Recepty na xkuchtik.cz

RYBY RŮZNÉ | RYBA PO BALKÁNSKU

INGREDIENCE: 4 porce jakékoliv ryby, sklenička sterilovaného leča (330 g), l větší cibule, 4 stroužky česneku, 4 špetky mleté červené papriky (může být i ostřejší), sůl, citrónová šťáva, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu osolíme, pokapeme citrónem a necháme chvíli odležet. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, vsypeme mletou papriku a několikrát ji promícháme s cibulí. Pak vlijeme lečo, směs přivedeme k varu, přidáme porce ryby, podle potřeby t ..

STARÉ RECEPY | FRANCOUZSKÁ MAJONÉZA (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se třou nebo šlehají za stálého přidávání po kapkách ½ kávové lžičky hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ l stolního oleje a dle potřeby soli. Je-li majonéza příliš hustá, přidá se vodou zředěný ocet. Do hotové se může přidat pro zjemnění trochu šlehané smetany. Vydrží ve studenu, v létě na ledu až 14 dní. ..

STARÉ RECEPY | PLNĚNÉ TELECÍ NEBO HOVĚZÍ ŘÍZKY – PTÁČCI (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž ..

STARÉ RECEPY | SZEGEDINSKÝ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se zapění drobně krájená cibule se sladkou paprikou, dá se do toho na kostky nakrájené vepřové maso, osolí, promíchá, nechá vysmáhnout, pak zaleje polévkou z kostí nebo vodou a dusí do měkka. V hrnku se vaří přiměřené množství kysaného zelí, překrájeného na krátko, když je napolo měkké, přidá se k němu na kostky nakrájené moučné brambory, které se rozvaří, a zahustí zelí. Do téměř měkkého guláše se ze zelí přidá, ještě vše společně podusí a může se přidat i lžíce rajské ..

STARÉ RECEPY | FRANCOUZSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Všechna kořenová zelenina pokrájí se na nudličky, odusí na kousku másla nebo sádla, pak zaleje slanou polévkou z kostí, přidá se karfiol na malé kousky rozebraný a omytý. Vaří se až je zelenina poloměkká, pak se přidají brambory na kostky nakrájené a dovařit. Není-li dosti chutná, může se zasmažit světlou jíškou, okoření se špetkou pepře a sekanou zelenou petrželkou. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ PEČIVO K MASU

INGREDIENCE: 600 g vařených brambor, 120 g másla, 4 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory prolisujeme, smícháme s máslem a žloutky a utvoříme těsto. Vytvarujeme bochánky, které dáme na plech a potřeme bílkem. Pečeme v troubě. ..

SPECIALITY VEPŘOVÉ | ČEVAPČIČI III

INGREDIENCE: 120 g vepřového masa, sůl, pepř, 3 g hladké mouky, 10 g oleje, 10 g cibule, hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso umeleme jemně na masovém strojku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Na pomoučeném prkénku tvoříme šišky asi 3 cm dlouhé, které zprudka opečeme po všech stranách na oleji. Podáváme s hořčicí, zdobené syrovou, na kolečka nakrájenou cibulí. ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE NA PÓRKU

INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, Solamyl, 1 vajíčko, 1 pórek, olej, Sójová omáčka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře lehce naklepeme a nakrájíme na malé kousky. Čtyři vrchovaté polévkové lžíce Solamylu dáme do středně velké misky a zalijeme asi hrnkem vody, dobře promícháme a do směsi rozklepneme vajíčko. Znovu to rozmícháme a přidáme nakrájené kuřecí. Přikryjeme a dáme do ledničky. Necháme odležet nejlépe do druhého dne, minimálně však hodinu. Rozpálíme pánvičku s olejem a vkládáme postupně kousky kuřete, dáv ..

ZABIJAČKA POLÉVKA | VESNICKÁ PRDELAČKA

INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vepřového laloku, ½ vepřové krve, 200 g škvarků, 150 g velkých krup, 80 g cibule, 1 lžíce sádla, ml. pepř, majoránka, sůl, drcený kmín, třený česnek, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou cibulkou usmaženou na sádle a koření. Vařený lalok nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a kr ..

ZABIJAČKA POLÉVKA | VESNICKÁ PRDELAČKA

INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vepřového laloku, ½ vepřové krve, 200 g škvarků, 150 g velkých krup, 80 g cibule, 1 lžíce sádla, ml. pepř, majoránka, sůl, drcený kmín, třený česnek, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou cibulkou usmaženou na sádle a koření. Vařený lalok nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a kr ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz