkké, zasmaží se polévka řídkou, ne tmavou jíškou, nejlépe ze sádla, dobře povaří. Přidá se utřený česnek se solí a majoránka. V létě i zelená petrželka. Jsou-li čerstvé hříbky, udusí se zvlášť na másle míst ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | DOMÁCÍ PAŠTIKA III

INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 1 kg vepřové plece, 2 vejce, 1 + 2 cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, mletá skořice, muškátový oříšek i květ, sůl, pepř mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160°C asi ½ hodiny jen tak „na půl“. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát sem ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | DOMÁCÍ PAŠTIKA III

INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 1 kg vepřové plece, 2 vejce, 1 + 2 cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, mletá skořice, muškátový oříšek i květ, sůl, pepř mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160°C asi ½ hodiny jen tak „na půl“. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát sem ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz