Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | RÁJSKÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na rozehřáté máslo dá se trochu nakrájené cibule, dle chuti rajských jablíček, 3 zrnka pepře, cukr a nechá se dusit. Když se to dost osmažilo, zaleje se vodou nebo polévkou, zasmaží se tmavší jíškou, přidá octa a soli, nechá povařit a pak se procedí. Je zvlášť chutná vařená den před použitím a pak jen ohřát. 2. ¼ větší cibule, několik rajských jablíček, 3 zrna pepře, nového koření, bobkový list, trochu octa, nechá se v ½ l vody nebo polévky dobře povařit. Poté se pr ..

STARÉ RECEPY | BEEFSTEAKY – BIFTEKY (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Asi hodinu před obědem se rozpálí na omeletové pánvi pěkný kousek čerstvého másla, na němž se připravené bifteky 10 minut po jedné straně a 10 minu po druhé prudce opečou. Výdaji se n ohřátou mísu, šťáva na pánvi se zapráší moukou, zaleje polévkou, povaří a vleje na bifteky. 2. Na cibulce: Připravené bifteky se obalí po jedné straně moukou, opečou rychle po obou stranách na rozpáleném másle, pak vloží na kastrol se zapěněnou cibulkou, ještě chvilku podusí, tak aby se nepřip ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ MASO NA PAPRICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole na másle nebo sádle zapění se rozkrájená cibule, přidá paprika, promíchá, přidá nakrájené maso na kostky, osmáhne, osolí a pod pokličkou dusí. Když šťáva vysmáhne, podleje se maso lžící vody a dusí do měkka. Do kyselé smeteny se rozkvedlá lžíce mouky, maso se tím zaleje a nechá se povařit, až omáčka zhoustne. K tomu noky nebo celé brambory. ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÉ NA DIVKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se osmaží krájená cibule a kořenová zelenina, bobkový list, celý pepř a nové koření. Pěkný kus libového masa, nejlépe kýty, se obalí rychle v omastku, osolí a za podlévání vodou s několika lžícemi červeného vína dusí. Měkké maso se vyndá, šťáva zapráší moukou, přidá se do ní asi hrst sušených šípků i s vodou, ve které se zvlášť vařily, něco páleného cukru, trochu strouhané citronové kůry a dle potřeby citronové šťávy. Může se též trochu přisladit, aby omáčka byla sladko ..

STARÉ RECEPY | CELEROVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Celer na kostičky pokrájený dá se osmažit na kousek másla, sádla nebo umělého tuku. Do polévkového hrnce dají se vařit na kousky pokrájené brambory. Jakmile jsou uvařené, přidá se k nim podušený celer, zahustí světlou jíškou a nechá se chvilku povařit. Osolí se, přidá podle chuti špetičku nového koření. Před podáváním se polévka prolisuje a pro zlepšení chuti přidá asi ½ koflíku mléka s rozkvedlaným žloutkem, který však není nutný. Podává se nejlépe s opraženou houskou nebo ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | BYLINKOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 3/4 l vývaru z masa, 40 g másla, 1 lžíce mouky, 2 hrsti lístků opence, fialky, chudobky, pampelišky, kopřivy, 1 šálek smetany, 1 žloutek, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji trochou vývaru, dohladka vymícháme a ve vývaru povaříme. Opláchnuté, nadrobno nakrájené natě na zbylém másle osmahneme, přidáme k polévce a krátce povaříme. Ve smetaně rozšleháme žloutek, přilijeme za stálého míchání do polévky a už nevaříme. Polévku dochutíme a ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | BAVORSKÉ VDOLEČKY

INGREDIENCE: 400g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20g droždí, 1 l mléka, 3 lžíce másla, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, 500g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání, 150g kompotových brusinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, cukr a sůl. připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na tepl ..

RYBY CANDÁT | PEČENÝ CANDÁT

INGREDIENCE: 4 - 5 porcí candáta, 1 lžíce másla, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké mleté papriky, strouhaný sýr, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z oškrábaného, vykuchaného a opláchnutého candáta nakrájíme na porce, osušíme utěrkou, osolíme, opepříme a mírně posypeme mletou paprikou. Jednotlivé připravené porce obalíme po jedné straně v hladké mouce a pečeme na oleji po obou stranách. Nakonec naskládáme na pekáček. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a krátce ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | DĚTSKÁ OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA

INGREDIENCE: 1 kg jablk, několik meruněk, broskví nebo jahod, 500 g cukru, l lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme je na kousky. Meruňky nebo broskve vypeckujeme a umeleme nebo jemně pokrájíme. Jahody důkladně omyjeme a pokrájíme na plátky. Ovoce dáme do kastrole, podlijeme trochou vody a povaříme. Asi po 15 minutách varu přidáme cukr (můžeme ale přesnídávku připravit i bez cukru a osladit ji až při podávání), dobře promícháme a vaříme ještě as ..

GULÁŠ RŮZNÝ | KROKETY Z MRKVE

POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev jemně nastrouháme, rozklepneme do ní 2 vejce, osolíme, okořeníme špetkou papriky a přidáme tolik strouhanky, aby se utvořilo těstíčko, z kterého vytvarujeme ploché placičky. Máme-li kousek salámu nebo sýra, můžeme je přidat. Placičky pak znovu obalíme ve strouhance a vysmažíme v rozpáleném oleji. Jsou dobré s vařeným bramborem. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz