INGREDIENCE: 4 porce jakékoliv ryby, sklenička sterilovaného leča (330 g), l větší cibule, 4 stroužky česneku, 4 špetky mleté červené papriky (může být i ostřejší), sůl, citrónová šťáva, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu osolíme, pokapeme citrónem a necháme chvíli odležet. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, vsypeme mletou papriku a několikrát ji promícháme s cibulí. Pak vlijeme lečo, směs přivedeme k varu, přidáme porce ryby, podle potřeby t ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se třou nebo šlehají za stálého přidávání po kapkách ½ kávové lžičky hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ l stolního oleje a dle potřeby soli. Je-li majonéza příliš hustá, přidá se vodou zředěný ocet. Do hotové se může přidat pro zjemnění trochu šlehané smetany. Vydrží ve studenu, v létě na ledu až 14 dní. ..
POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se zapění drobně krájená cibule se sladkou paprikou, dá se do toho na kostky nakrájené vepřové maso, osolí, promíchá, nechá vysmáhnout, pak zaleje polévkou z kostí nebo vodou a dusí do měkka. V hrnku se vaří přiměřené množství kysaného zelí, překrájeného na krátko, když je napolo měkké, přidá se k němu na kostky nakrájené moučné brambory, které se rozvaří, a zahustí zelí. Do téměř měkkého guláše se ze zelí přidá, ještě vše společně podusí a může se přidat i lžíce rajské ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Všechna kořenová zelenina pokrájí se na nudličky, odusí na kousku másla nebo sádla, pak zaleje slanou polévkou z kostí, přidá se karfiol na malé kousky rozebraný a omytý. Vaří se až je zelenina poloměkká, pak se přidají brambory na kostky nakrájené a dovařit. Není-li dosti chutná, může se zasmažit světlou jíškou, okoření se špetkou pepře a sekanou zelenou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 600 g vařených brambor, 120 g másla, 4 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory prolisujeme, smícháme s máslem a žloutky a utvoříme těsto. Vytvarujeme bochánky, které dáme na plech a potřeme bílkem. Pečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 120 g vepřového masa, sůl, pepř, 3 g hladké mouky, 10 g oleje, 10 g cibule, hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso umeleme jemně na masovém strojku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Na pomoučeném prkénku tvoříme šišky asi 3 cm dlouhé, které zprudka opečeme po všech stranách na oleji. Podáváme s hořčicí, zdobené syrovou, na kolečka nakrájenou cibulí. ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, Solamyl, 1 vajíčko, 1 pórek, olej, Sójová omáčka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře lehce naklepeme a nakrájíme na malé kousky. Čtyři vrchovaté polévkové lžíce Solamylu dáme do středně velké misky a zalijeme asi hrnkem vody, dobře promícháme a do směsi rozklepneme vajíčko. Znovu to rozmícháme a přidáme nakrájené kuřecí. Přikryjeme a dáme do ledničky. Necháme odležet nejlépe do druhého dne, minimálně však hodinu. Rozpálíme pánvičku s olejem a vkládáme postupně kousky kuřete, dáv ..
INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vepřového laloku, ½ vepřové krve, 200 g škvarků, 150 g velkých krup, 80 g cibule, 1 lžíce sádla, ml. pepř, majoránka, sůl, drcený kmín, třený česnek, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou cibulkou usmaženou na sádle a koření. Vařený lalok nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a kr ..
INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vepřového laloku, ½ vepřové krve, 200 g škvarků, 150 g velkých krup, 80 g cibule, 1 lžíce sádla, ml. pepř, majoránka, sůl, drcený kmín, třený česnek, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou cibulkou usmaženou na sádle a koření. Vařený lalok nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a kr ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA